GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξημένες κατά 2,8 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Ελαφρά βελτίωση παρουσίασε ο ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Μάρτιο, παραμένοντας ωστόσο αρνητι...

Ελαφρά βελτίωση παρουσίασε ο ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Μάρτιο, παραμένοντας ωστόσο αρνητικός.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι χορηγήσεις των τραπεζών εμφάνισαν σε ετήσια βάση τον Μάρτιο μείωση κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι, έναντι μειώσεως 3,9% που είχε παρατηρηθεί τον Φεβρουάριο.

Τον Μάρτιο οι αποπληρωμές και διαγραφές των υφιστάμενων δανείων ξεπέρασαν τις όποιες νέες εκταμιεύσεις κατά 1,4 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου στα 228,3 δισ.ευρώ από 245 που ήταν στο τέλος του αντίστοιχου μήνα το 2012.

Ωστόσο από την αρχή του χρόνου το υπόλοιπο των δανείων εμφανίζει μικρή αύξηση κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της χρηματοδότησης από την αρχή του χρόνου κυρίως προς τις επιχειρήσεις καθώς το συνολικό υπόλοιπο των δανείων προς αυτές από τα 106,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 110 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Αντίθετα οι χορηγήσεις στα νοικοκυριά εμφάνισαν μείωση. Ωστόσο και τον Μάρτιο η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ήταν αρνητική κατά 132 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της έγινε λιγότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,6% από -4,3% το Φεβρουάριο του 2013.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,8% ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 173 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -13,9% από -22,4%, τον Φεβρουάριο του 2013.

Οι χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων από την αρχή του έτους εμφάνισαν μείωση κατά περίπου 583 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των νοικοκυριών στις τράπεζες στο τέλος Μαρτίου να περιοριστεί στα 104,7 δισ.ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι η χρηματοδότησή τους εμφανίζει μείωση κατά 3,6%.

Συγκεκριμένα οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων ήταν μειωμένες κατά 3,2% και των καταναλωτικών δανείων κατά 5,3%. Με αποτέλεσμα αντιστοίχως το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να περιοριστεί στα 73,5 δισ. ευρώ και αυτό των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών στα 29,5 δισ. ευρώ. kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση