GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αβραμόπουλος:Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης τη Δευτέρα

Τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, υποδέχθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων ο...

Τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, υποδέχθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.
«Πολύ σύντομα, τη Δευτέρα, απ’ ότι μου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κύριος Κασουλίδης, θα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε και να καλωσορίσουμε στην Αθήνα και τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.  Σήμερα, από κοινού, ετοιμάσαμε την ατζέντα αυτής της προεδρικής επίσκεψης.  Είχαμε μία πρώτη, πολύ χρήσιμη, ανταλλαγή εκτιμήσεων και απόψεων, με κύριο, βέβαια, θέμα τις δυνατότητες και προοπτικές της επανέναρξης διαπραγματεύσεων επί των θεμάτων ουσίας του Κυπριακού, διαπραγματεύσεων που, δυστυχώς, εδώ και ένα περίπου χρόνο έχουν παγώσει, με ευθύνη της Τουρκοκυπριακής πλευράς», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος στην πολιτική διαδρομή του Γιαννάκη Κασουλίδη», έκανε λόγο για την «πολύτιμη και πλούσια εμπειρία του», από τα καίρια πόστα που υπηρέτησε τα συμφέροντα της Κύπρου, που αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την εκπλήρωση της υψηλής αποστολής του και τη διεθνή εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, απόλυτα βέβαιος, ότι, όπως και παλαιότερα, η παρουσία του στο κρίσιμο αυτό πόστο θα συμβάλλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και το συντονισμό των δύο χωρών μας σε όλα τα επίπεδα.  Η συνεργασία αυτή αποτελεί το θεμέλιο λίθο της εθνικής ελληνικής πολιτικής στο Κυπριακό και κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα δήλωσε «ευτυχής», για το γεγονός ότι «η νέα Κυβέρνηση της Κύπρου πορεύεται με σχεδιασμό και στρατηγική, γνωρίζει τί θέλει και επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
«Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στο συνεταιρισμό για την ειρήνη, κάτι που εξάλλου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου, κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του. Στον κύριο Κασουλίδη επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδος προς την Κύπρο.  Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητά μας» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η επίλυση του Κυπριακού, είναι προϋπόθεση, το κλειδί, θα έλεγα, για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα δώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
«Είναι αυτονόητο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του δεν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί για να δημιουργήσουν από μόνοι τους και ξαφνικά, το κατάλληλο κλίμα για την άμεση επανέναρξη ουσιαστικών αλλά και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων.  Θα χρειαστεί, κατά συνέπεια, να δοθεί κάποια πίστωση χρόνου και να προταθεί η ανάγκη εσωτερικής διαβούλευσης στο νέο αναβαθμισμένο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ώστε να υπάρχει ένα πακέτο προτάσεων για εξεύρεση λύσης και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους Τουρκοκυπρίους χωρίς εντάσεις, με γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον ομόλογό του για τα αποτελέσματα του δεύτερου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης, ευχαρίστησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τόνισε: «Δεν μπορεί να φεύγει από τη μνήμη μου το γεγονός ότι αν η Κύπρος κατόρθωσε να πετύχει εκείνο που πάρα πολλοί έβλεπαν σαν ακατόρθωτο, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το οφείλει στην Ελλάδα. Επειδή ήταν τόσο πετυχημένη εκείνη η κοινή προσπάθεια και ο πλήρης συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων και ενεργειών των δύο κυβερνήσεων στο επίπεδο των Υπουργείων Εξωτερικών, έχω παρακαλέσει και θα επαναληφθεί αυτού του είδους η σχέση μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για όλα τα επίπεδα».
«Δοκιμάζονται και η Ελλάδα και η Κύπρος αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται κάτω από τη βαριά δυσκολία της οικονομικής κρίσης στην οποίαν έχουν βρεθεί, είμαι σίγουρος όμως ότι υπεύθυνα, όπως έχει ακολουθήσει και η Ελληνική Κυβέρνηση, και αυτό το οποίο στοχεύει να κάνει και η Κυπριακή Κυβέρνηση, θα καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, με την Τρόικα για να προχωρήσει τις προσπάθειες για την έγκριση της δανειακής σύμβασης», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «έχουμε συμφωνήσει με τον κύριο Αβραμόπουλο έναν οδικό χάρτη στρατηγικής όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο οποίος θα ακολουθηθεί τουλάχιστον για το ορατό μέλλον των δύο χρόνων».
«Σε αυτόν τον οδικό χάρτη εντάσσουμε την προσπάθεια της Κύπρου να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της εξωτερικής της πολιτικής, σταθερά, σαν ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος δε θέλει να διαφέρει από τις άλλες 26 χώρες κράτη-μέλη και εδώ εντάσσεται και η προσπάθειά μας για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.  Δεν είναι μία ενέργεια που σκοπεύει στο παιχνίδι των ευθυνών, εκμαιεύοντας μία άρνηση της Τουρκίας, χρειάζεται μία καλή και σοβαρή προεργασία, καθώς επίσης και στη συνέχεια μία προσπάθεια ώστε όταν ξανά ξεκινήσουν οι συνομιλίες και είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, την οποία διακαώς επιθυμούμε, αυτές οι συνομιλίες να διεξαχθούν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, πιο κατάλληλο, με συνθήκες πολύ καλύτερες για την προοπτική της επιτυχίας τους.  Δεν επιθυμούμε διάλογο απλώς για χάρη του διαλόγου, θέλουμε ένα διάλογο που να έχει στόχο και κατάληξη», σημείωσε.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους περί ευθυνών της Ελλάδας λόγω των τραπεζών αλλά και για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο Γιαννάκης Κασουλίδης υπογράμμισε: «Ουδέν αναληθέστερο.  Δεν ευθύνεται η Ελλάδα αν επέλεξαν οι εμπορικές τράπεζες της Κύπρου να επεκταθούν στον Ελληνικό χώρο.  Ούτε ευθύνεται η Ελλάδα αν φόρτωσαν τους εαυτούς τους και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά, με σωρεία ελληνικών ομολόγων.  Ασφαλώς η απόφαση για το κούρεμα εδώ στην Ελλάδα, ήταν απόφαση του Eurogroup και είναι απόφαση η οποία δημιουργεί κάποια ηθική υποχρέωση για τους εταίρους όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου αυτή τη στιγμή.  Αλλά, από το λεξιλόγιό μας πρέπει να φύγει ολωσδιόλου θέμα ευθύνης της Ελλάδος, κάτι το οποίον ούτε υφίσταται και ούτε είναι και δίκαιο να λέγεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση