GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

13ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο: Ασφαλής λύση οι γλυκαντικές ύλες

Η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών και η συμβολή τους στη βελτίωση των διατροφικών επιλογών, που έχουν στη διάθεσή τους τα άτ...

Η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών και η συμβολή τους στη βελτίωση των διατροφικών επιλογών, που έχουν στη διάθεσή τους τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, απασχόλησαν, μεταξύ...
άλλων, το 13ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο.

Για το σημαντικό αυτό θέμα στο συνέδριο συμμετείχε ο καθηγητής Βιοχημικής Φαρμακολογίας στο τμήμα Ιατρικής Imperial College του Λονδίνου και διευθυντής του Τμήματος Τοξικολογίας του Imperial, κ. Alan Boobis. Ο κ. Boobis σε ομιλία του με θέμα "Safety assessment of low calorie sweeteners" (Αξιολόγηση της ασφάλειας των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών), υπογράμμισε με έμφαση την απόλυτη ασφάλεια των γλυκαντικών υλών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο διακεκριμένος επιστήμονας σημείωσε: "ο κόσμος τρομοκρατείται χωρίς λόγο από πληθώρα λανθασμένων πληροφοριών και ιστοριών συνωμοσίας στο ίντερνετ σχετικά με τις γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, ή από έρευνες που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά σφάλματα".

"Το ότι ένα συστατικό είναι φυσικής προέλευσης δεν το κάνει απαραίτητα πιο ασφαλές από ένα συνθετικό συστατικό. Για παράδειγμα, τόσο το γλυκαντικό που προέρχεται από το φυτό στέβια όσο και η ασπαρτάμη, έχουν αξιολογηθεί με ακριβώς τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες για την ασφάλειά τους από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων" σχολίασε ο ίδιος.

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα πρόσθετα τροφίμων. Η ασφάλειά της έχει επιβεβαιωθεί από περισσότερες από 200 μελέτες, μεταξύ των οποίων, συμπεριλαμβάνονται κλινικές και εργαστηριακές, μελέτες τοξικότητας και καρκινογένεσης σε πολλά ζωικά είδη και μελέτες πρόσληψης σε διάφορους πληθυσμούς.

Τα αποτελέσματα αυτών έχουν δείξει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής, για το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη, τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και τα παιδιά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στον σακχαρώδη διαβήτη έχει αποδειχθεί μέσω των ερευνών ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι ένας βασικός σύμμαχος, καθώς μπορούν να προσφέρουν στα άτομα με διαβήτη περισσότερες επιλογές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να απολαμβάνουν γλυκά τρόφιμα και ροφήματα, χωρίς να αυξάνουν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, εφόσον βέβαια δεν περιέχονται άλλοι υδατάνθρακες στο τρόφιμο, όπως π.χ. από αλεύρι.

Έρευνες

Στην Ευρώπη, η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει επανειλημμένως αξιολογηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF) και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC). Σήμερα περιέχεται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα σε όλο τον κόσμο, όπως ανθρακούχα αναψυκτικά, τσίχλες, γλυκά, ζελέ, κρέμες ζαχαροπλαστικής, παγωτά, κρύα επιδόρπια, επιδόρπια γιαουρτού, επιτραπέζια γλυκαντικά, αλλά και συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνες.

Το 2012, ο Αμερικανικος Διαβητολογικός Σύλλογος (American Diabetes Association) και ο Αμερικανικος Καρδιολογικός Σύλλογος (American Heart Association) επιβεβαίωσαν με κοινή τους δημοσίευση τα οφέλη των γλυκαντικών υλών: <<όταν τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά αντικαθιστούν τα πρόσθετα σάκχαρα σε τρόφιμα και ροφήματα, μπορούν πιθανόν να συνεισφέρουν στην επίτευξη και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους>>.

Στις αρχές του 2013, η EFSA δημοσίευσε προς δημόσια διαβούλευση την πιο πρόσφατη αξιολόγηση της ασπαρτάμης, που συμπεριέλαβε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες (δημοσιευμένες και μη) σχετικά με την ασπαρτάμη και τα προϊόντα διάσπασής της και κατέληξε ότι η σημερινή τιμή ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη) θεωρείται ασφαλής για το γενικό πληθυσμό, με εξαίρεση βεβαίως τα άτομα με φαινυλκετονουρία PKU, καθώς και ότι η έκθεση των καταναλωτών είναι κάτω από την τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (EFSA, 2013).

Μετά τιμής
Γ. Γεωργίου

1 σχόλιο

  1. http://epanastasi-gr.blogspot.com/2012/10/blog-post_5774.html

    Και επειδή το είπαν τα Αμερικανάκια να την... φάμε!!!!
    Άσε μας ρε Τεωργίου με τον τετράπαχο μισθό. Εσύ τα παιδιά σου ασπαρτάμη τα ταίζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση