GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Μόσχα

Έντονα εκνευρισμένη εμφανίζεται η ρωσική ηγεσία με τις Βρυξέλλες και την Κύπρο για τις εξελίξεις και «δείχνει» ότι οποιαδήποτε συμφωνία μ...

Έντονα εκνευρισμένη εμφανίζεται η ρωσική ηγεσία με τις Βρυξέλλες και την Κύπρο για τις εξελίξεις και «δείχνει» ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Λευκωσία περνάει από την Ε.Ε.
Το κλίμα ήταν εμφανώς βαρύ κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνοδευόμενου από πολυπληθή αντιπροσωπεία των Βρυξελλών με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν κατ’ ιδίαν το θέμα της Κύπρου χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Σήμερα αναμένεται να έχουν και νέα συνάντηση. 

Τις τελευταίες ημέρες η ρωσική ηγεσία στέλνει μήνυμα εμμέσως πλην σαφώς ότι η Μόσχα θα βοηθήσει την Κύπρο μόνο σε συνεννόηση με την Ε.Ε. Από την αρχή ο Ρώσος πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι από τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. μόνο οι Βρυξέλλες μπορούν να προσφέρουν χείρα βοηθείας στην Λευκωσία, ενώ οποιοσδήποτε τρίτος συμμετέχει στη διάσωση δεν αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους και την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. 

Η ένταση ήταν εμφανής και κατά την κοινή παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέδριο για τις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας σχολίασε σε έντονο ύφος τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. «Η κατάσταση στην Κύπρο. Θέλω να μιλήσω γι’ αυτό τώρα γιατί αυτά τα θέματα χρειάζεται να συζητηθούν έτσι κι αλλιώς.
Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών προβλημάτων είναι τουλάχιστον απρόβλεπτες και ασυνεπείς και έχουν εξεταστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Σήμερα είδα το σχέδιο Β και Γ στο ίντερνετ. Αλλά όσοι προωθούν αυτά τα σχέδια πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσχεση προσωπικής περιουσίας κάτι που επηρεάζει τα συμφέροντα των καταθετών και των Κυπρίων δεν θα είναι δημοφιλή ανεξάρτητα από την τελική λύση πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να έχουμε μία ευρύτερη οπτική» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απάντησε ότι η Ρωσία δεν ενημερώθηκε για την απόφαση του Eurogroup, καθώς ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνώριζαν το σενάριο που τελικά επικράτησε. «Η σύνοδος του Eurogroup ολοκληρώθηκε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου και η απόφαση αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Eurogroup... Η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι ούτε οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ενημερώθηκαν, ας είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς στο θέμα αυτό» είπε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Κύπρος πρότεινε συνεργασία στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα με την αγορά μετοχών σε κυπριακές τράπεζες και την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ρωσικά ΜΜΕ που επικαλούνται ανώνυμες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ανέφεραν ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας δεν είχαν κάποιο ενδιαφέρον για την Μόσχα, η οποία εξετάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογο του, Αντον Σιλουάνοφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις. «Ουδέν σχόλιο» απάντησε ο Μιχάλης Σαρρής στο Reuters μόλις έφτασε στο ξενοδοχείο του μετά από πολύωρες συζητήσεις. Κατά την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ο Μιχάλης Σαρρής ενημέρωσε για το περιεχόμενο των επαφών του στη Μόσχα. Πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ ανέφεραν, ότι οι Ρώσοι φέρονται να συζητούν μόνο την επιμήκυνση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, όπως υποσχέθηκαν και στον τότε πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια.  

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση