GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σαπούνι … από τον τόπο σου!

Του Γιώργη Σηφάκη (Σιμισακογιώργη) Η Αρχοντική είναι ένα παραδοσιακό χωριό του Δυτικού Ρεθύμνου με κτίσματα σπάνιας αρχιτεκτονικής που κ...

σαπούνια αρχοντική βιολογικάΤου Γιώργη Σηφάκη (Σιμισακογιώργη)
Η Αρχοντική είναι ένα παραδοσιακό χωριό του Δυτικού Ρεθύμνου με κτίσματα σπάνιας αρχιτεκτονικής που κτίστηκαν επί Ενετοκρατίας αλλά και παλαιότερα.
Παλαιότερα ονομάζονταν Αρκούδαινα από την Αρκουδοθεά Αρτέμιδα που λάτρευαν στον Εύξεινο Πόντο και η λατρεία της οποίας μεταφέρθηκε στο δυτικό Ρέθυμνο, δίδοντας και την ονομασία αυτή στο χωριό που βρίσκεται σε ένα λόφο με πανοραμική θέα τόσο στην θάλασσα όσο και στις οροσειρές του Αποκόρωνα.
Το 1865 μετονομάστηκε σε Αρχοντική μια και στο χωριό έζησαν άρχοντες αλλά και επαναστάτες που συμμετείχαν σε πολλές επαναστάσεις εναντίον των κατακτητών για την ελευθερία της Κρήτης. Μάλιστα το 1823 συνήλθε συνέλευση Κρητών αντιπροσώπων υπό τον Εμμ.Τομπάζη, ο οποίος ήταν απεσταλμένος της Επαναστατικής Ελληνικής Κυβέρνησης.
Σήμερα στο χωριό μένουν αρκετοί νέοι αφού η απόσταση από την πόλη είναι γύρω στα 12 χιλιόμετρα και στο κοντινό χωριό Επισκοπή βρίσκει κανείς ότι χρειάζεται. Βρέθηκα πριν λίγες μέρες σε αυτό το χωριό και συνάντησα την κ. Αγγελική Ρεϊζάκη – Τζιράκη η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί, θυμάται τον τρόπο ζωής των παλαιοτέρων, την αγνή τροφή που μεγάλωσε γενιές και γενιές, τον τρόπο ύφανσης στον αργαλειό αλλά και την παρασκευή σαπουνιού από αγνό ελαιόλαδο όπως έκανε και η γιαγιά της η οποία της άφησε την συνταγή.
Πριν λίγα χρόνια, μου είπε η κ. Αγγελική, σκέφτηκε ότι αντί να αγοράζει τα έτοιμα προϊόντα ατομικής καθαριότητας όπως τα σαπούνια η τα σαμπουάν που περιέχουν χημικές ουσίες, θα μπορούσε να φτιάξει σαπούνι με την παλιά συνταγή της γιαγιάς. Ξεκίνησε λοιπόν σιγά σιγά και σήμερα είναι σε θέση να παρουσιάσει με υπερηφάνεια τα προϊόντα της που έχουν βάση το αγνό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας, νερό και καυστική σόδα η οποία μετά από ενάμιση μήνα που παραμένει το σαπούνι στο ράφι, αποβάλλεται.
Χρησιμοποιεί όπως είπε την ψυχρή μέθοδο, η οποία μπορεί να έχει μια καθυστέρηση στην παραγωγή αλλά είναι οικολογική αφού το ελαιόλαδο δε θερμαίνεται και δε χάνει τα συστατικά του. Η κ. Αγγελική προσθέτει διάφορα βότανα, λεμόνι, μέλι και προσφάτως αλόη ώστε τα σαπούνια να βοηθούν το δέρμα και να θεραπεύουν κάποιες ασθένειες του. Επίσης σε ορισμένα σαπούνια χρησιμοποιεί ειδικά οικολογικά αρώματα που έρχονται από το εξωτερικό.
Το σαπούνι από αγνό ελαιόλαδο εκτός από το ότι είναι πιο υγιεινό, είναι και πιο οικονομικό από τα σαμπουάν που χρησιμοποιούμε σαπούνια αρχοντική βιολογικάσήμερα κατά κόρον – ιδιαίτερα τα φτηνά και χωρίς ετικέτα. Τα προϊόντα της μικρής αυτής οικογενειακής βιοτεχνίας πωλούνται στην οδό Παλαιολόγου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου αλλά και στο κατάστημα κεριών και ανθοστολισμών του αδερφού της Μανώλη Τζιράκη στην οδό Καστρινάκη (πάροδο της Κουντουριώτη).
Παράλληλα υπάρχει σελίδα στο Facebook ενώ ετοιμάζεται σελίδα στο διαδίκτυο για προβολή των προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα άμεσα σχέδια της είναι όπως μας είπε η συμμετοχή σε εκθέσεις με παραδοσιακά προϊόντα εντός και εκτός Κρήτης.
Στη δύσκολη αυτή εποχή της κρίσης που περνάμε, τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί και αυτή η προσπάθεια της κ. Αγγελικής στην οποία βοηθό έχει την αγαπημένη της κόρη Αθηνά, αξίζει να στηριχτεί από όλους μας αφενός μεν διότι το προϊόν είναι καταπληκτικό, αφετέρου διότι δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια αλλά παράγει κάτι που τονώνει την τοπική οικονομία και δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα σε άλλες νοικοκυρές να ασχοληθούν με κάτι παρόμοιο ή και με άλλα – όπως γλυκά κουταλιού, βότανα, κεντήματα, χειροτεχνήματα κ.λ.π και να το προωθήσουν καταρχάς στην Κρήτη και στη συνέχεια σε άλλες αγορές. Κλείνοντας και σίγουρος ότι θα στηρίξουμε όλοι αυτήν την προσπάθεια της αφιερώνω μια μαντινάδα
“Αγγελική συνέχισε, δίπλα σου θα σταθούμε
υγεία τα σαπούνια σου και μυρωδιές σκορπούνε”

MadeinCreta

1 σχόλιο

  1. Μην ασχολείστε, θα μας φτιάξουν οι χρυσαυγίτες. Έχουν καλές χιτλερικές συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση