GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τον κατώτατο μισθό"

«Βλέποντας τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας στις χώρες της κρίσης, όπως τον αριθμό των ανέργων, διαπιστώνεται ότι τα προγράμματα λι...

«Βλέποντας τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας στις χώρες της κρίσης, όπως τον αριθμό των ανέργων, διαπιστώνεται ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν λειτουργούν καθόλου και ότι η πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο, επισημαίνει ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, Τόρστεν Σούλτεν, του Οικονομικού και Κοινωνικού Ινστιτούτου τού προσκείμενου στα γερμανικά Συνδικάτα, Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Σε σχέση με την Ελλάδα και το εργασιακό κόστος, ο ίδιος «δεν βλέπει τόσο δραματικά» το θέμα αυτό, αντίθετα πιστεύει ότι «η Ελλάδα έχει κυρίως ένα διαρθρωτικό πρόβλημα» και, όπως προσθέτει, «χωρίς βιομηχανία και υποδομές, δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, ενώ όταν σε όλους τους κοινωνικούς τομείς εφαρμόζονται περικοπές και ανακόπτεται η εγχώρια ζήτηση, ο ίδιος διερωτάται από πού θα προκύψει η δυναμική της οικονομίας, ενώ αυτή τη στιγμή προκαλούνται μόνον απίστευτες κοινωνικές ανατροπές που οικονομικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα».
Στη συνέντευξή του, με τίτλο «Όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό είναι τα θύματα της κρίσης», ο κ. Σούλτεν παρατηρεί ότι «η οικονομική κρίση πλήττει ιδιαίτερα τον κατώτατο μισθό, που είναι θεσμοθετημένος σε 20 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις χώρες που υπάγονται στο Μηχανισμό Στήριξης, στις οποίες ο κατώτατος μισθός είτε «παγώνει» είτε μειώνεται, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο και άρα οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό είναι τα θύματα αυτής της κρίσης.
Ο ίδιος θεωρεί ότι «χρειάζεται καλύτερος συντονισμός της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να κατακρίνει κανείς μόνο τους υψηλούς μισθούς στη Νότια Ευρώπη, αλλά και τους χαμηλούς στη Γερμανία, καθώς και στην Αυστρία, η οποία δεν απέχει πολύ».
Προσθέτει μάλιστα ότι «μπορεί η ΕΕ να μην είναι σε θέση να επιβάλει αυστηρές προδιαγραφές ως προς αυτό το ζήτημα, ωστόσο πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η μισθολογική πολιτική σε μια χώρα επηρεάζει έμμεσα και τις άλλες χώρες, οπότε θα είχε νόημα να υπάρξουν ευρωπαϊκά προδιαγραφές για τον κατώτατο μισθό, όχι σε απόλυτα ποσά, αλλά ως ποσοστό επί του μέσου μισθού, που δεν θα επιτρέπεται να υπερβεί μια χώρα».

1 σχόλιο

  1. "Λεφτά υπάρχουν" για τον ΣΥΡΙΖΑ σε... βορειοκορεάτικα γουόν

    Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
    για τη συμφωνία COSCO - Hewlett-Packard - ΤραινΟΣΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Κατά τη συνήθη πρακτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά μία ακόμα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και ονειρεύεται κρατικοποιήσεις και δημεύσεις τύπου Βόρειας Κορέας.

    Είναι σαφές πως για την Κουμουνδούρου “λεφτά υπάρχουν”, αρκεί να μην είναι σε ευρώ.
    Θα τα προτιμούσαν σε δραχμές ή έστω σε βορειοκορεάτικα γουόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση