GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Πυρά" Γιούνκερ για τη στάση του Eurogroup

Την κατανόησή του για την αναστάτωση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροκαταθέτες στην Κύπρο εκφράζει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup κα...

Την κατανόησή του για την αναστάτωση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροκαταθέτες στην Κύπρο εκφράζει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο δεν κατανοεί την στάση της Ευρωομάδας από την οποία ο ίδιος ανέμενε ότι θα προστάτευε τους μικροκαταθέτες.
Αν κι αυτό δεν είναι πολύ «συναδελφικό», καθώς όπως ανέφερε, δεν είχε πρόθεση να σχολιάσει τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης του Eurogroup στην οποία ο ίδιος δεν ήταν πλέον παρών, δεν μπορεί να μην πει ότι δεν είναι σύμφωνος με τη λύση.
Είπε επίσης ότι θεωρεί κατανοητή την ανησυχία των υπολοίπων στην Ευρωζώνη ότι οι καταθέσεις μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλείς, ενώ διευκρίνισε πως η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ισχύει για την περίπτωση που χρεοκοπήσει μια τράπεζα, οπότε παρεμβαίνει το κράτος, όμως στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει χρεοκοπία κάποιας τράπεζας, για αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «είναι αλήθεια ότι από ειδική περίπτωση σε ειδική περίπτωση λαμβάνονται μέτρα, για τις επιπτώσεις των οποίων κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι βέβαιος και για αυτό θα ήταν καλό να εξεταστεί και πάλι το ζήτημα των μικροκαταθετών».
Στο ερώτημα γιατί δεν εξετάστηκε η λύση της απομείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι αν είχε γίνει αυτό οι εταίροι θα είχαν παραβεί τις δεσμεύσεις τους, καθώς όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» της αξίας των κρατικών ομολόγων για την Ελλάδα, είχαν συμφωνήσει ότι αυτό το εργαλείο δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη περίπτωση.
Χθες στη Βιέννη, ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο,  επισήμανε έμμεσα ότι δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup που αποφάσισε τις λεπτομέρειες για το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αν όμως βρισκόταν εκεί, θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροί καταθέτες.
Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί επιβάλλεται και στους μικροκαταθέτες ένας τέτοιος φόρος ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως θα ήταν σωστότερο και θα πρέπει να είχε ληφθεί πρόνοια να πληρώσουν περισσότερα οι μεγάλοι καταθέτες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του, πως μετά από την απόφαση για την Κύπρο θα υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης, όχι μόνον των τραπεζών αλλά και των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση