GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κινδυνεύουν 50 καρκινοπαθείς!

Αβοήθητοι την ώρα που δίνουν μια μεγάλη μάχη για τη ζωή τους έχουν μείνει οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας, εδώ και μια εβδομάδα που περι...

Αβοήθητοι την ώρα που δίνουν μια μεγάλη μάχη για τη ζωή τους έχουν μείνει οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας, εδώ και μια εβδομάδα που περιθάλπονται... στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, καθώς υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα χημειοθεραπείας.

Αυτή τη στιγμή πηγαίνουν πίσω θεραπείες 40 με 50 καρκινοπαθών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη και οι ζωές τους.

Συγκεκριμένα παρατηρείται έλλειψη στα σκευάσματα για καρκινοπαθείς της ελβετικής εταιρείας «Roche», τα οποία όπως επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παθολόγος-Ογκολόγος της Ογκολογικής Μονάδας κ. Γιώργος Ρήγας, είναι αναντικατάστατα για τους ασθενείς αφού δεν υπάρχουν αντίγραφα.

Το προηγούμενο διάστημα το Νοσοκομείο του Βόλου ενημέρωσε τους καρκινοπαθείς πως δεν έχει τα συγκεκριμένα φάρματα της ελβετικής εταιρείας «Roche», και θα έπρεπε να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να τα πηγαίνουν στο νοσοκομείο για τη χημειοθεραπεία. Πριν όμως από λίγες ημέρες «στέγνωσαν» και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να διακόπτεται εδώ και μια εβδομάδα η προγραμματισμένη θεραπεία στους καρκινοπαθείς, κάτι που όπως επισημαίνει ο Ογκολόγος κ. Γιώργος Ρήγας είναι ότι χειρότερο για την αποτελεσματικότητά της.

Οι καρκινοπαθείς πλέον που ακολουθούν χημειοθεραπείες με τα συγκεκριμένα φάρμακα θα πρέπει αν θέλουν να συνεχίσουν την θεραπεία να παραγγείλουν μόνοι τους τα φάρμακα από το εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε φάρμακο το οποίο κοστίζει 3.000 και πρέπει να χορηγείται στους καρκινοπαθείς ανά 21 ημέρες.

Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας κ. Ελένη Φουστούκου, «παρατηρείται έλλειψη σε σκευάσματα για καρκινοπαθείς, της εταιρείας «Roche».

Ο σύλλογος κατακλείστηκε από τηλεφωνήματα απελπισμένων ασθενών που δεν μπορούσαν να κάνουν την απαραίτητη θεραπεία. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, οι ασθενείς αναγκάστηκαν να διακόψουν τις χημειοθεραπείες τους, πράγμα που μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας».

Σήμερα το Νοσοκομείο Βόλου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης των συγκεκριμένων σκευασμάτων της εταιρίας «Roche».

Ουσιαστικά η εταιρεία όπως αναφέρει ο κ. Ρήγας θέτει όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να πληρωθεί αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί τους καρκινοπαθείς αφού τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι αναντικατάστατα καθώς δεν υπάρχουν αντίγραφα.

Να σημειωθεί πως χθες στο Νοσοκομείο Βόλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ διοικητικού και ιατρικού προσωπικού για το συγκεκριμένο θέμα.

40 με 50 καρκινοπαθείς στον «αέρα»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας κ. Φουστούκου αναφέρει ότι εδώ και μια εβδομάδα αναβάλλονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ασθενών στο Νοσοκομείο Βόλου.

«Πάνω πίσω οι χημειοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο λόγω έλλειψης των κατάλληλων φαρμάκων. Αύτη τη στιγμή περίπου 40 με 50 άτομα υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες με τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Τι πρέπει να γίνει με αυτούς του ανθρώπους. Η μόνη λύση που υπάρχει είναι να παραγγέλνουν μόνοι τους οι ασθενείς τα φάρμακα τους από το εξωτερικό, το κόστος των οποίων είναι τεράστιο».

Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι ακόμα μεγαλύτερες αν συνυπολογιστεί κανείς το γεγονός ότι η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου εξυπηρετεί καθημερινά 25-30 καρκινοπαθείς με έναν μόνο γιατρό.

Ερωτηθείς ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ντόκος για την συγκεκριμένη σοβαρή έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ :

«Aπό την πλευρά μας έχουμε κανονική ροή πληρωμής των φαρμάκων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ελάχιστο υπόλοιπο οφειλών και έχει δοθεί εντολή να καταβληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παράλληλα είχαμε προχωρήσει έγκαιρα στις παραγγελίες των φαρμάκων ωστόσο η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί μονοπωλιακά αφού δεν κυκλοφορούν αντίγραφα για τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία θα έπρεπε να αντιμετωπίζει το ζήτημα με μεγαλύτερη ευαισθησία από την ώρα που το Νοσοκομείο του Βόλου εξοφλεί τις οφειλές του με κανονική ροή χωρίς να διογκώνει τις οφειλές του».

Ρεπορτάζ της Αθηνάς Τσιργή στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση