GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπαρνιέ: "Το μοντέλο της Κύπρου έπρεπε να αλλάξει"

Την πεποίθηση ότι το χρηματοοικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο βασίστηκε η κυπριακή οικονομία έπρεπε να αλλάξει, εξέφρασε, σήμερα από τις ...

Την πεποίθηση ότι το χρηματοοικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο βασίστηκε η κυπριακή οικονομία έπρεπε να αλλάξει, εξέφρασε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας παράλληλα ότι «ποτέ και πουθενά στην Ευρώπη» δεν πρέπει να διακινδυνέψουν οι ασφαλισμένες καταθέσεις.
Όπως τόνισε ο Μ. Μπαρνιέ, στην κυπριακή οικονομία έπρεπε να μπουν αυστηρότεροι κανόνες, να ενισχυθεί η εποπτεία, να αναδιαρθρωθεί ο τραπεζικός τομέας και η οικονομία να στηριχθεί σε πιο γερές βάσεις. «Το κυπριακό οικονομικό μοντέλο τελείωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος και προσέθεσε ότι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν στην Κύπρο, και οι οποίοι εφαρμόζοντα και σε άλλες χώρες, έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα.
Εξάλλου, ο Μ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι η πρώτη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Κύπρο ήταν «ατελής», υπό την έννοια ότι έπρεπε να προστατευθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. «Εάν θέλουμε οι καταθέτες να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παντού στην ΕΕ, πρέπει να σεβαστούμε το γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εγγύηση των καταθέσεων», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ και συμπλήρωσε: "ποτέ και πουθενά στην Ευρώπη η προστασία των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ δεν πρέπει να διακινδυνεύσει».
Όσον αφορά την απόφαση τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στην Κύπρο, ο Μ. Μπαρνιέ, αφού πρώτα υπογράμμισε ότι ο κανόνας της κοινής αγοράς είναι η ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων, διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στην Κύπρο "κατ' εξαίρεση και μόνο προσωρινά". Όπως σημείωσε, ο περιορισμός αυτός θα εφαρμοστεί μόνο για λίγες ημέρες.
Τέλος, ερωτηθείς αν ο υπερτροφικός τομέας του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας και της Μάλτας θα έπρεπε να αντλήσει κάποια διδάγματα από την περίπτωση της Κύπρου, ο Μ. Μπαρνιέ απάντησε ότι η Κύπρος αποτελεί μια εξαιρετική και μοναδική περίπτωση. "Δεν πιστεύω ότι στο εσωτερικό της κοινής αγοράς υπάρχει ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Κύπρου, σε αυτό το επίπεδο", ανέφερε ο Μ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι σε άλλες χώρες, εκτός από τον υπερτροφικό τραπεζικό τομέα υπάρχει και βιομηχανική βάση. Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου είναι πλέον πεπερασμένο, καθώς ο κυπριακός τραπεζικός τομέας απέτυχε.
Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε, απαιτεί τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά των Κύπριων πολιτών και των επενδυτών στην Κύπρο. Ωστόσο, κατέληξε, "είναι καλύτερα από τη χρεωκοπία όπου όλοι χάνουν τα πάντα".

1 σχόλιο

  1. Αυτή η απάτη των δανειστών υπάρχει απο την αρχαία Ρώμη.:

    Οι δύσμοιροι οφειλέτες, τονίζει ο Πλούταρχος, είναι δούλοι όλων των δανειστών τους, των αναιδών και βαναύσων που μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριό τους, αφού σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους.

    Και φέρνει παραδείγματα από την ιστορία της εποχής του, αφού τότε, τα τέλη του πρώτου αιώνος η Αθήνα και οι άλλες Ελληνικές πόλεις μαστίζονταν από την υπερχρέωση. Σε ποιούς ήταν χρεωμένοι τότε οι Έλληνες; Σε δικούς μας, αλλά κυρίως σε ξένους πιστωτές, ως επί το πλείστον Ρωμαίους, που κουβαλούσαν μαζί τους σάκους και συμφωνητικά και συμβόλαια σαν δεσμά εναντίον της Ελλάδος

    Πρότεινε τότε ο Χαιρωνίτης ρήτορας στον κάθε Έλληνα: «Φύγε, να γλυτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, το δανειστή σου, που θίγει την ελευθερία σου, βάζει πωλητήριο στην αξιοπρέπειά σου και αν δεν του δίνεις συνεχώς και περισσότερα, σε ενοχλεί. Αν πουλήσεις, ρίχνει την τιμή. Αν δεν πουλήσεις σε αναγκάζει να το πράξεις. Αν τον πας στο δικαστήριο προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης. Αν κρατάς την πόρτα σου κλειστή στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση