GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος:Ουρές στα ΑΤΜ από την απόφαση του Eurogroup

Κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ...

Κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ επιβάλλει η απόφαση του Eurogroup, που ελήφθη τα ξημερώματα ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
Το μέτρο, που έχει σοκάρει τους Κύπριους και όχι μόνον, βγάζοντας τους στους δρόμους για αναλήψες από τα ΑΤΜ, θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει επιπλέον ότι οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο, στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισ. ευρώ, δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η χώρα.
«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».
Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ  Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Άσμουσεν διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δεν θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τρέχουν στα ΑΤΜ οι Κύπριοι
Δεκάδες καταθέτες έσπευσαν από νωρίς το πρωί στα Συνεργατικά Ιδρύματα, που λειτουργούν και το Σάββατο, για να αποσύρουν χρήματα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε.
Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogrup - Κύπρου.
Επρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.
Μεταφέρουν χρήματα στα κατεχόμενα!
Πανικός επικρατεί στην Κύπρο, μετά την απόφαση-σοκ του Eurogroup για εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις, όπως μεταφέρουν οι συνάδελφοι από τη Μεγαλόνησο, με τους καταθέτες να θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στα κατεχόμενα!
Στουρνάρας: Εξαιρούνται τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα
Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωση του υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα  εξαιρούνται από την απόφαση του Eurogroup.
«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Λαγκάρντ: Θα βοηθήσουμε την Κύπρο
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή δήλωσή της, χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο  Eurogroup για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου» επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια λύση που θα είναι βιώσιμη, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη κατανομή των βαρών».
Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει: «Πιστεύω ότι η συμφωνία - πακέτο πληροί αυτούς τους τρεις στόχους. Σε αυτή τη βάση, έχω την πρόθεση να προβώ σε σύσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιό μας, το ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου».
Τσαγκάρης: Δημεύουν καταθέσεις
«Δημεύουν τις καταθέσεις στην ουσία» είπε στην εκπομπή των Ακη Παυλόπουλου-Μάνου Νιφλή στον Real FM ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης,αναφερόμενος στην απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο.
Παπαδημούλης: Τους έκαψαν...
"Από τη ΝΔ έλεγαν πέρσι στους ψηφοφόρους να βγάλουν τα ευρώ στην Κύπρο μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ", σχολιάζει στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για την απόφαση του Eurogroup για τις κυπριακές τράπεζες, βάσει της οποίας θα υπάρχει πια εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου επί κυπριακού εδάφους. 
ΑΚΕΛ: Η Ευρώπη λειτούργησε με εκδικητική μανία
Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο".
Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.
Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν "απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε".
Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι "αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν".
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.
Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως "στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο". Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που εποφθαλμιούσαν οι ίδιοι.
Έχασε την πτήση ο Αναστασιάδης 
Καθυστερημένα θα επιστρέψει στην Κύπρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αφού έχασε την πτήση και δε θα επιστρέψει στις 2.30 το μεσημέρι στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος θα αναχωρούσε το πρωί από Βρυξέλλες και θα ταξίδευε μέσω Αυστρίας, πλέον όμως αναζητείται άλλη πτήση για επιστροφή στην Κύπρο.
Συνεπώς δεν αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο πριν τις 5 μ.μ. και έτσι η έκτακτη σύσκεψη των υπουργών της κυβέρνησης, αναβάλλεται.
ΒΙΝΤΕΟ: Οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο
Μαύρα σύννεφα εμφανίστηκαν πάνω από την Κύπρο η οποία δεσμεύτηκε σε μια σειρά επώδυνων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έκτακτη εισφορά που ισοδυναμεί με κούρεμα των καταθέσεων. Δείτε το βίντεο του ANT1.


1 σχόλιο

  1. Tο ίδιο σχέδιο ακριβώς όπως και στην Ελλάδα με τη διαφορά ότι εδώ κούρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία όπου υπήρχε το μέλι αντί τις καταθέσεις και στη συνέχεια τους μισθούς και τις συντάξεις .διότι οι τροικανοί γνώριζαν ότι οι Έλληνες τα έχουν βγάλει στο εξωρερικό. Η πρακτική πάλι γνωστή διάγγελμα και τα γνωστά κατοχικά κόλπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση