GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ανοικτά» όλα τα μέτωπα με την τρόικα

Για σήμερα στις 6 το απόγευμα, ανανεώθηκε το «ραντεβού» του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς, όπως δήλωσ...


Για σήμερα στις 6 το απόγευμα, ανανεώθηκε το «ραντεβού» του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς, όπως δήλωσαν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «όλα είναι ακόμη ανοικτά»...
Τα τρία βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, αφορούν στο ειδικό τέλος στα ακίνητα, στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και στην κινητικότητα στο Δημόσιο (όπου η τρόικα δεν ικανοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Για το θέμα του ειδικού τέλους στα ακίνητα, η τρόικα εξετάζει εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις για τον «νέο φόρο», στις οποίες συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην προωθούμενη συγχώνευση μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «θέλουν να πειστούν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν και άλλα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση». Σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Κυριακή στις 11 πμ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαψεύδει η Κομισιόν "βέτο" της τρόικας για Εθνική-Eurobank
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε την Παρασκευή ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος "βέτο" στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Ένταση μεταξύ υπουργείων
Στο μεταξύ, όξυνση παρατηρείται μεταξύ των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, μετά τις δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου της Πλατείας Συντάγματος πριν τη συνάντηση με την τρόικα, ότι το ζήτημα της κινητικότητας και των απομακρύνσεων στο δημόσιο προκαλεί προβλήματα κατά τις επαφές με τους δανειστές μας, ενώ παράλληλα ο ίδιος παράγοντας φέρεται να δήλωσε ότι στη συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών εκπροσωπεί την κυβέρνηση και για το θέμα του δημοσίου.
Μετά τα νέα που ήρθαν από το υπουργείο Οικονομικών, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμαναν με έμφαση ότι «αν παίρνει την ευθύνη ο υπουργός Οικονομικών ας βάλει και την υπογραφή του σε όσα συμφωνήσει με την τρόικα». Πάντως, δεν αποκλείεται να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο υπουργείων, να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις και να υπάρξει αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης, όπως συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις έντασης, που προκαλούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση