GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σαχινίδης: Χάθηκε η εμπιστοσύνη

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, στην κοινή συνεδρίαση Eπιτροπής οικονομικών και Eπιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων για τις αποφάσε...

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, στην κοινή συνεδρίαση Eπιτροπής οικονομικών και Eπιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων για τις αποφάσεις στην Κύπρο επεσήμανε ότι θα αλλάξει η αντίληψη των πολιτών για τις τράπεζες.
«Η συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει ότι όταν λαμβάνονται αποφάσεις στη βάση ιδεοληψιών, δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα από όσα λύνονται», είπε αρχικά ο κ. Σαχινίδης και έκανε αναφορά στην κατάρρευση της Lehman Brothers: 
«Θυμίζω ότι πριν από έξι χρόνια, η τότε κυβέρνηση στις ΗΠΑ υπό το βάρος μιας ιδεολογικά φορτισμένης αντίληψης για την αποτελεσματικότερη -σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση - αντιμετώπιση μιας καταρρέουσας τράπεζας, επέτρεψε τη Lehman Brothers να καταρρεύσει. Η άποψη που διατυπώθηκε ήταν ότι με αυτή την απόφαση οι επενδυτές στο μέλλον θα ήταν πολύ πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους. Οι συνέπειες της απόφασης αυτής έφεραν στην επιφάνεια σωρεία προβλημάτων που προέκυψαν στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη από την πλημμελή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, και προκάλεσαν την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση που είχε την αφετηρία της στις ΗΠΑ, και όχι σε κάποια χώρα της καπιταλιστικής περιφέρειας. Η κρίση αυτή μεταφέρθηκε στην Ευρώπη μέσω Ην. Βασιλείου και ανέδειξε τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης».
«Η ευρωζώνη επανέλαβε στην περίπτωση της Ελλάδας το λάθος της κυβέρνησης του G. Bush. Κάτω από μια ιδεολογικά φορτισμένη προσέγγιση αντιμετώπισε αρχικά το θέμα ως ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα και όχι την Ευρώπη», είπε ο κ. Σαχινίδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Κύπρου για στις συνέπειες:
«Ανάλογη στάση επέδειξε και στην πρόσφατη απόφαση για την εφ΄απαξ φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο. Βέβαια με την απόφαση αυτή δημιουργείται ένα ιστορικό προηγούμενο. Για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια υπόκεινται σε φορολόγηση όλες οι καταθέσεις, ακόμη και οι ασφαλισμένες, σε όλες τις τράπεζες. Τώρα πλέον οι πολίτες όλης της ευρωζώνης ξέρουν ότι και οι καταθέσεις σε τράπεζες, αλλά και τα ομόλογα του δημοσίου, είναι υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις.
Δηλαδή ανατρέπεται ό, τι θεωρούσαμε ως τώρα ασφαλείς τοποθετήσεις. Η στάση των πολιτών του νότου και η αντίληψή τους για το ρόλο των τραπεζών θα αλλάξει, ό, τι και να γίνει. Αυτό θα επηρεάσει τη δυνατότητα των οικονομιών να χρηματοδοτούν επενδύσεις, επομένως και την ανάπτυξή τους. Ειδικά αυτών που δεν έχουν ανοικτή συνεχή πρόσβαση σε κεφάλαια, όπως οι χώρες του νότου. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για να διασωθεί η ευρωζώνη μπορει να διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για τα μελλοντικά προβλήματα της ευρωζώνης».
Όπως τονίζει ο κ. Σαχινίδης, από εδώ και στο εξής:
«Αφού οι τράπεζες των χωρών του νότου θα χρειαστεί να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις, αφού οι χώρες του νότου θα δανείζονται ακριβότερα, τελικά και οι επιχειρήσεις των χωρών αυτών θα καταλήξουν να δανείζονται ακριβότερα, άρα θα έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Επομένως τα πλεονεκτήματα για τις χώρες του νότου από τη συμμετοχή στην ΟΝΕ θα μετριαστούν. Μακροπρόθεσμα αυτές θα εχουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι των χωρών που θα δανείζονται φτηνοτερα Αυτή η ανισορροπία δεν θα δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στην ευρωζώνη»;
Τέλος, απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Στουρνάρα, έθεσε τρείς ερωτήματα:
«Μπορείτε κ. Υπουργέ να μας ενημερώσετε, το σκεπτικό που υπαγόρευσε την άποψη ότι ο εκτεταμένος τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι αφετηρία προβλημάτων και όχι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης η της ΕΕ; Επίσης ποιες είναι οι προυποθέσεις για την απόκτηση των καταστημάτων στην Ελλάδα που διαθέτουν οι κυπριακές τράπεζες; Τέλος, ποιες οι συνέπειες από τις αποφάσεις αυτές για τις Ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στην Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση