GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τί δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος για την αξιοπιστία Χαλαστάνη, τη Λίστα Βαξεβάνη και τα σενάρια Διώτη

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κύριε Πρόεδρε, επειδή κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής έχει δημιουργηθεί μία...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πρόεδρε, επειδή κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής έχει δημιουργηθεί μία θολούρα –ας το πούμε έτσι- γύρω από το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες ήρθε στην Ελλάδα το περίφημο cd, το αρχικό cd, πότε δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών και πως έλαβε στα χέρια του αυτό το cd.
Από πλευράς κάποιων συναδέλφων υιοθετείται –ή αν δεν υιοθετείται, ερευνάται- μετ’ επιτάσεως το ενδεχόμενο να έχει έρθει το cd όχι κατά τον ορθόδοξο τρόπου που κατέθεσε εδώ ο πρέσβης της Ελλάδος στη Γαλλία, στο Παρίσι, αλλά μέσω μυστικών υπηρεσιών, από μυστικές υπηρεσίες σε μυστικές υπηρεσίες και εν συνεχεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το στηρίζουν κάποιοι συνάδελφοι στο δημοσίευμα του κ. Βαξεβάνη και σε άλλα δημοσιεύματα. Εσείς μπορείτε πάνω σε αυτό το ζήτημα, εάν έχετε κάποια γνώση είτε πρωτογενώς είτε δευτερογενώς –με τη διάκριση που κάνατε- να μας διαφωτίσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Κύριε Πρόεδρε, πρέπει και εσείς και η επιτροπή –και προφανώς το λέω εκ του περισσού- να κάνετε μία θεμελιώδη διάκριση μεταξύ των στοιχείων που γνωρίζουμε σήμερα και των στοιχείων που ήξερε ο καθένας όταν επελήφθη λόγω κάποιας ιδιότητας της υπόθεσης αυτής. Ο βαθμός δηλαδή δευτερογενούς γνώσης που έχω σήμερα είναι τελείως διαφορετικός από αυτά που μου εξέθεσε ο κ. Διώτης όταν με ενημέρωσε το καλοκαίρι του 2011 και από αυτά που σταδιακά έρχονταν στο φως της δημοσιότητας από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 και μετά, όταν άρχισε η έντονη δημοσιογραφική συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό.
Όταν με ενημέρωσε ο κ. Διώτης μου είπε ότι αυτό είχε έρθει μέσω των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδος και Γαλλίας. Δεν μου προσδιόρισε ούτε πότε, γιατί δεν ήξερε, ούτε πως ακριβώς γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν ήξερε. Όταν άρχισα να παρακολουθώ το θέμα, γιατί ο κ. Διώτης με πήρε τηλέφωνο στις Βρυξέλλες που ήμουν και μου είπε ότι υπάρχει θέμα και αναζητείται το άτυπο αντίγραφο που μου είχε αφήσει και εγώ έκανα ώρα να θυμηθώ περί τίνος πρόκειται, άρχισα να παρακολουθώ τις αφηγήσεις.
Η αφήγηση του κ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση στο ΜΕGA ήταν πως το έλαβε αυτό μέσω του Υπουργείου Οικονομικών μετά από συνεννόηση με την ομόλογό του Υπουργό Οικονομικών στα τέλη του 2010.
Επειδή εγώ ήξερα ότι αυτό έχει έρθει μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών, επικοινώνησα με τον κ. Μπίκα. Ο κ. Μπίκας έχει διατελέσει Διοικητής της ΕΥΠ και είναι φίλος μου από το 1993 γιατί ήταν εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επί Υπουργίας Παπούλια και εγώ ήμουν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και έχουμε διαχειριστεί πάρα πολλές κρίσεις μαζί την περίοδο εκείνη, βέβαια μαζί και με άλλους, ένα μεγάλο επιτελείο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τον πήρα λοιπόν και του είπα «με συγχωρείς, ακούω τώρα και το ακούω για πρώτη φορά ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου το παρέλαβε αυτό μέσω του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλία στα τέλη του 2010». Μου είπε «εγώ μίλησα με το γάλλο ομόλογό μου την άνοιξη του 2010». Εγώ απευθυνόμενος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είπα «θέλω να έρθω να σας ενημερώσω για την άφιξη του υλικού αυτού μέσω των μυστικών υπηρεσιών την άνοιξη του 2010».
Στη συνέχει ο κ. Μπίκας μου διευκρίνισε ότι δεν ήξερε πότε ήρθε πραγματικά αυτός έκανε την συνεννόηση την άνοιξη αλλά μπορεί να είχε έρθει και αργότερα. Αυτό το διευκρίνισα στην επιτροπή. Τελικώς απεκαλύφθη από τα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών ότι αυτό εστάλη μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 και με αγγελιοφόρο ήρθε και παρεδόθη στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου, στις 29, στις 30; Πάντως στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 κάποια στιγμή υπάρχει και usb που έχει παραχθεί από αυτό το cd. Άρα, αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν επιβεβαιώσει και οι Γάλλοι, αν δεν κάνω λάθος, η οδός άφιξης του cd από τη Γαλλία στην Ελλάδα.
Επειδή μου θέσατε και το ζήτημα του κ. Βαξεβάνη κα της θεωρίας που υιοθετούν από ότι βλέπω από δημοσιεύματα του Τύπου και του διαδικτύου και ορισμένα μέλη της επιτροπής, ότι μπορεί να υπάρχει και άφιξη αυτού του υλικού πριν από την επίσημη ή ημιεπίσημη ή ανεπίσημη, αλλά πάντως γνωστή άφιξη στις 29 Σεπτεμβρίου, μέσω της πρεσβείας στο Παρίσι.
Αυτό έχει και μία παρεπόμενη –ας το πούμε- συνέπεια, ότι μπορεί ο κατάλογος που δημοσίευσε αυτός ο δημοσιογράφος να προέρχεται από αυτή την πρώτη ανεπίσημη και άγνωστη παράδοση. Φεύ όμως αυτός ο κατάλογος έχει δύο χιλιάδες πενήντα εννέα αρχεία. Άρα αυτό τι είναι; Είναι ένα σενάριο που λέει ότι οι Γάλλοι αφαίρεσαν τα τρία συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, τα έστειλαν αυτά πριν την επίσημη αποστολή, στις 29 Σεπτεμβρίου 2010.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 έστειλαν το cd με δύο χιλιάδες εξήντα δύο και το ξαναέστειλαν στις 30 Δεκεμβρίου 2012 πάλι με δύο χιλιάδες εξήντα δύο αρχεία. Και έρχεται ένας μάρτυρας τον οποίο εξετάσατε πριν παραδώσει προς πραγματογνωμοσύνη αυτά που δημοσίευσε, για να δούμε μήπως έχουμε κάποια παραποίηση, μήπως έχουμε μία πλαστογραφία μετά χρήσεως, για παράδειγμα στην υπόθεση αυτή και υιοθετείται από μέλη της επιτροπής αυτό το απίθανο σενάριο. Και με ρωτάτε τώρα επ’ αυτού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν υιοθετείται, ερευνάται.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Από κανένα μέλος της Επιτροπής…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οφείλετε να ενημερώσετε τον κύριο μάρτυρα ότι τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν υιοθετήσει κανένα σενάρια. Επιφυλασσόμαστε όλοι για την έκδοση του πορίσματος. Παρακαλώ να ενημερώσετε το μάρτυρα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Αυτά είναι ιστορίες για αγρίους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε κάποιο πρόβλημα;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Έχω εγώ πρόβλημα κύριε Πρόεδρε. Αυτό το σενάριο που ανέφερε ο κύριος μάρτυς αναφέρθηκε πρώτη φορά από αυτόν. Δεν τον έχει αναφέρει κανείς. Είναι μία δική του φαντασίωση αυτό το σενάριο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Όχι, εγώ σας παρακαλώ. Του κάνατε εσείς καμμία ερώτηση για τον Βαξεβάνη, ότι πήρε από μυστικές υπηρεσίες; Αν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Δεν θα με διακόψει κανείς. Δεν θα παρεμβληθεί κανείς στις ερωτήσεις και στις απαντήσεις μου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ πάρα πολύ…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς τι κάνετε; Τι υποδεικνύετε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κωνσταντοπούλου…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κύριος Βενιζέλος είναι μάρτυρας εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Κανείς. Ό,τι λέει το άρθρο 223 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Κύριοι συνάδελφοι, έχετε κάποιο πρόβλημα με τον τρόπο με τον οποίο θέτω τα θέματα; Εγώ είμαι αυτός που είπα ότι δεν υιοθετήθηκε εδώ μέσα από κανέναν αλλά ερευνάται κα ορθώς ερευνάται.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Όχι, υιοθετήθηκε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ουδέποτε ερευνήθηκε η περίπτωση η λίστα του κ. Βαξεβάνη να έρθει προέλθει από μυστικές υπηρεσίες. Ουδέποτε συζητήθηκε αυτό το πράγμα εδώ μέσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κασιδιάρη, σας παρακαλώ πάρα πολύ.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εντελώς διαφορετικά πράγματα συζητήθηκαν και στοιχειοθετήθηκαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πάρα πολύ θα έρθει η ώρα που θα έχετε τη δυνατότητα να υποβάλλετε ερωτήσεις.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ζητώ το λόγο επί της διαδικασίας κύριε Πρόεδρε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν υπάρχει θέμα διαδικασίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Με συγχωρείτε, στην κατάθεση του κ. Βαξεβάνη και στην πραγματογνωμοσύνη που …
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ κύριε συνάδελφε. Θα έρθει η σειρά σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: …ισχυρίζεται ότι το cd που έχει φτιάχτηκε στις αρχές Αυγούστου άρα ενάμισι μήνα πριν παραλάβουμε το cd. Άρα πως δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή; Έχει συζητηθεί από τον κ. Βαξεβάνη! Θα μας τρελάνουν κάποιοι εδώ μέσα;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν μας ενδιαφέρει ο κ. Βαξεβάνης κύριε Γεωργιάδη. Για το Βαξεβάνη θα συζητάμε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει υιοθετήσει τον κ. Βαξεβάνη.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Αυτό το σενάριο που λέει ο κύριος μάρτυς σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με την …
ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σταματήστε να υποστηρίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ ασταμάτητα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ποιος υποστηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ; Τι ανοησίες είναι αυτές που λέτε τώρα; Εγώ υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς είστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Θα προστατεύσετε το κύρος της Βουλής των Ελλήνων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Διακόπτουμε για πέντε λεπτά για να επέλθει ηρεμία.

(ΔΙΑΚΟΠΗ)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αρχίζει η διακοπείσα συνεδρίαση. Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ πάρα πολύ, ησυχία. Κύριε Πρόεδρε, συνεχίζετε ή να υποβάλλω ερώτηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Παρακαλώ. Έχω ολοκληρώσει το δικονομικό μέρος της κατάθεσής μου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως Υπουργός Εξωτερικών έχετε γνωρίσει…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Υπουργός Εξωτερικών δεν έχω διατελέσει και δεν αληθεύουν και οι δημοσιογραφικές φήμες ότι επιδιώκω…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατά την πολύχρονη κυβερνητική θητεία σας και ως, από ό,τι είπατε προηγουμένως, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχει τύχει να γνωρίσετε κάποιον πρέσβη που αυτή τη στιγμή υπηρετεί στη Γαλλία και ονομάζεται Χαλαστάνης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Βέβαια, προφανώς. Ο κ. Χαλαστάνης ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της κ. Μπακογιάννη και τον έχω συναντήσει στην άσκηση των καθηκόντων του κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Γαλλία δύο φορές: Μία φορά όταν συναντήθηκα με τον Πρόεδρο κ. Ολάντ, που με υπεδέχθη και μία δεύτερη, όταν πήγα για ένα μεγάλο δημόσιο γεγονός, οργανωμένο από το «Nouvel Observateur», που είχε την καλοσύνη να έρθει και να παρακολουθήσει ο κ. Χαλαστάνης τη συζήτηση αυτή, στην οποία μιλούσα κι εγώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είχατε την ευκαιρία με τον κ. Χαλαστάνη, αφού είχατε αυτές τις επαφές –τώρα μου ήρθε η ερώτηση- να κάνετε κάποια συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Όχι. Δεν έχω καμία προσωπική σχέση με τον κ. Χαλαστάνη, μία τυπική σχέση. Υπεδέχθη τον αρχηγό ενός κόμματος ως πρέσβης στο Παρίσι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εν πάση περιπτώσει, δεν τον έχετε γνωρίσει με αυτήν την ιδιότητα και διαδικασία, αλλά του καθενός από εμάς, είτε είμαστε πολιτικοί είτε είμαστε σε ανώτατα κρατικά αξιώματα, υπάρχει μία φήμη που τον συνοδεύει ή προτρέχει –αν θέλετε- της φυσικής του παρουσίας.
Για τον κ. Χαλαστάνη ποια είναι η κρατούσα άποψη; Πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο ή για άνθρωπο επιπόλαιο, ο οποίος θα μπορούσε να έρθει στην Επιτροπή μας να καταθέσει ψέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Τον έχω δει ελάχιστες φορές. Τον είδα δύο φορές στην πραγματικότητα- τρεις. Από τη συναναστροφή μου, μού έχει δημιουργήσει την εντύπωση ενός πολύ σοβαρού προσώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Διότι ήρθε ο κ. Χαλαστάνης στην Επιτροπή…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μην με διακόψετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Είναι διαδικαστικό. Αλήθεια, περιμένατε απάντηση ότι θα μπορούσε να μην είναι σοβαρό πρόσωπο ο κ. Χαλαστάνης;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφού αμφισβητούμε την αξιοπιστία του και…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Εσείς την άλλη φορά παρατηρούσατε άλλους γιατί κάνουμε κρίσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία του και ζητήσαμε από τον οδηγό του…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Σε σχέση με ποια πραγματικά περιστατικά ζητάτε κρίση;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ζητήθηκε από μέλη της Επιτροπής η κατάθεση του οδηγού του να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του. Δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία του; Τι μου λέτε τώρα;
Ο κ. Χαλαστάνης, λοιπόν, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής και αφηγούμενος τα της διαδικασίας διακίνησης του περίφημου αυτού πρώτου CD, το οποίο είχε…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, δεν καταλάβαμε, η απάντηση είναι ότι επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του ο κ. Βενιζέλος;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επιβεβαίωσε αυτή τη διακίνηση…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Ο μάρτυρας επιβεβαιώνει την αξιοπιστία άλλου μάρτυρα!
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Με συγχωρείτε, επειδή η εξέταση είναι δική μου κι επειδή δεν πρέπει να διακόπτεται η εξέταση, ιδίως όταν οι ερωτήσεις τίθενται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, θα παρακαλούσα να το διαφυλάξετε αυτό. Δεν με ρωτήσατε για την αξιοπιστία του κ. Χαλαστάνη, με ρωτήσατε τη γνώμη μου αν τον θεωρώ σοβαρό άνθρωπο. Τον θεωρώ σοβαρό άνθρωπο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι διαδικαστικό και έχω δικαίωμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να ξέρετε ότι, δυστυχώς, αυτή η Επιτροπή έχει το θλιβερό προνόμιο να γίνονται παρεμβάσεις, όταν δεν πρέπει και είναι αδύνατο στον Προεδρεύοντα να επιβάλλει την τάξη, εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων,
Πότε ορκιστήκατε Υπουργός Οικονομικών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Στις 17 Ιουνίου. Με συγχωρείτε, αυτά τα γνωρίζετε και εκ του φακέλου και εκ των δημοσίων εγγράφων. Στις 17 Ιουνίου του 2011.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Διώτης σε εσάς πότε παρέδωσε αυτό το USB, το οποίο είναι και το μοναδικό το οποίο υπάρχει -ας το πούμε; Αντίγραφα βγήκανε στη συνέχεια…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Αναφέρομαι στα όσα έχω καταθέσει στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και περιλαμβάνονται στο φάκελο της δικογραφίας και όσα έχω παρουσιάσει κατά την ακρόασή μου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στις 11 Οκτωβρίου του 2012.
Προς διευκόλυνσή σας, λέω ότι, σύμφωνα με την αφήγηση που έχω παρουσιάσει – και αυτή είναι η πραγματικότητα- ο κ. Διώτης με ενημέρωσε αρκετές ημέρες, αρκετές εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, όπως ο ίδιος είχε πει στις αρχικές του παρουσιάσει.
Ο ίδιος όταν με πήρε στις Βρυξέλλες να μου αναζητήσει το USB αυτό και να το φέρει στην μνήμη μου μού τόνισε ότι η συνάντησή μας έγινε τον Αύγουστο του 2011. Ο ίδιος κατέθεσε στους Οικονομικούς Εισαγγελείς στην πρώτη εκδοχή της κατάθεσής του ότι η συνάντησή μας έγινε τον Αύγουστο του 2011.
Εμένα μου φάνηκε κι εξακολουθεί να μου φαίνεται απολύτως λογικό και απολύτως εναρμονισμένο με τα πράγματα ότι αυτό έγινε τον Αύγουστο του 2011, διότι σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο κ. Διώτης με αναζητούσε πολύ καιρό διότι είχα φόρτο εργασίας κι είχα προτεραιότητες, οι οποίες ήταν καταλυτικές για την πορεία και την αντοχή της χώρας- σας θυμίζω ότι στις 21 Ιουλίου έγινε η μεγάλη Σύνοδος Κορυφής και είχε προηγηθεί Eurogroup για το Δεύτερο Πρόγραμμα Στήριξης και για τη σύλληψη της ιδέας της περικοπής του χρέους, του PSI, και άρα, είχαμε πολύ μεγάλη πίεση.
Βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι από τα στοιχεία της αφήγησης του κ. Διώτη, όπως αυτά συμπληρώθηκαν κατ’ επανάληψη και βελτιώθηκαν, επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μου ότι ήταν σωστός ο αρχικός προσδιορισμός ότι αυτό έγινε τον Αύγουστο του 2011.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μου έκανε εντύπωση ότι αρχές Ιουλίου του 2011 έχουν ανταλλαγή e-mail μεταξύ του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Διώτη που μας τα έφερε αυθόρμητα ο κ. Διώτης προχθές στην Επιτροπή…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Αυθόρμητα, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άλλο αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Είναι η τέταρτη εκδοχή της αφήγησης Διώτη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είμαι υποχρεωμένος να το επισημάνω, όμως, και να εκφράσω έτσι μία απορία: Εσείς την εποχή εκείνη ήσασταν Υπουργός Οικονομικών, ποια αρμοδιότητα είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου να συζητά με τον κ. Διώτη τα της τύχης του USB και τον τρόπο του χειρισμού του θέματος; Για ποιο λόγο γινόταν αυτό το πράγμα, πίσω από την πλάτη σας; Διότι είναι προφανές ότι δεν σας ενημερώσανε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Τα λέτε πάρα πολύ ωραία. Με κατέπληξαν αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρεται να έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Διώτη στις 7 Ιουλίου του 2011, δηλαδή, αρκετές ημέρες μετά την αλλαγή στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών, διότι από το σύνολο αυτών των μηνυμάτων προκύπτει ότι εγώ απουσιάζω…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να σημειωθεί, απλώς, κύριε Πρόεδρε, ότι τα έχει και μπροστά του ο μάρτυρας, επειδή δεν μαγνητοσκοπείται η συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι τα έχει και μπροστά του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ πολύ. Άλλη φορά δεν θα παρέμβει κανένας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Ακούστε, δεν θα δεχθώ ούτε υπαινιγμό προσβολής! Φυσικά τα έχω μπροστά μου, αφού διαρρέουν από την Επιτροπή σας και δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης και δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Εσείς ως μέλη της Επιτροπής!
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στον Πρόεδρο να τα πείτε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ συνεχίστε και μην διακόπτετε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Κάποια μέλη της Επιτροπής. Προσωπικές αιχμές δεν δεχόμαστε. Κάποια μέλη της Επιτροπής διαρρέουν!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, κύριε Κασιδιάρη, βοηθείστε να πάμε ομαλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Δεν είδα καμία διαμαρτυρία γιατί διέρρευσαν.
Ακούστε, κύριε Πρόεδρε: Από το σύνολο αυτής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της 7ης Ιουλίου προκύπτει ότι εγώ είμαι απολύτως απών από τη συνείδησή του και από το σκηνικό ότι ένας πρώην Υπουργός ανταλλάσσει ηλεκτρονικά μηνύματα με έναν νυν Ειδικό Γραμματέα, ερήμην του εν ενεργεία Υπουργού, ο οποίος δεν έχει ενημερωθεί ούτε από τον πρώην Υπουργό ούτε από τον εν ενεργεία Ειδικό Γραμματέα ότι πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον διοικητή της ΕΥΠ και επεξεργασία –να επεξεργαστούμε στον πληθυντικό- επίσης χωρίς να εξαρτάται αυτό από την προηγούμενη ενημέρωση ή έγκριση ή συναίνεση του νυν Υπουργού, ο οποίος δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.

2 σχόλια

  1. Ηλίας Κασιδιάρης:

    Πολιτικό ανδρείκελο ο Ευάγγελος Βενιζέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Βενιζέλος με προκαλεί εμετό. Εγώ τουλάχιστον αλλάζω κανάλι όταν μιλά. Αυτή που τον ψηφίζουν ακόμα είναι άξιοι της μοίρας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση