GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επένδυση- γίγας για το φυσικό αέριο για τη δεκαετία 2013-2022

Σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τέθηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού...


Σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τέθηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Αερίου για τη δεκαετία 2013-2022.
Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει επενδύσεις που αγγίζουν τα 1.6 δισ ευρώ.
Το μεγαλύτερο έργο, προϋπολογισμού ύψους 1,1 δισ. Ευρώ, είναι ο αγωγός Κομοτηνή- Θεσπρωτία. Πρόκειται για το χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού, έργο το οποίο απορρίφθηκε μεν από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά παραμένει στον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου), με προοπτική ολοκλήρωσης το 2018 –χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση υλοποίησής του.
Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ προετοιμάζει τις απαιτούμενες υποδομές για την υποδοχή και λειτουργία των λοιπών αγωγών που εξετάζεται να κατασκευασθούν μέσω Ελλάδας, δηλαδή τον αγωγό TAP (Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), που παραμένει στην κούρσα διεκδίκησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.
Όπως μεταδίδει το "news247.gr", ανάλογα με τα έργα που θα αποφασιστεί να κατασκευασθούν, θα καθοριστεί και η επένδυση για την απαιτούμενη μονάδα συμπίεσης που θα εγκατασταθεί στους Κήπους του Έβρου προκειμένου να εξυπηρετείται τόσο η ελληνική αγορά όσο και η διαμετακόμιση αερίου σε τρίτες χώρες.
Στα σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό είναι μεταξύ άλλων:
Η αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας, όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο (έργο που θα αυξήσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας). Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου αερίου και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αεριοποίησης, έχει προϋπολογισμό 159 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015.
Η κατασκευή του αγωγού Αγ. Θεόδωροι- Μεγαλόπολη. Το έργο έχει ξεκινήσει προκειμένου να τροφοδοτήσει τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, και θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει όμως πρόβλεψη για κάλυψη των αστικών και βιομηχανικών καταναλώσεων κατά μήκος της όδευσης, καθώς και για μελλοντική επέκταση του αγωγού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου (περιοχή Πάτρας, περιοχή Καλαμάτας, περιοχή Σπάρτης και περιοχή Πύργου).
Έργα τροφοδοσίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ΔΕΗ και ιδιωτών (Αλιβέρι, Αγ. Νικόλαος Βοιωτίας, Θίσβη, Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας, κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση