GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Σωστά αθωώσαμε τον Πάπα"

Ένας από τους δικαστές που είχαν αναλάβει να εξετάσουν την υπόθεση της σύλληψης δύο Ιησουιτών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια κατά ...

Ένας από τους δικαστές που είχαν αναλάβει να εξετάσουν την υπόθεση της σύλληψης δύο Ιησουιτών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-83) ανέφερε σήμερα ότι η δικαιοσύνη είχε απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες σε βάρος του Χόρχε Μπεργκόλιο, του σημερινού πάπα Φραγκίσκου Α΄.
"Είναι εντελώς λανθασμένο να λέμε ότι ο Χόρχε Μπεργκόλιο παρέδωσε τους ιερείς αυτούς. Εξετάσαμε αυτό το ζήτημα, ακούσαμε τους ισχυρισμούς, ερευνήσαμε τα γεγονότα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είχαμε ασκήσει διώξεις", είπε ο δικαστής Χέρμαν Καστέλι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λα Νασιόν.
"Δεν μπορεί να συζητείται αυτό το θέμα αφού υπάρχει δικαστική απόφαση" που αθωώνει τον πρώην αρχιεπίσκοπο του Μπουένος Άιρες, συνέχισε ο Καστέλι.
Ο δικαστής, μαζί με τους συναδέλφους του Ντανιέλ Ομπλιγάδο και Ρικάρντο Φαρίας, μετείχε στη σύνθεση του δικαστηρίου που τον Δεκέμβριο του 2011 εξέδωσε απόφαση για τη σύλληψη, το 1976, των Ιησουιτών Ορλάντο Γόριο και Φρανσίσκο Χαλίκς. Οι δύο ιερείς συνελήφθησαν το 1976, βασανίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι πέντε μήνες αργότερα. Την εποχή εκείνη επικεφαλής του τάγματος των Ιησουιτών στην Αργεντινή ήταν ο σημερινός πάπας.
Το δικαστήριο "άκουσε τις κατηγορίες σε βάρος του Μπεργκόλιο, μελετήσαμε τις μαρτυρίες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι δύο ιερείς αψήφησαν θαρραλέα τις εντολές των ανωτέρων τους και συνέχισαν να συγκρούονται με ένα καθεστώς τυφλό, αιμοχαρές, που δεν θα άφηνε κανέναν να μπει στο δρόμο του, είτε αυτός ήταν δικαστής, δικηγόρος, ιερέας ή οποιοσδήποτε εργαζόμενος", εξήγησε ο δικαστής. "Δεν κρίναμε αν ο Μπεργκόλιο έπρεπε να δείξει περισσότερο ή λιγότερο θάρρος. Το ερώτημα είναι αν παρέδωσε τους δύο ιερείς", συνέχισε, καταλήγοντας ότι οι δικαστές συμφώνησαν πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση