GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντοκουμέντο: Έτσι δρουν οι δουλέμποροι στην Ομόνοια

Σοκάρουν οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες αλλοδαπών που έπεσαν θύματα απαγωγής και βασανισμού από ομοεθνείς τους, οι οποίοι τους ζητούσαν ...

Σοκάρουν οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες αλλοδαπών που έπεσαν θύματα απαγωγής και βασανισμού από ομοεθνείς τους, οι οποίοι τους ζητούσαν χρήματα από τις οικογένειές τους για να τους ελευθερώσουν.
Τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν πώς δρουν τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων, που εκμεταλλεύονται τo όνειρο πολλών μεταναστών για μια καλύτερη ζωή.
Τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε στα χέρια των απαγωγέων του, περιγράφει ένας 24χρονος Πακιστανός, η  καταγγελία του οποίου συνέβαλε ώστε να καταφέρει η αστυνομία να φτάσει στα ίχνη ενός εκ των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
 Στην Ομόνοια η "βιτρίνα" του κυκλώματος
Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς, του τμήματος συντονισμού της διεύθυνσης αλλοδαπών, στις 13 Φεβρουαρίου, που δημοσιεύει σήμερα ο enikos.gr, έδωσε 3.000 ευρώ σε έναν ομοεθνή του με σκοπό να κανονίσει τη μεταφορά του με πλοίο στην Ισπανία. Τον συνάντησε σε  ένα κατάστημα μεταφοράς  χρημάτων-πώλησης κινητών τηλεφώνων στην οδό Ζήνωνος στο κέντρο της Αθήνας, του οποίου όπως υποστήριξε ήταν ιδιοκτήτης.

Την επόμενη μέρα, σύμφωνα πάντα με τον 24χρονο, ένα άλλο μέλος του κυκλώματος τον παρέλαβε απο την Ομόνοια και τον μετέφερε σε ένα σπίτι σε αγροτική περιοχή εκτός Αθηνών, όπου υπήρχαν ήδη 12-14 άτομα, ενώ καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας ο «οδηγός» έφερνε και  άλλα άτομα.

"Πλήρωσε 5000 ευρώ για να μην πεθάνεις"
Μετά από 10 μέρες, τα μέλη του κυκλώματος συνέχιζαν να κρατούν «φυλακισμένους» τους αλλοδαπούς με την πρόφαση ότι ο καιρός δεν είναι ο κατάλληλος για να ταξιδέψουν, προκαλώντας έτσι την αντίδρασή τους. Ο «οδηγός» του κυκλώματος, συνέχισε ο 24χρονος  περιγράφοντας την ομηρία του, «ήρθε και παρέλαβε ανά ομάδες κάποια άτομα τα οποία δεν γνωρίζω που τα πήγαινε στη συνέχεια και τελικά στο σπίτι απομείναμε 5 άτομα και οι φύλακες μας ζητούσαν 5.000 ευρώ για να μας αφήσουν ελεύθερους αλλιώς θα μας σκότωναν».

«Με έκαιγαν και χτυπούσαν»

«Μας χτυπούσαν με ξύλα και καλώδια και μας έκαιγαν με ηλεκτρικό σίδερο και τσιγάρα» » δήλωσε συγκλονισμένος στους αστυνομικούς του Τμήματος Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, οι οποίοι ανατρίχιασαν βλέποντας τα σημάδια στο κορμί του 24χρονου. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα o enikos.gr δείχνουν τα αποτρόπαια βασανιστήρια που υπέστη από τους απαγωγείς του.
«Κάλεσαν από το κινητό μου τηλέφωνο τους γονείς μου στο Πακιστάν και ζήτησαν 5000 ευρώ, αλλιώς θα με σκότωναν. Τελικά οι γονείς μου έδωσαν σε κάποιο μέλος του κυκλώματος στο Πακιστάν τα χρήματα και με άφησαν ελεύθερο»  σε κάποιο μέρος στο Χαλάνδρι, κατέληξε στην κατάθεσή του ο 24χρονος.
Η μαρτυρία του άτυχου νεαρού «έδεσε» με τις πληροφορίες που είχαν φτάσει εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής ότι στη χώρα μας δρα εδώ και πολύ καιρό οργανωμένο κύκλωμα Πακιστανών, με στόχο την διακίνηση παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε. έναντι αδράς αμοιβής.
Πριν από λίγες ημέρες οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν στην οδό Ζήνωνος έναν 31χρονο, ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος, τον οποίο αναγνώρισε το θύμα του, ενώ αναζητούνται τέσσερα ακόμα άτομα.
Τα μέλη της σπείρας, όπως εκτιμούν είχαν διακριτούς ρόλους. Άλλος είχε αναλάβει την προσέγγιση των αλλοδαπών, άλλος τις αρπαγές, άλλοι την φύλαξη των θυμάτων και τη σίτιση τους και άλλος την είσπραξη των λύτρων.

Μάλιστα, ένας από τους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθροδιακίνησης, έχοντας ρόλο «οικονομικού διαμεσολαβητή». Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε εκείνη την περίπτωση χρησιμοποιούσαν ως βιτρίνα για τις παράνομες συναλλαγές κατάστημα παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Τα κέρδη και οι διασυνδέσεις των κυκλωμάτων

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι τέτοιου είδους κυκλώματα είναι δεκάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα με χιλιάδες αλλοδαπούς να έχουν πέσει θύματα τους.
Όπως τονίζει στο enikos.gr ανώτατος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών «καθημερινά έρχονται στη Διεύθυνση δεκάδες αλλοδαποί που έχουν πέσει θύματα των κυκλωμάτων. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να τους εντοπίσουμε γιατί δεν μπορούμε να τους ταυτοποιήσουμε, όμως με αυτή τη σύλληψη θεωρούμε ότι αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι των κυκλωμάτων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έδρα των περισσότερων κυκλωμάτων βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η τακτική να χρησιμοποιούνται διαφόρων ειδών μαγαζιά ως βιτρίνα θεωρείται συνηθισμένη.
Ανάλογο πάντως κύκλωμα με αυτό που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες είχε εξαρθρωθεί τον Μάιο του 2011 όταν, μετά από καταγγελία αλλοδαπού ότι κρατούν έγκλειστο το αδελφό του, ζητώντας λύτρα, συνελήφθησαν 14 άτομα. Και τότε ένα από τα «αρχηγεία» του χρησιμοποιούσε το κύκλωμα ήταν διαμέρισμα στην οδό Ζήνωνος. Δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι ένα από τα θύματα έφερε και αυτό εγκαύματα στα χέρια απο αναμμένα τσιγάρα.
Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας τα κέρδη τέτοιων κυκλωμάτων είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Η «ταρίφα» που ζητούν τα μέλη του κυκλώματος από τους παράνομους μετανάστες για να τους «βοηθήσουν» να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ ανά άτομο. Θεωρούν, ακόμα, ότι πρόκειται για κυκλώματα που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε διάφορες χώρες, έχοντας «χτίσει» έτσι ένα καλά οργανωμένο δίκτυο για την μεταφορά των αλλοδαπών αλλά και την είπραξη των λύτρων που καταβάλλουν οι συγγενείς των θυμάτων.
Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση