GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eurogroup προς Κύπρο: Φέρτε νέα πρόταση

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρέθηκε η κυπριακή πλευρά κατά την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των 17 υπουργών οικονομικών. Οι 16 υπουργοί κα...

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρέθηκε η κυπριακή πλευρά κατά την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των 17 υπουργών οικονομικών. Οι 16 υπουργοί κατέστησαν απολύτως σαφές στον αναπληρωτή υπουργό της Κύπρου – καθώς ο Μ.Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα- ότι οφείλει το συντομότερο δυνατό να παρουσιάσει νέα πρόταση για τη φορολογία καταθέσεων, αν η Κύπρος επιθυμεί να αποφύγει τα χειρότερα. Το Eurogroup κατέστησε σαφές ότι η κυπριακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει τους πειραματισμούς και να αποφύγει πάση θυσία τη φορολόγηση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ.

Οι 16 υπουργοί και η ΕΚΤ απέρριψαν μετά βδελυγμίας το λεγόμενο plan Β, που επιχείρησαν να παρουσιάσουν οι κυπριακές αρχές. Οι υπουργοί του Eurogroup θεωρούν ότι η πρόταση της Λευκωσίας αντιβαίνει τις βασικές αρχές της συμφωνίας ΕΕ και ΔΝΤ για την Κύπρο, δεν εγγυάται την εμπροσθοβαρή εξεύρεση των 5,8 δις ευρώ από ίδιους πόρους που απαιτεί το ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος και αυξάνει το δημόσιο χρέος. Εξέφρασαν δε σοβαρότατες αντιρρήσεις για τα όσα επιθυμεί η κυπριακή κυβέρνηση να δρομολογήσει ως τετελεσμένα σε σχέση με την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, Σίμον Ο'Κόνορ "Διαπιστώσαμε βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών και είμαστε στη διαδικασία να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη μέλη".Δήλωση που προδικάζει την αναδίπλωση των κυπριακών αρχών. 

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης οι κυπριακές αρχές οφείλουν να παρουσιάσουν το συντομότερο δυνατό μία πρόταση στα πρότυπα που έθεσε το Eurogroup της 16ης Μαρτίου εγγυώμενη τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια η Τρόικα θα αξιολογήσει και θα πιστοποιήσει την αξία αυτής της πρότασης και θα εισηγηθεί αναλόγως στους υπουργούς οικονομικών, οι οποίοι θα συνεδριάσουν και πάλι για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση με την κυπριακή πλευρά. 

Όπως επισημαίνεται, υπάρχουν και άλλα ζητήματα πολιτικής που θα πρέπει να κλείσουν σύντομα, καθώς ο χρόνος πιέζει. Η ΕΚΤ εμμένει στην απόφασή της να διακόψει τη χρηματοδότηση προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αν η Κύπρος δεν επιστρέψει στην προοπτική υπογραφής μνημονίου και δε βρεθεί μία λύση για τις καταθέσεις, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης (ή μέχρι να αποφασίσει η κυπριακή πλευρά να ξανανοίξει τις τράπεζες). Το παραπάνω σημαίνει πως είτε η κυπριακή πλευρά “θα σοβαρευτεί”, είτε θα κρατήσει τις τράπεζές της κλειστές επ’ αόριστον ή θα δει το τραπεζικό της σύστημα να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Παράπλευρες απώλειες

Εν τω μεταξύ άρχισαν στις Βρυξέλλες οι παράπλευρες απώλειες, λόγω του πανικού που επικρατεί στην Κύπρο, καθώς χθες για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας για το ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή ενός κράτους μέλους. Οι συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν ότι η κυπριακή πλευρά αρνήθηκε να μετάσχει, δεν κοινοποίησε στο σώμα κανένα σχέδιο από αυτά που διέρρεε στον τύπο και δημιούργησε με τη στάση της την εντύπωση “ακυβέρνητης πολιτείας”, που λόγω της “συναισθηματικής φόρτισης” είναι ανίκανη να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση.
Όλες οι πηγές αναφέρουν πως κατά την τηλεδιάσκεψη του EWG συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την απορρόφηση του σοκ από επικείμενη αποχώρηση της Κύπρου από το ευρώ. Στο τραπέζι έπεσαν λεπτομέρειες για το πώς θα προστατευτεί η υπόλοιπη ευρωζώνη, τι θα συμβεί με τις τράπεζες και πώς δε θα μεταδοθεί η κρίση. Οι τεχνοκράτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς θα προστατευτεί ειδικά η Ελλάδα από την υπόθεση και ανέλυσαν τις απόψεις που κυριαρχούν στις αγορές γύρω από τη συστημικότητα ή μη της κυπριακής οικονομίας.
Όλα δείχνουν ότι ο χρόνος για την Κύπρο τελειώνει.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση