GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση ήπατος που διατηρήθηκε ζωντανό

Μεταμόσχευση ήπατος που είχε διατηρηθεί ζωντανό και λειτουργικό έξω από το ανθρώπινο σώμα, έκαναν για πρώτη φορά επιστήμονες στο Λονδίνo ...

Μεταμόσχευση ήπατος που είχε διατηρηθεί ζωντανό και λειτουργικό έξω από το ανθρώπινο σώμα, έκαναν για πρώτη φορά επιστήμονες στο Λονδίνo Ομάδα γιατρών, χειρουργών και μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατάφεραν για πρώτη φορά να διατηρήσουν σε φυσιολογική κατάσταση το ήπαρ που αφαίρεσαν από τον δότη του, με τη βοήθεια ενός καινούργιου μηχανήματος, το οποίο ανέπτυξαν με σκοπό την αύξηση του αριθμού των μοσχευμάτων που θα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς χωρίς να τα απορρίπτει ο οργανισμός τους.
Τη νέα τεχνολογία ανέπτυξε ο Constantin Coussios, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τον Peter Friend, διευθυντή του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Οξφόρδης, με τον οποίο εργαζόταν για αυτό επί 15 χρόνια. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, το νέο μηχάνημα διατηρεί το συκώτι σε θερμοκρασία σώματος ακόμη και για 24 ώρες, ενώ του παρέχει οξυγονωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, ώστε να διατηρείται ζωντανό.
Συγκεκριμένα, όταν αφαιρείται από τον δωρητή, το συκώτι τοποθετείται σε ένα μηχάνημα όπου ειδικά σωληνάκια συνδέονται στα βασικά αιμοφόρα αγγεία του. Στη συνέχεια του παρέχονται οξυγονωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί και να παράγει χολή.
Σύμφωνα με τον δρ Coussios, η συσκευή αυτή είναι η πρώτη που διατηρεί το συκώτι σε απολύτως φυσιολογική κατάσταση έξω από το ανθρώπινο σώμα, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να αυξήσουν τις μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιούνται με επιτυχία.
Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου στη Βρετανία, μέχρι στιγμής η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί σε δύο ασθενείς στη Βρετανία, οι οποίοι αναρρώνουν απολύτως φυσιολογικά και δηλώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα από ποτέ. «Ήταν εκπληκτικό το να βλέπουμε ένα αρχικά κρύο και γκρίζο ήπαρ να γεμίζει χρώμα αμέσως μετά τη σύνδεσή του με το μηχάνημα και να λειτουργεί σαν να βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα», είπε ο Constantin Coussios. «Όμως, αυτό που ήταν ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν το ότι στη συνέχεια το μεταμοσχεύσαμε σε ασθενή που συνεχίζει τη ζωή του φυσιολογικά».
Το σύστημα αυτό υπάρχει εδώ και μερικές δεκαετίες, όμως προκαλούσε συχνά τραύματα που το καθιστούσαν ακατάλληλο για μεταμόσχευση. Βλάβες προκαλούνται επίσης και από τον συνήθη τρόπο διατήρησης του ήπατος, δηλαδή στον πάγο, όμως όταν η παραμονή του ξεπερνά τις 14 ώρες αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα.
Η νέα μέθοδος διατήρησης οργάνων δοκιμάζεται ήδη για τους πνεύμονες και την καρδιά, ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το μηχάνημά τους θα εγκριθεί από την ΕΕ πριν το τέλος του χρόνου.
Πληροφορίες: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση