GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα βασανιστήρια άφησαν ίχνη...

Σοβαρά ερωτηματικά για πιθανές ευθύνες του πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους και του πρώην υπουργού Αμυ...

Σοβαρά ερωτηματικά για πιθανές ευθύνες του πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους και του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ εγείρουν δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αποκαλύπτουν τα πρόσωπα πίσω από τα μυστικά κέντρα κράτησης στο Ιράκ, όπου τα βασανιστήρια ήταν καθημερινό φαινόμενο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά λειτουργούσαν.
Σύμφωνα με την εκτενή δημοσιογραφική έρευνα της βρετανικής εφημερίδας, οι αμερικανικές δυνάμεις, για να κάμψουν την αντίσταση στο Ιράκ το 2004, που αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από σουνίτες, χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία του 58χρονου τότε απόστρατου συνταγματάρχη Τζέιμς Στιλ και του επίσης απόστρατου συνταγματάρχη Τζέιμς Χ. Κόφμαν.
Οι δυο τους, που εκτελούσαν χρέη συμβούλων των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, οργάνωσαν παραστρατιωτικές ομάδες υπό την ονομασία «ειδικές αστυνομικές δυνάμεις κομάντο», κυρίως από μέλη πρώην ένοπλων οργανώσεων σιιτών.
Ο Στιλ, που κατά την περίοδο των βρώμικων πολέμων στην Κεντρική Αμερική της δεκαετίας του 1980 είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στις παραστρατιωτικές ομάδες στο Ελ Σαλβαδόρ, είχε σύμφωνα με τον Guardian ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον τότε υπουργό Αμυνας της κυβέρνησης Μπους, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενώ ο Κόφμαν με τον στρατηγό Πετρέους.
Παρότι, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα του Guardian για το θέμα, ο ίδιος ο Πετρέους δεν είχε συμμετοχή στα χιλιάδες βασανιστήρια που πραγματοποιήθηκαν από το 2004 μέχρι το 2005, οπότε ο ίδιος και ο Στιλ έφυγαν από το Ιράκ, ο Πετρέους ήταν εκείνος που εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της ομάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επικεφαλής της οποίας ήταν ο στρατηγός Αντνάν Θαμπίτ.
Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση