GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπ. Εξωτερικών Σουηδίας: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλντ. «Έχω εντυπωσιαστεί από την πρόοδο της Ελλ...

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλντ.
«Έχω εντυπωσιαστεί από την πρόοδο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης, από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της και τις προσπάθειές της για την οικονομική ανάκαμψη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Παραπέμποντας στην κρίση που πέρασε η χώρα του στη δεκαετία του ΄90, ο κ. Μπιλντ ανέφερε πως μολονότι δεν υπάρχουν αναλογίες, εκ πείρας γνωρίζει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές «είναι επώδυνες», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με παλαιότερη πρόβλεψη του Σουηδού υπουργού Οικονομικών (πως «η Ελλάδα σε έξι μήνες θα έχει βγει απ’ την ευρωζώνη») ο κ. Μπιλντ παρατήρησε πως «είναι ένα δείγμα ότι και οι υπουργοί κάνουν λάθος!», σημειώνοντας πως τότε είχε διαφωνήσει με τον συνάδελφό του και τώρα θα έχει την ευχαρίστηση να του πάει απ’ τη χώρα μας ως δώρο «ένα ελληνικό ευρώ».

Ο κ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε πως «η Κύπρος δεν πρέπει να αισθάνεται μόνη της, διότι έχει στο πλευρό της την Ελλάδα», τόνισε την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, παρατήρησε ότι επειδή η κυπριακή οικονομία είναι μικρή κι ευέλικτη μπορεί να αποδώσει σύντομα καλά αποτελέσματα και επισήμανε ότι η συνδρομή προς την Κύπρο πρέπει να λάβει τη μορφή επενδύσεων, τουρισμού και διμερούς συνεργασίας.

«Η ΕΕ δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα τεράστιο λογιστήριο, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει το όραμα των εμπνευστών της και να διατηρήσει συνεκτική τη βάση που θα της επιτρέψει να προωθήσει την πολιτική της εμβάθυνση», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Σουηδό ομόλογό του τα θέματα της προετοιμασίας της ελληνικής Προεδρίας (α’ εξάμηνο του 2014), της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, της θετικής πορείας της Ελλάδας και της «εξαιρετικά επώδυνης» απόφασης για την Κύπρο, που όμως «διέσωσε τη χώρα από την καταστροφή της άτακτης χρεοκοπίας».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τον εθνικισμό στα Βαλκάνια, ο κ. Μπιλντ παρατήρησε πως δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση «ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα» και προσέθεσε ότι «ο εθνικισμός καλλιεργεί το μίσος για τον άλλο- και δυστυχώς δεν αποτελεί γνώρισμα των Βαλκανίων αλλά απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, που έρχεται αντιμέτωπη με τα φαντάσματα του παρελθόντος της». Για τον λόγο αυτόν, σημείωσε ο Σουηδός αξιωματούχος, νομίζουμε πως θα βοηθήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων, καθώς τέτοια προβλήματα «δεν λύνονται χωρίς την Ευρώπη».

Επ’ αυτού ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός υπονομεύουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της περιοχής και τόνισε πως, αντίθετα, η πρόοδος στην ευρύτερη περιοχή «αποτελεί πρόκριμα για την εδραίωση της ασφάλειας» και την αντιμετώπιση της «απειλής του αναδυόμενου εθνικισμού».

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τέλος, όπου μεταβαίνει απόψε ο Σουηδός υπουργός, ο κ. Μπιλντ (υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του δεν είναι μέλος της ευρωζώνης) εξέφρασε την άποψη ότι το πακέτο των 10 δισ. ευρώ δεν αρκεί από μόνο του για να λυθούν τα προβλήματα και είπε πως «η Σουηδία θα είναι υποστηρικτική και αλληλέγγυα στην προσπάθεια της Κύπρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση