GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΙΝΤΕΟ-Τι είπε ο Τσίπρας στον Guardian...

Στον Guardian μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην οποία δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι "...

Στον Guardian μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην οποία δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι "η Ελλάδα μπορεί να γίνει η σπίθα που θα νικήσει τη λιτότητα στην Ευρώπη".
"Νομίζω ότι είναι μία πολύ φυσιολογική εξέλιξη, διότι η κρίση στην Ελλάδα και αυτή η βάρβαρη προσαρμογή που επελέγη έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, έχει κατακερματίσει τα συλλογικά υποκείμενα, τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα και κυρίως έχει επιδράσει έτσι ώστε να κοπούν οι δεσμοί, οι συνεκτικοί αρμοί, ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας μέχρι χθες στην Ελλάδα και στα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούσαν και ιδιαίτερα οι συνεκτικοί αρμοί της σοσιαλδημοκρατίας με τη μεσαία κοινωνική διαστρωμάτωση, με τα δικαιώματα ή με τις διεκδικήσεις και τα συμφέροντα της μεσαίας κοινωνικής διαστρωμάτωσης.  Έτσι λοιπόν είναι φυσιολογικό η Αριστερά να καταλάβει αυτόν τον κενό χώρο που αφέθηκε μετά την κρίση στην Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, σχετικά με την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο είναι να ξαναδημιουργήσουμε έμπνευση στον ελληνικό λαό ότι μπορεί μέσα από τους αγώνες του και μέσα από το δημοκρατικό δρόμο να αντιμετωπίσει αυτή τη βάρβαρη επίθεση. Ο μόνος τρόπος να χτυπήσουμε την εξάπλωση των νεοναζί στην Ελλάδα είναι να σταματήσουμε αυτό το βάρβαρο πρόγραμμα της λιτότητας. Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία της εξάπλωσης των νεοναζί στην Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ ένας λαός που είχε την τάση να ακολουθεί τέτοιου είδους ιδεολογίες. Αντίθετα, στο διάβα της ιστορίας συνέτριψε το φασισμό στα χρόνια τα χρόνια πριν και μετά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όταν ο λαός ήταν στον πυρήνα της αντιστασιακής δράσης στην Ευρώπη", ήταν το σχόλιο του, σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς και την εξάπλωση της Χρυσής Αυγής.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποιους συμμάχους θα είχε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση, όταν ακόμα και η Γαλλία οδηγείται στην υιοθέτηση της λιτότητας, ο Α. Τσίπρας είπε:
"Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, ότι εάν μία από τις 17 χώρες αποχωρήσει από το ευρώ , την επόμενη μέρα το ευρώ δεν θα μπορεί να σταθεί. Και θα είναι η Γερμανία εκείνη που θα αποφασίσει την επιστροφή στο μάρκο. Αυτό το σκληρό διαπραγματευτικό χαρτί δεν το αξιολόγησε ποτέ κάποια ελληνική κυβέρνηση και μέχρι σήμερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχθεί χωρίς καμία διαπραγμάτευση τα σκληρά μέτρα της λιτότητας".
Σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναγκαστεί εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Αξ. αντιπολίτευσης είπε ότι: "η Ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Εάν αυτό το πολύ απλό δεν μπορεί να το καταλάβει η κ. Μέρκελ, τότε θα πρέπει να πειστεί ότι έτσι είναι τα πράγματα, δυστυχώς με όρους και κανόνες που μπορεί να μην είναι και τόσο ευγενικοί. Αλλά πολλές φορές στην πολιτική και στην οικονομία είσαι αναγκασμένος να μην είσαι τόσο ευγενικός.
Όταν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι άνεργοι, 700.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν να φέρνει εισόδημα στο σπίτι και βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση δε μπορούμε να είμαστε τόσο ευγενικοί απέναντι σε αυτούς που δημιούργησαν αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή.
Για τους φόβους ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι: «αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται και στην Ελλάδα, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πιο κοντά σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν ρεαλισμό. Όμως στις μέρες της σκληρής και βάρβαρης πραγματικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δεν υπάρχει τίποτα πιο ρεαλιστικό από το να διεκδικείς να αλλάξεις αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα. Ο μόνος ρεαλισμός στις μέρες μας είναι η ανατροπή της κοινωνικής αδικίας, των ανισοτήτων κι ενός μοντέλου ενός καζινοκαπιταλισμού, ενός κερδοσκοπικού καπιταλισμού, που τρώει τις σάρκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα εκείνη που θα βάλει φωτιά στον κάμπο. Βρισκόμαστε στην περίοδο του τέλους του υπαρκτού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στην Ευρώπη. Η κρίση αυτή δεν είναι τυχαία κρίση, είναι δομική κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρωπαϊκός νότος που θα ακολουθήσει την επιλογή μίας ριζοσπαστικής κυβέρνησης στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσουν ένα άλλο παράδειγμα για την Ευρώπη και η Ευρώπη πάντοτε έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Εμείς πιστεύουμε ότι στις μέρες της βάρβαρης εξέλιξης των πραγμάτων και της κοινωνίας απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις. Εάν εμείς έρθουμε στην εξουσία και δεν έχουμε στόχο και δεν προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε όλα, δεν έχουμε καμία ελπίδα να επιβιώσουμε στην εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση