GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντιδράσεις για τη λίστα των δανείων που διεγράφησαν

Σε σκοπιμότητες αποδίδει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφων...

Σε σκοπιμότητες αποδίδει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, διαγράφηκαν χρέη πολιτικών προσώπων αξιωματούχων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων.
Αποσπάσματα της σχετικής λίστας, δημοσιεύονται στην Αθηναϊκή Εφημερίδα, Έθνος. Στη λίστα φαίνονται τα ονόματα πολιτικών προσώπων ή συνδεδεμένων με αυτούς εταιριών οι οποίοι προχώρησαν σε διακανονισμούς και διαγραφή χρεών. Επιπλέον, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, σε αρκετές περιπτώσεις οι διαγραφές έγιναν σε εταιρίες συγγενικών προσώπων βουλευτών, πολιτικών και αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής δεν έχει ενώπιον της τέτοια λίστα δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης.
Οτιδήποτε διαδίδεται και δημοσιεύεται αυτή την ώρα, είπε, δε βοηθά το έργο της Επιτροπής. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξυπηρετεί σκοπιμότητες για να καλύψει κάποιους, κατά την έκφρασή του.
Στους όρους εντολής των ερευνών το θέμα
Πάντως η επίσημη θέση της Κυβέρνησης, είναι ότι το θέμα της διαγραφής χρεών, θα διερευνηθεί από την ερευνητική επιτροπή η οποία έχει διοριστεί για να αποδώσει ευθύνες σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομίας. Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει προβλέψει να διερευνήσει «Τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις, ή με βάση τα τραπεζιτικά κριτήρια καλού δανεισμού, και κατά πόσο υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».
Τόνισε ότι έχουν δοθεί όλα τα εφόδια στην τριμελή ερευνητική επιτροπή και στο βαθμό που την αφορά προκειμένου να κάνει το παν για ολοκλήρωση της έρευνας το συντομότερο δυνατό.
Προδρόμου: Περίπτωση πλαστογραφίας
Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει ότι, η υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά στο όνομα του, αφορά περίπτωση πλαστογραφίας σε τραπεζικό λογαριασμό του. «Το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την πλαστογράφηση του λογαριασμού οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου και καταδικάστηκε. Η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις μέσω πλαστογραφίας και στη συνέχεια συμφωνήθηκε να επιμερισθεί η ζημιά», είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση που εκδηλώνεται έναντι τυχόν χαριστικών πρακτικών και προνομιακής μεταχείρισης αλλά μαζί με την αυστηρότητα, θα πρέπει να υπάρξει και προσοχή στη μεταχείριση των στοιχείων και πληροφοριών που πρέπει πράγματι να έρθουν στη δημοσιότητα.
Παπαδάκης: Καλεί τα πρόσωπα που εμπλέκονται να τοποθετηθούν
Να υπάρξει διαφάνεια ζητά με ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Κ.Ε του Κ.Σ ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. " Καλούμε σε πρώτη φάση όλα τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στις αποκαλύψεις περί χαριστικής και προνομιακής μεταχείρισης από τις Τράπεζες κατά το χρόνο που αυτές παρέσερναν την Κυπριακή οικονομία στην καταστροφή να δώσουν τη ρητή τους συγκατάθεση ώστε τα ονόματα τους να αποκαλυφθούν αλλά και οι περιπτώσεις όπου έτυχαν προνομιακής ή ειδικής μεταχείρισης να εξεταστούν υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας", τονίζει. "Όλες οι υποχρεώσεις που είχα έναντι της Τράπεζας Κύπρου ως μέτοχος σε συγκεκριμένη η εταιρεία έχουν ρυθμιστεί μετά από εξόφληση σχετικού δανείου στο πλαίσιο νόμιμου διακανονισμού με την Τράπεζα το 2008, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χιλιάδες περιπτώσεις καθυστερημένων δανείων εταιρειών. Διακανονισμός ο οποίος αυτονόητα θα πρέπει να εμφαίνεται και στα αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ως εκ τούτου ουδεμία ενέργεια χαριστική, μεμπτή και παράνομη υφίσταται", αναφέρει σε γραπτή δηλωσή του ο Τίμης Ευθυμίου. Ευθυμίου: Αμφιβόλου πηγής και καμίας πιστοποίησης
Στην γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι "ανθρωπόμορφα αρπακτικά βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν στο δραματικό σκηνικό της Κύπρου «αίμα και χρήμα», προβαίνοντας σε «αποκαλύψεις» λιστών αμφιβόλου πηγής και καμίας πιστοποίησης". Ο κ. Ευθυμίου, επιφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα του έναντι προσώπων,εντύπων και ηλεκτρονικών Μέσων που κάνουν αναφορά στο όνομα του σε σχέση με «λίστα διαγραφής δανείων πολιτικών προσώπων».
Επικοινωνήσαμε με τον πρών πρόεδρο της Κ.Δ Γιώργο Βασιλείου ο οποίος δεν ήθελε να τοποθετηθεί επι του θέματος ΔΗΣΥ : Πλήρη διερεύνηση των πτυχών της κρίσης O Δημοκρατικός Συναγερμός, με ανακοίνωσή του,  επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του για την ανάγκη  πλήρους και εις βάθος διερεύνησης όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και τις επιπτώσεις της στην οικονομία του τόπου μας.
Η απολύτως δικαιολογημένη απαίτηση του κυπριακού λαού για την  απόδοση όλων των ευθυνών σε όσους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση όχι μόνο υποστηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, αλλά και θα στηριχτεί έμπρακτα με όποιο τρόπο απαιτηθεί. Οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές καταδικάζουν με έντονο τρόπο όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες με αποκορύφωμα την περιβόητη «κυπριακή λίστα Λαγκάρντ», η οποία φαίνεται να περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα ή εταιρίες ή πρόσωπα που συνδέονται μαζί τους, ανέφερε η Ελένη Χρυσοστόμου.

Σε δηλώσεις της είπε ότι θεωρούν εξωφρενικό την ώρα που χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν πνιγεί στα χρέη λόγω ανεργίας, πιέζονται από τις τράπεζες, πάνε στα κοινωνικά παντοπωλεία, κάποιοι να θεωρούνται προνομιούχοι και να έχουν διαφορετική μεταχείριση. «Είναι επίσης απόλυτα υποκριτικό εκ μέρους κάποιων να  διατυμπανίζουν καθημερινά εκ τηλεοράσεως ότι πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη τη στιγμή που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους». "Διαψεύδεται με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ως αναληθές και μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα, δημοσίευμα στο οποίο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι κατά ή περί τον Αύγουστο του 2010, φαίνεται να έχει διαγραφεί ποσό των 11.000 ευρώ από δάνειο 61.000 στην εταιρεία Ατρωτος Λτδ", αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Αμμοχώστου Σωτήρη Ν. Σαμψών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «όχι μόνο τέτοιο ή άλλο ποσό δεν χαρίστηκε στην εταιρεία, αλλά αντίθετα, το περί ου ο λόγος τραπεζικό ίδρυμα, προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 11.000 ευρώ, άσχετο με το εν λόγω δάνειο, το οποίο βρισκόταν κατατεθειμένο επ’ ονόματι του κ. Σαμψών, σε άλλο προσωπικό λογαριασμό».

Επομένως, ο κ. Σαμψών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολιτικού του Γραφείου, «όχι μόνο δεν επωφελήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο ως το δημοσίευμα ισχυρίζεται, αλλά έχασε και δικές του προσωπικές καταθέσεις που διατηρούσε σε τούτο το τραπεζικό ίδρυμα και που καμία σχέση δεν είχαν με το εν λόγω δάνειο της εταιρείας». Κατσουρίδης: Καμία η σχέση μου με την "New Marathon"
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης αναφέρει ότι «ποσώς δεν με αγγίζει, η λίστα με τα ονόματα των οποίων τα χρέη έχουν διαγραφεί, για τον απλούστατο λόγο ότι τόσο εγώ όσο και οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας μου δεν είχαμε και δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση στη μετοχική δομή της εταιρείας ‘New Marathon’».

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Κατσουρίδης αναφέρει πως «το συγκεκριμένο θέμα, περί της διασύνδεσης μου με τη ‘New Marathon’ είδε το φως της δημοσιότητας στην έκδοση του ‘ΠΟΛΙΤΗ’ (ημ. 26 Αυγούστου 2012) και τη επόμενη μέρα (ημ. 27 Αυγούστου 2012) η ίδια εφημερίδα αφού διερεύνησε περαιτέρω το όλο θέμα προχώρησε στη διευκρίνιση ότι ούτε εγώ ούτε οποιοδήποτε συγγενικό μου πρόσωπο είχε οποιαδήποτε μετοχική σχέση με τη ‘New Marathon’, πλην του ότι ο γιος μου είχε εργασθεί για κάποιο χρονικό διάστημα στην εν λόγω εταιρεία».

Ο κ. Κατσουρίδης συνεχίζοντας αναφέροντας πως «επειδή όμως το όλο θέμα, μέσα στο γενικότερο κλίμα και την τραγωδία των ημερών που ζούμε, επανήλθε, κατά τρόπο που δυνατόν να αφήνει λάθος εντυπώσεις κρίνω ότι η αλήθεια είναι αυτή που θα μας σώσει όλους».

Για αυτό τον λόγο ο κ. Κατσουρίδης επικοινώνησε πριν από με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πέτρο Κληρίδη από τον οποίο ζήτησε να διαβιβάσει άμεσα την υπό αναφορά λίστα, στην Ειδική Ερευνητική Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον κύριο Πική η οποία θα διερευνήσει το φάσμα των γεγονότων που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, περιλαμβανομένων και τέτοιων περιπτώσεων».

«Ο Γενικός Εισαγγελέας μου ανάφερε ότι αυτό θα πράξει», προσθέτει ο κ. Κατσουρίδης. Δεν του χαρίστηκε οποιοδήποτε ποσό, λέει ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Γεωργίου

Έκπληξη και διαμαρτυρία για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα των προσώπων που «υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές» προς τη Λαϊκή Τράπεζα, εκφράζει ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος αναφέρει πως εξόφλησε τις οφειλές του αφού του αφαιρέθηκαν παράνομοι τόκοι.

"Εκπλήττομαι και διαμαρτύρομαι για τη συμπερίληψη του ονόματός μου στη λίστα των προσώπων που υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές προς τη Λαϊκή Τράπεζα. Η περίπτωσή μου αφορά δάνειο ύψους 50,000.00 λιρών Κύπρου, το οποίο σύνηψα προ του έτους 2000 και αφού πλήρωσα ένα σεβαστό ποσό έναντι, η Λαϊκή μου ζήτησε για εξόφληση ποσό πέραν των 140,000.00 λιρών, δηλαδή ποσό περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο του δανείου, το οποίο περιείχε παράνομους και τοκογλυφικούς τόκους, καθώς επίσης παράνομες και κεφαλαιοποιήσεις των τόκων, πράγματα που δεν προβλέποντο από τη συμφωνία δανείου που υπέγραψα", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αν. Γεωργίου. Πηγή:sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση