GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ΕΚ αντίθετο στην αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων

Το ΕΚ καταψήφισε την Τρίτη το προτεινόμενο πάγωμα των πλειστηριασμών ορισμένου αριθμού δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, κάτι που θα οδηγούσε σ...

Το ΕΚ καταψήφισε την Τρίτη το προτεινόμενο πάγωμα των πλειστηριασμών ορισμένου αριθμού δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση της πολύ χαμηλής τιμής των αδειών εκπομπών. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών πιστεύει ότι μία παρέμβαση στην προσφορά των δικαιωμάτων θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων (ETS). Σε ξεχωριστή ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επί του προσωρινού αποκλεισμού των διηπειρωτικών πτήσεων από το σύστημα.
Η πρόταση για την παρακράτηση ορισμένου αριθμού δικαιωμάτων, απορρίφθηκε με μικρή πλειοψηφία, καθώς 334 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας τροπολογίας να απορριφθεί η πρόταση στο σύνολό της, ενώ 315 ψήφισαν κατά της εν λόγω τροπολογίας και 63 απείχαν. Η πρόταση θα επιστρέψει τώρα στην επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ.
Οι ευρωβουλευτές που αντιτάσσονται στην πρόταση απαιτούν μία πιο ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος και φοβούνται ότι οι παρεμβάσεις στην προσφορά των δικαιωμάτων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των παραγόντων στο σύστημα. Ορισμένοι πιστεύουν μάλιστα ότι η αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων θα αποτελέσει πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και θα μετακυληθεί στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.
Αντίθετα, οι ευρωβουλευτές που υποστηρίζουν το μέτρο θεωρούν ότι η υπερπροσφορά των δικαιωμάτων πρέπει να διορθωθεί προκειμένου να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την μετάβαση της ΕΕ σε μια πιο πράσινη οικονομία μέσω της τόνωσης των επενδύσεων και της καινοτομίας. Μια υψηλότερη τιμή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη σύνδεση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα με εκείνες των άλλων περιοχών.
"Λυπάμαι βαθύτατα για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας. Είναι η αρχή της οπισθοχώρησης στην πολιτική για το κλίμα", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Matthias Groote (Σοσιαλιστές, Γερμανία) προσθέτοντας ότι "αυτό το είδος πολιτικής ανήκει στα χέρια των σκεπτικιστών για την κλιματική αλλαγή. Η απόρριψη της πρότασης αποδυναμώνει το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων και θέτει τους στόχους μας για το κλίμα σε κίνδυνο".
Προσωρινός αποκλεισμός των διηπειρωτικών πτήσεων από το σύστημα εμπορίας
Ένα ξεχωριστό νομοθετικό ψήφισμα, με εισηγητή τον Peter Liese (ΕΛΚ, Γερμανία), εγκρίθηκε με 557 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 21 αποχές. Το ψήφισμα έρχεται να επικυρώσει την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο για τον προσωρινό αποκλεισμό των διηπειρωτικών πτήσεων από το σύστημα εμπορίας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)."Οι εκπομπές ρύπων της αεροπορίας έχουν περίπου διπλασιαστεί από το 1990 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται", δήλωσε ο εισηγητής Peter Liese (ΕΛΚ, Γερμανία) προσθέτοντας ότι οι όποιες "ενστάσεις από χώρες εκτός της ΕΕ στο να περιληφθούν στο σύστημα ETS δεν είναι βάσιμες. Εμείς 'σταματάμε το ρολόι' επειδή θέλουμε να επιτύχουμε μια παγκόσμια συμφωνία στο πλαίσιο του ICAO. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κρατήσουμε τον προσωρινό αυτό αποκλεισμό για περισσότερο από ένα χρόνο". Ο κ. Liese κάλεσε την ΕΕ να θέσει ερωτήματα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι "μετά το νομοσχέδιο Κέρι-Λίμπερμαν για την κλιματική αλλαγή, εάν οι ΗΠΑ δεν κάνουν μια προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του ICAO, ο κ. Κέρι θα χάσει την αξιοπιστία του".
Περισσότερες πληροφορίες
Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων (EU ETS) δημιουργήθηκε το 2005 και θέτει ένα συνολικό ανώτατο όριο εκπομπών που μειώνεται μακροπρόθεσμα. Μέχρι το 2020, οι εκπομπές από βιομηχανικούς κλάδους που καλύπτονται από το σύστημα θα είναι κατά 21% χαμηλότερες από ό, τι το 2005.
Κάτω από αυτό το όριο, οι βιομηχανίες λαμβάνουν ή αγοράζουν δικαιώματα σε πλειστηριασμούς που διενεργούν τα κράτη μέλη. Μία πιστωτική μονάδα (δικαίωμα) αντιστοιχεί σε εκπομπές ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα. Οι βιομηχανίες μπορούν επίσης να πωλούν τα δικαιώματα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει. Ο περιορισμός της προσφοράς των δικαιωμάτων (μείωση του διαθέσιμου προς αγορά αριθμού δικαιωμάτων) διασφαλίζει ότι αυτά θα έχουν αξία (αύξηση της τιμής τους), προκειμένου το σύστημα να επιβραβεύει τις βιομηχανίες που επενδύουν στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, κάτι που αποτελεί και τον αρχικό και βασικό σκοπό της δημιουργίας του ETS.
Διαδικασία: Συναπόφαση, πρώτη ανάγνωση
Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ.
Σχέδιο ψηφίσματος για το χρόνο διεξαγωγής των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2013-0046+0+DOC+XML+V0//EL
Σχέδιο τροποποίησης της οδηγίας για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2013-0060+0+NOT+XML+V0//EL
Ιστοσελίδα του εισηγητή Matthias Groote (Σοσιαλιστές, Γερμανία)
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/34728/MATTHIAS_GROOTE_home.html
Ιστοσελίδα του εισηγητή Peter Liese (ΕΛΚ, Γερμανία)
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/1927/PETER_LIESE_home.html
Δελτίο τύπου μετά την ψηφοφορία στην επιτροπή (19.02.2013-στα αγγλικά)
http://www.europarl.europa.eu/news/fr/pressroom/content/20130218IPR05910/html/La-commission-de-l'environnement-soutient-une-modification-du-SEQE
Νομοθετικό Παρατηρητήριο (χρόνος διεξαγωγής)
http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2012/0202(COD)&l=en
Νομοθετικό Παρατηρητήριο (αεροπορία)
http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2012/0328(COD)&l=EN



 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση