GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΥΠΕΚΑ: ενθαρρυντικά ευρήματα σχιστολιθικού αερίου στη Β. Ελλάδα

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, συμμετείχε την Τρίτη και την Τετάρτη (23 και... 24.0...

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, συμμετείχε την Τρίτη και την Τετάρτη (23 και...
24.04.13) στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη στο Δουβλίνο υπό την Προεδρία της Ιρλανδίας.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες που προσφέρουν τα έξυπνα δίκτυα στη βελτίωση του ελέγχου της ενεργειακής κατανάλωσης, η επίδραση της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στην ανταγωνιστικότητα και τις ενεργειακές τιμές, θέματα που αφορούν στη βελτίωση της εφαρμογής του Κανονισμού για την ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και η επίδραση της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στα ηλεκτρικά συστήματα.

Αναφορικά με τις επιδράσεις της ανάπτυξης του κλάδου του σχιστολιθικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε τους περιοριστικούς παράγοντες που υφίστανται στην Ευρώπη, τόσο γεωλογικά, όσο και προς την εδαφική δραστηριότητα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε προς τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του κλάδου για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, ενώ ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά ευρήματα που υπάρχουν ως προς την ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου στη Β. Ελλάδα.

Σχετικά με την επίδραση της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στα ηλεκτρικά συστήματα, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, αλλά και για προσαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων στο σημερινό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Ανέφερε περαιτέρω, πως η Ελλάδα ενθαρρύνει την εφαρμογή καινοτόμων μηχανισμών οι οποίοι θα διευκολύνουν την χρηματοδοτική πρόσβαση των κλάδου των ΑΠΕ, επισημαίνοντας το ζωτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαβούλευσης γύρω από τη δημιουργία ενός πλαισίου μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων μέχρι το 2030, ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε να διασφαλιστεί ότι τα Κράτη – Μέλη θα συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις στις εθνικές τους οικονομίες ως συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Προέτρεψε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να επιδιώκει μία παγκόσμια συμφωνία μείωσης των ρύπων, η οποία θα περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Όπως τόνισε ο Έλληνας Υφυπουργός, περαιτέρω μονομερής αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση των αεριών του θερμοκηπίου, θα έχει μικρό ή και καθόλου αντίκτυπο στην εκπομπή αερίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών ενεργοβόρων βιομηχανιών.

econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση