GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΠΑ: Το τραπεζικό λόμπι για την Κύπρο

Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που προκρίθηκε το Σάββατο από το Eurogroup, είναι κακό και υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Έ...

Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που προκρίθηκε το Σάββατο από το Eurogroup, είναι κακό και υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο- Institute of International Finance, Inc. (IIF)- που εκπροσωπεί το λεγόμενο λόμπι των μεγάλων διεθνών τραπεζών.
«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό» ότι το αρχικό σχέδιο «είχε γεννήσει μια λάθος απόφαση», δήλωσε ο Χανγκ Τραν, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (της ζώνης του ευρώ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), «δημιούργησαν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο» αγγίζοντας «το απαραβίαστο των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων» και το «κακό φαίνεται να έχει γίνει» είπε ο κ. Τραν.
Ο εκ των επικεφαλής του IIF αναφερόταν στη συμφωνία του Σαββάτου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας όπου επιβάλλεται ειδικός φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων στο νησί. Ο κ. Τραν πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή «υπονομεύει την αξιοπιστία και το μοντέλο ασφάλειας των ευρωπαϊκών καταθέσεων» και «καθιστά πιο δύσκολη τη χρήση τους στο μέλλον» αν κριθεί αναγκαίο για να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά από μια κρίση πανικού στις τράπεζες».
Πάντως όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο οι κυπριακές αρχές, μαζί με εκείνες της ζώνης του ευρώ, εργάζονται για μια νέα πρόταση που θα μπορούσε να περιορίσει τον αντίκτυπο στους μικρούς καταθέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση