GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ελληνική δικαιοσύνη καλεί 13 Γερμανούς για την υπόθεση της Siemens

Στο στάδιο της έρευνας επί 8 χρόνια εκκρεμεί η υπόθεση του σκανδάλου με τα "μαύρα ταμεία" με την ελληνική δικαιοσύνη να κα...


Στο στάδιο της έρευνας επί 8 χρόνια εκκρεμεί η υπόθεση του σκανδάλου με τα "μαύρα ταμεία" με την ελληνική δικαιοσύνη να καλεί ως κατηγορουμένους για...
δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 13 Γερμανούς.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που καλούνται από τους ειδικούς εφέτες ανακριτές, σύμφωνα με το Εθνος, είναι και ο άλλοτε πανίσχυρος επικεφαλής της εταιρείας, επί 12 χρόνια διευθύνων σύμβουλός της, Χάινριχ φον Πίρερ, πρώην σύμβουλος και στενός φίλος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα ο Χάινριχ φον Πίρερ δεν κατηγορήθηκε ποτέ από τη γερμανική δικαιοσύνη, αλλά απομακρύνθηκε από την εταιρεία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου το 2007, ενώ πλήρωσε χρηματικό πρόστιμο μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα, ωστόσο, καλείται στη χώρα μας όπως και οι 12 Γερμανοί συγκατηγορούμενοί του να απολογηθούν για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Ως κατηγορούμενοι επίσης έχουν κληθεί και οι Ράινχαρτ Ζίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, όπως επίσης και τα υπόλοιπα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας, Ρίχτερ, Νόιμπεργκερ, Νιντλ, Κοχ, Γιάγκεμαν, Γκεμπάουερ, Γιουνγκ, Γκάνσβιντ, Μπεντζάου και Γιάσπερ.

Οι κλήσεις προς απολογία στους Γερμανούς κατηγορουμένους, όπως επισημαίνει το Εθνος, καθυστέρησαν επειδή τα κατηγορητήρια μεταφράζονταν επί μήνες.

Οι ειδικοί εφέτες ανακριτές έστειλαν επίσης κλήσεις στον πρώην ισχυρό άνδρα της ελληνικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος δεν εκδόθηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη μετά τη φυγή του στη Γερμανία, στον επίσης φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα και στον Πρόδρομο Μαυρίδη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν είτε οι Γερμανοί είτε οι Ελληνες κατηγορούμενοι, αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Να σημειωθεί ότι η ανάκριση για το σκέλος της Siemens που αφορά τη σύμβαση του ΟΤΕ σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Ηδη έχουν κληθεί και έχουν απολογηθεί περίπου εβδομήντα πρόσωπα ως κατηγορούμενοι.

Το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει διακινηθεί από τον Πρόδρομο Μαυρίδη (περίπου 190 εκατ. ευρώ), χωρίς πάντως να έχει εντοπιστεί ποτέ ούτε μία καταβολή. Περίπου 40 εκατ. ευρώ έχουν παγώσει στην Ελβετία.

Η ολοκλήρωση της δικογραφίας αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. imerisia.gr

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση