GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Την παραίτηση της κυβέρνησης και κάλπες ζήτησε ο Τσίπρας

Την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής το...


Την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κατάσταση», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έχει φτάσει σε οριακό σημείο» και πλέον «δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος για την χώρα, παρά μόνο η παραίτηση της κυβέρνησης και η προσφυγή στις κάλπες, ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση, που θα έχει και την εντολή και την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, να δρομολογήσει έναν εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί ένα σχέδιο απεμπλοκής από τα μνημόνια και την κρίση, δεν μπορεί να είναι άλλη από μια κυβέρνηση, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. Αυτό όμως, επεσήμανε, «δεν σημαίνει ότι βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση με αλαζονεία και ηγεμονική λογική».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε έντονα τη στάση της κυβέρνησης έναντι της κυπριακής κρίσης και της τρόικας και για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης και την συγκρότηση συμμαχιών με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για «υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με τη τρόικα, για να επαναλάβει ότι «το πρόγραμμα της υποτιθέμενης διάσωσης της Ελλάδας, δηλαδή το Μνημόνιο, είναι κλινικά νεκρό»

Οξύς εμφανίστηκε και έναντι της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «πολιτικό αντίπαλο που ψεύδεται συνειδητά, διαστρεβλώνει συνειδητά, και έχει κηρύξει μια ανεπιτυχή εκστρατεία λάσπης, διαβολής και συκοφαντίας εναντίον μας». Γι' αυτό, πρόσθεσε, είναι ευθύνη όλων, «να οργανώσουμε όχι μόνο την άμυνα, αλλά και την αντεπίθεσή μας,να ανοίξουμε το βηματισμό για την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης,με πνεύμα ενότητας, ευρύτητας, αλλά και αταλάντευτη προσήλωση στο στόχο που η δραματική πραγματικότητα και η συγκυρία θέτουν: Να βάλουμε τέρμα στο καθεστώς των μνημονίων».

Όσον αφορά τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, σημείωσε πως η αναστολή της επιβεβαιώνει την αποτυχία του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ για παντελή έλλειψη σχεδιασμoύ και στοιχειώδους υπευθυνότητας από τη πλευρά της κυβέρνησης.

Στην αναφορά του στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεωνκαταλόγισε στην κυβέρνησης «δειλία και συστολή», επαναβεβαιώνοντας την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από το Βερολίνο.

Άνοιγμα στο ΚΚΕ

Κάνοντας άνοιγμα στο ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε εξάλλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται «σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, και σε όλους τους δημοκράτες που είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια».

«Για μας», είπε, «όταν ο λαός μας ζει μια τραγωδία, όταν η χώρα μας είναι όμηρος χρέους, αποικία χρέους, όταν η δημοκρατία στήνεται στον τοίχο των δανειστών, τότε θέση στο μέτωπο της αντίστασης έχουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Είμαστε αριστεροί, όχι υπερφίαλοι, ούτε ανόητοι ... είμαστε συνεχιστές μιας παράδοσης που έρχεται από μακριά και μας διδάσκει ότι χωρίς συμμάχους δεν μπορούμε να νικήσουμε στις δύσκολες μάχες όπως η σημερινή. Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, που κατανοεί ότι αυτές τις δραματικές ώρες η στάση του καθενός έχει τη σημασία της για την έκβαση της αναμέτρησης. Γι' αυτό -και όχι από κάποιους μικροκομματικούς υπολογισμούς- είμαστε αφοσιωμένοι στην ιδέα της ενότητας».

Για το ΚΚΕ ανέφερε πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει, τώρα που είναι σε εξέλιξη το Συνέδριό του, τη στάση και τη γραμμή της ηγεσίας του απέναντι σ' αυτό το «κρίσιμο ζήτημα ζωής και θανάτου» για τους εργαζόμενους και τη χώρα, ωστόσο εξέφρασε την ευχή «το συνέδριο αυτό να συμβάλει, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο καημός των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων της χώρας. Να γίνει πραγματικότητα ο καημός της πλειοψηφίας των κομμουνιστών. Και αυτός ο καημός δεν είναι άλλος από την ενωτική δράση και παρουσία της αριστεράς για την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου».

«Όχι» στην εσωστρέφεια

Δίνοντας τέλος το εναρκτήριο λάκτισμα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να μην οδηγηθεί το κόμμα σε εσωστρέφεια την περίοδο αυτή, τόνισε την ανάγκη ενότητας και να γίνει κατανοητό το εναλλακτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε γύρω από το πρόγραμμα αυτό, να συσπειρωθεί μιά μεγάλη, ισχυρή και αποφασιστική κοινωνική πλειοψηφία.

2 σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση