GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H EΡΤ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης...

Το ντοκιμαντέρ «Hippie - Hippie Matala! Matala!», παραγωγής ΕΡΤ Α.Ε., επελέγη για το πρόγραμμα του 15 ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκ...

Το ντοκιμαντέρ «Hippie - Hippie Matala! Matala!», παραγωγής ΕΡΤ Α.Ε., επελέγη για το πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου 2013. Η ταινία εντάσσεται στο Διεθνές Πρόγραμμα και θα προβληθεί στο τμήμα «Μικρές Αφηγήσεις».
Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ , το οποίο είναι μια παραγωγή του Τμήματος Νεανικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της ΕΡΤ, υπογράφει ο Γιώργος Βαρελάς. Το σενάριο και η έρευνα είναι της Μαρίας Κουφοπούλου, το μοντάζ του Γιάννη Δούκα, η διεύθυνση παραγωγής της Σοφίας Φερμάνογλου, η φωτογραφία των Α. Κυριάκη, Μ. Μουμτζόγλου και Α. Βουτσά, ο  ήχος του Δημήτρη Δεουδέ και το Claymation του Γιάννη Ζιόγκα.
Το ντοκιμαντέρ, μέσα από συνεντεύξεις πρώην χίπις και ντόπιων, καθώς και με τη χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού, διερευνά την ιστορία των Ματάλων από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 έως τον διωγμό των χίπις με πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας και με τη βοήθεια της χωροφυλακής και του στρατού.
Από τη δεκαετία του ’60 έως τα μέσα του ’70, τα Μάταλα της Κρήτης με τις περίφημες σπηλιές με τους αρχαίους ρωμαϊκούς τάφους, υπήρξαν ο αγαπημένος προορισμός των χίπις της εποχής που συνήθιζαν να ταξιδεύουν από την Αμερική και την Ευρώπη προς την Ανατολή. Τον Ιούνιο του 2011, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μύθος των Ματάλων» του Γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Arn Strohmeyer, εκατοντάδες πρώην «ένοικοι» των σπηλαίων συναντήθηκαν στα Μάταλα σε μία μεγάλη γιορτή επανασύνδεσης των χίπις, τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε ο δήμος Φαιστού.
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν ο Δημήτρης Πουλικάκος, οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σίρλεϊ και Παμ - πλέον μόνιμες κάτοικοι Αυστραλίας - η Αμερικανίδα Μπέτσι και η Βρετανίδα Λιζ, η γιαγιά Αλεξάνδρα, η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου των Ματάλων Κατερίνα, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού “Mermaid cafe” Στέλιος, που τώρα ζει στην Καλιφόρνια, ο Βαγγέλης από το “ΔΕΛΦΙΝΙ” και τέλος ο Γιώργης, ο φτωχός Ματαλιώτης ψαράς και φίλος της Joni Mitchell. Η αφήγησή τους επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στη σχέση μεταξύ ντόπιων και χίπηδων, τον πόλεμο στο Βιετνάμ και τη χούντα στην Ελλάδα, τα ναρκωτικά και το ελεύθερο σεξ, τις αντιδράσεις τις Εκκλησίας, του διεθνούς και ελληνικού Τύπου, καθώς και στη φυσιογνωμία του κινήματος των χίπις.
Η μουσική, την οποία υπογράφει ο Δημήτρης Πουλικάκος, είναι κυρίαρχη σε όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ – όπως ακριβώς ήταν και στη ζωή των χίπηδων – ενώ ακούγονται και πολλά γνωστά τραγούδια της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση