GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

S&P: Δεν θα πληγεί το αξιόχρεο των ρωσικών τραπεζών

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει άμεση επίπτωση για το αξιόχρε...

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει άμεση επίπτωση για το αξιόχρεο των ρωσικών τραπεζών μετά την συμφωνία για την διάσωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, παρά το ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργούν λειτουργικούς κινδύνους για τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και για τους οφειλέτες.
Η κυπριακή κυβέρνηση οριστικοποιεί τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει αθρόες εκροές από τις τράπεζες κατά την αυριανή επαναλειτουργία τους, μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την ΕΕ.
Ο αναλυτής της S&P Σεργκέι Βορονένκο, επισήμανε ότι οι περιορισμοί στις ροές τραπεζικών κεφαλαίων στην Κύπρο έχουν περιορισμένη επίπτωση για την πιστοληπτική ικανότητα των ρωσικών τραπεζών, παρά την μεγάλη έκθεσή τους στην κυπριακή οικονομία.
Η κεντρική τράπεζα στη Μόσχα επανέλαβε σήμερα ότι δεν διαβλέπει συστημικής φύσης κινδύνους για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα από την πλευρά της Κύπρου από την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση τραπεζικών κεφαλαίων που θα "δυσχεράνουν" τους καταθέτες.
Οι ίδιες οι ρωσικές τράπεζες επίσης βλέπουν περιορισμένες επιπτώσεις από την κυπριακή οικονομική κρίση. Η VTB εκτιμά ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων η δική της ζημία να αποτιμηθεί σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφραζαν ανησυχία ότι η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνέδεσαν με αυτούς το εάν θα υπάρξει τελικά επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης ενός δανείου ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει η Μόσχα στην Λευκωσία το 2011
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση