GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αρχίζει η περίοδος «παθών» διάρκειας... 66 ημερών για την κυβέρνηση

Στις συμπληγάδες που δημιουργούν προβλήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εφαρμογή του σχεδίου των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, η ανακεφ...

Στις συμπληγάδες που δημιουργούν προβλήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εφαρμογή του σχεδίου των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων (σσ. έρχεται νέα πρόταση για το Σκοπιανό) κινδυνεύει να κτυπηθεί το... κυβερνητικό σκάφος.  
Ώσπου να φθάσει ο Ιούνιος όμως, ο Αντώνης Σαμαράς και οι υπουργοί του θα πρέπει να φροντίσουν μια σειρά ζητήματα που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις και να φορτώσουν με απρόσμενο πολιτικό κόστος τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και ειδικά τη ΝΔ.  
Ήδη, το τοπίο είναι εκρηκτικό και οι κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται ουσιαστικά στα χαρακώματα, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος άναψε φωτιές με την εμμονή του να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, διάταξη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.  
Ο Πρωθυπουργός που δεν θέλει να δώσει συνέχεια και να ρίξει λάδι στη φωτιά, προτάσσει το εθνικό συμφέρον και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι απαιτείται συστράτευση για να μην υπάρξουν προβλήματα. 
Η κατάσταση όμως είναι εκ των πραγμάτων προβληματική και φαίνεται ξεκάθαρα, ότι η συμβίωση των τριών εταίρων δεν θα είναι ανέφελη το επόμενο διάστημα.  
Για να μην υπάρξει συντήρηση του κλίματος έντασης, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάνε μαζί το πρωί της Πέμπτης στο Κιάτο, ώστε να φανεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και η κυβέρνηση είναι ενωμένη.  
Επιθυμία του Αντ. Σαμαρά ήταν να παραβρεθεί και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης, αλλά λόγω του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, το κόμμα θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Τσούκαλης.  
Πέρα από την κοινή εμφάνιση των Σαμαρά-Βενιζέλου, ο Πρωθυπουργός το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα στείλει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις και πιθανολογείται ότι θα μιλήσει και για τις σχέσεις, έστω και εμμέσως, των τριών κυβερνητικών εταίρων.  
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ίσως είναι η τελευταία πριν τον ανασχηματισμό, που τοποθετείται μετά το Πάσχα, θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για τον Πρωθυπουργό για να δώσει το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο κρίσιμο διάστημα.  
Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανοίγει πολλά από τα ακανθώδη προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως τον Ιούνιο. Από τις αρχές Μαΐου, δηλ. μετά το Πάσχα, ως τα τέλη Ιουνίου η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις σε όλα σχεδόν τα εθνικά μας θέματα που θα απαιτήσουν λεπτούς χειρισμούς και αυξημένη επαγρύπνηση.  
Επίσης, ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και άλλα, μικρότερα αλλά εξίσου οδυνηρά, προβλήματα-αγκάθια, για τα οποία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πεδίο της καθημερινότητας.  

Ιωάννης Μαρτέλλος 

2 σχόλια

  1. Ψυχρολουσία τα αποτελέσματα στις εκλογές των εκπαιδευτικών για την ΟΛΜΕ. Εξαφανίζονται εκλογικά οι θυγατρικές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΡ, ενώ ενισχύονται όλες οι αριστερές παρατάξεις, σε ποσοστά και έδρες και οι ανεξάρτητοι.
    Η μόνη που έχει μικρές απώλειες είναι η ΔΑΚΕ ( γιατί δεν υπάρχει άλλη κεντροδεξιά- δεξιά παράταξη , οπότε την ψηφίζουν εκπαιδευτικοί συντηρητικοί που ανήκουν σε άλλα κόμμα της δεξιάς, και ακόμα λαμβάνει ψήφους από τους θρησκευόμενους εκπαιδευτικούς, τους πολύτεκνους και τρίτεκνους που "φοβούνται" την αριστερά, παρόλο που τους έχει τσακίσει η τρικομματική κυβέρνηση ). Το μήνυμα είναι ηχηρό και αναμένεται και στις άλλες ΕΛΜΕ το μαύρισμα των τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων της κυβέρνησης να μεγαλώσει.


    Σε 29 ΕΛΜΕ (περίπου το 30%):
    συνολο: 143 από 135 , +8
    ΔΑΚΕ: 37 από 38, -1

    ΣΥΝΕΚ: 34 από 27, +7

    ΠΑΡΕΜΒ: 25 από 17, +8

    ΠΑΜΕ: 21 από 16, +5

    ΠΑΣΚ: 13 από 33, -20

    ΔΗΑΡΜΕ: 1 από -, +1

    Λοιπά: 13 από 4, +9

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση