GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λ. Αυγενάκης: Ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη...

 Προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα του ΙΚΑ και...


 Προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, είναι αναγκαία η ρύθμιση των...
ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η αποπληρωμή τους σε χαμηλές δόσεις, όπως αναφέρει στην παρέμβαση- πρόταση, που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του, «προτείνεται η κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ο διακανονισμός με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής έως το 2020. Επίσης είναι σημαντικό να προβλέπεται μπόνους (έκπτωση της τάξης του 5%) στις εργοδοτικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που καταβάλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους και δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή διακανονισμού».

Η κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών, όπως εξηγεί ο κ. Λ. Αυγενάκης, θα αφορά μέχρι την 31/12/2012 και θα παρέχεται δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων που οφείλουν έως τις 31/05/2013, με τον απαράβατο όμως όρο της ανελλιπούς καταβολής των ασφαλιστικών τρεχουσών εισφορών από 1/1/2013.

Η έναρξη καταβολής, θα γίνεται εκτός από τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές και των δόσεων από 1/07/2013 για 51 μήνες με κλιμάκωση: για το πρώτο 12μηνο, η δόση ισούται με το 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, και μέχρι το τέταρτο 12μηνο, όπου η δόση θα ισούται με το 3% της οφειλής και μέχρι τελικής εξόφλησης, η οποία και εκτελείται το πρώτο τρίμηνο του πέμπτου έτους (σύνολο 51 μηνών).

Ακόμη, σημαντικό στοιχείο της πρότασης που κατέθεσε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι η επιβράβευση για την τακτική καταβολή των οφειλών, με τη «μείωση από 1/1/2014 ή 2015 κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ένταξη επίσης σε καθεστώς μείωσης όσων επιχειρήσεων υπαχθούν στον διακανονισμό παλαιών οφειλών και για ένα δωδεκάμηνο τηρούν τους όρους του διακανονισμού».

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει ότι με την πρόταση αυτή, θα δοθεί λύση όχι μόνο στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, και εκ του οποίου έχουν προκύψει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά θα ενισχυθούν τα έσοδα και του ΙΚΑ και των άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού θα δίνει τη δυνατότητα ευνοϊκής καταβολής δόσεων από μέρους των επιχειρήσεων.

---------------------------------------------------------------

Σε ότι αφορά την παλαιά ρύθμιση προτείνονται τα παρακάτω:

2013: 24 μηνιαίες δόσεις
2014: 18 μηνιαίες δόσεις
2015 και μετά: 12 μηνιαίες δόσεις

Με την πρόταση αυτή, θα δοθεί λύση όχι μόνο στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, και εκ του οποίου έχουν προκύψει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά θα ενισχύσει τα έσοδα και του ΙΚΑ και των άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού θα δίνει τη δυνατότητα ευνοϊκής καταβολής δόσεων από μέρους των επιχειρήσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμα οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποπληρωμή τους με χαμηλές δόσεις;


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση