GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φακοί επαφής και μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε

Oι φακοί επαφής έχουν εφαρμοσμένη ιστορία 170 ετών. Οι πρώτοι φακοί ήταν κατασκευασμένοι από γυαλί και κάλυπταν όλο το πρόσθιο μέρο...

Oι φακοί επαφής έχουν εφαρμοσμένη ιστορία 170 ετών. Οι πρώτοι φακοί ήταν κατασκευασμένοι από γυαλί και κάλυπταν όλο το πρόσθιο μέρος του βολβού. Φυσικά ήταν πολύ δύσχρηστοι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη διάδοση τους. Τις τελευταίες δεκαετίες που έγιναν γνωστοί οι φακοί επαφής η κατασκευή τους γινόταν με τόρνο σε στερεή κατάσταση και στην συνέχεια ενυδατώνονταν. Για πολλά χρόνια ευτυχισμένοι και χαρούμενοι χρήστες έζησαν την εμπειρία της πολλή καλύτερης όρασης που πρόσφεραν αυτοί οι φακοί. Σήμερα η τεχνική που είναι διαδεδομένη είναι αυτή της περιστροφής. Δηλαδή το υλικό σε ρευστή μορφή χύνεται σε ένα καλούπι σαν ποτήρι και στην συνέχεια φυγοκεντρικά παίρνει την τελική του γεωμετρία. Στην συνέχεια ενυδατώνονται και είναι έτοιμος για χρήση.
Μια μεγάλη επιτυχία των τελευταίων χρόνων είναι η επιτυχής χρήση της σιλικόνης ως υλικό κατασκευής καθώς και οι χρωματιστοί φακοί επαφής. Αυτή δίνει εξαιρετική αεροδιαπερατότητα δηλαδή άνετη χρήση και τελικά έγινε και υδρόφιλη αρκετά για να μην φεύγει από το μάτι.
Σήμερα οι φακοί επαφής είναι μία ασφαλής λύση για άνετη και πολύωρη χρήση χωρίς προβλήματα. Μπορείτε πλέον να τους αγοράσετε online από eshop φακών επαφής, επιλέγοντας καλλωπιστικούς έγχρωμους φακούς ημερήσιους ή μηνιαίους σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, σε απίστευτές προσφορές και τιμές.Το προϊόν φακοί επαφής βρίσκεται στα καλύτερα του.
Τα υγρά συντήρησης είναι κατάλληλα για χρήση με όλους τους τύπους φακών επαφής;
Τα υγρά απολύμανσης είναι δύο τύπων. Τα ψυχρού χημικού και τα υπεροξείδια του υδρογόνου. Τα ψυχρού έχουν το κάθε ένα τον δικό τους χημικό τύπο που δίνει απολύμανση στους φακούς. Μικροδιαφορές στα συντηρητικά που περιέχουν δίνουν σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίες. Το καλύτερο υγρό είναι αυτό που δέχεται καλύτερα ο κάθε οργανισμός. Παλαιότερα ήταν διαδεδομένοι οι ετήσιοι φακοί επαφής. Συμπληρωματικά χρειαζόταν πρωτεϊνικός και βιολογικός καθαρισμός.Μια ακόμα κατηγορία είναι για τους ημίσκληρους αεροδιαπερατούς φακούς , το οποίο υγρό είναι παχύρευστο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτής της κατηγορίας. Τελευταία με τους φακούς από σιλικόνη κάποιοι λίγοι κατασκευαστές κυκλοφόρησαν στην αγορά υγρά για αυτούς τους φακούς. Γενικά οι μηνιαίοι φακοί επαφής έχουν τα λιγότερα προβλήματα.
Τι παραπάνω έχουν οι φακοί επαφής σιλικόνης;
Οι φακοί επαφής σιλικόνης είναι διαπερατοί από το οξυγόνο περισσότερο από τους παλαιότερους υδρογέλης ακόμα και από τους ημίσκληρους από PMMA. Η σιλικόνη είναι υλικό εξαιρετικά συμβατό με τους ανθρώπινους ιστούς. Η παρουσία τους στο μάτι είναι ανεκτοί από τον οργανισμό ευχάριστα. Το παλαιότερο πρόβλημα με την υδρόφοβη επιφάνεια λύθηκε και τώρα η εμπειρία χρήσης φακών επαφής είναι ίδια με κάποιου που δεν φοράει γυαλιά.
Φοράω τα γυαλιά μου πολλές ώρες. Κάνω κακό στα μάτια μου;
Αν είστε κάτω των 40 ετών δεν έχετε καμία επίπτωση. Η μυωπία και η υπερμετρωπία είναι παθήσεις που οφείλονται αποκλειστικά στην γεωμετρία του βολβού του ματιού και οι παράμετροί τους μεταβάλλονται όσο διαρκεί η ανάπτυξη. Μετά την ενηλικίωση οι παράμετροι είναι σταθεροί. Ο αστιγματισμός είναι κάτι σταθερό σε όλη την ζωή μας και σχεδόν το 95% του πληθυσμού έχει μία μικρή αδυναμία στην όραση του. Αν κάποιος κάτω των 40 ετών δεν φοράει τα γυαλιά του δεν προσφέρει τίποτα στην όραση του. Δεν θα αλλάξει τίποτα! Το μόνο που θα καταφέρει είναι να στερήσει από τον εαυτό του παραστάσεις και εικόνες.
Στην ηλικία όμως άνω των 40 ετών τα πράγματα αλλάζουν. Η πρεσβυωπία κάνει την εμφάνιση της και εδώ θέλει προσοχή. Η χρήση των διορθωτικών γυαλιών για ανάγνωση πρέπει να γίνεται με προσοχή. Στα πρώτα στάδια ειδικά αν δεν φοράτε την σωστή ελάχιστη δύναμη τότε βοηθάτε την πρεσβυωπία να αυξηθεί και έτσι να βρεθείτε σύντομα στην δυσάρεστη θέση της απόλυτης ανάγκης των γυαλιών για την ανάγνωση.
Προσοχή όχι μόνο η παρατεταμένη χρήση είναι βλαβερή αλλά κυρίως η λάθος δύναμη των γυαλιών. Για παράδειγμα κάποιος που χρειάζεται +1.50 βαθμό αν πάρει γυαλιά +2.00 βαθμών με την λογική ότι η πρεσβυωπία θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο κάνει κακό στον εαυτό του αφού τον επόμενο χρόνο θα θέλει +2.50 αντί για +2.00 κτλ. Με λίγα λόγια αν επρόκειτο στην ηλικία των 55 ετών να χρειάζεται δύναμη +2.50 αν δεν γίνεται σωστή χρήση ή επιλογή δύναμης μπορεί τα μάτια σας να χρειάζονται +4.00. Η εξάρτηση από τα γυαλιά θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πρεσβυωπία υπάρχει γήρανση των μυών. Δίνοντας μεγαλύτερη δύναμη, αποδυναμώνονται οι μύες, μειώνεται η ικανότητα προσαρμογής και το πρόβλημα μεγαλώνει.
Τέλος σημαντική είναι η απόσταση χρήσης των πρεσβυωπικών γυαλιών να μην είναι πάνω από τα 50cm. Προκαλείται ζαλάδα και αύξηση της πρεσβυωπίας.
Αν χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό υπολογιστή και θέλετε εστιακή απόσταση 80cm συζητήστε το με τον οπτικό σας ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τους τύπους των φακών που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα σας.
Η μυωπία μου ανεβαίνει στα 25. Τι γίνεται; 
Συνήθως η μυωπία σταματάει να αυξάνεται με την ενηλικίωση. Σπάνια συνεχίζει και μετά ή ξαφνικά μετά τα 30 αρχίζει να ανεβαίνει. Κάθε περίπτωση έχει και την αιτία της. Έχει παρατηρηθεί ότι οι χειριστές υπολογιστών εμφανίζουν αυτό το σπάνιο φαινόμενο πιο τακτικά από άλλες ομάδες μυώπων. Αυτό οφείλεται στην πολύωρη σταθερή εστίαση στην οθόνη του υπολογιστή. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι η πιο συνήθης απόσταση μακρινής όρασης του μύωπα με αποτέλεσμα να χαλάσει γρήγορα η πραγματική μακρινή όραση. Αποτέλεσμα αύξηση της δύναμης των γυαλιών για να επιτύχουμε καλύτερη μακρινή όραση. Στις ηλικίες κάτω των 40 ετών η προσαρμοστική δύναμη του ματιού μπορεί να μεταβάλλεται πολύ, το μάτι μπορεί και διορθώνει την ενισχυμένη μυωπία όταν εστιάζει κοντά. Τι κάνουμε;
Μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητα μπορεί να μας βοηθήσει. Κάθε μία ώρα εργασίας μπροστά στην οθόνη πρέπει να συνοδεύεται από ένα διάλλειμα ενός λεπτού ως εξής: Βρίσκουμε ένα στόχο σε απόσταση πάνω από 6μέτρα π.χ ένα διερχόμενο αυτοκίνητο ή ένα ρολόι τοίχου και προσπαθούμε να δούμε λεπτομέρειες, όπως τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ή το δείκτη των δευτερολέπτων του ρολογιού. Αυτή η εναλλαγή θα βοηθήσει την όραση να μείνει σταθερή μετά την ενηλικίωση. Γενικά στο διάβασμα το διάλλειμα πρέπει να γίνεται τακτικά. Διάλλειμα δεν είναι από την οθόνη του υπολογιστή να κοιτάμε το κινητό ή να βλέπουμε τηλεόραση στην διπλανή οθόνη. Εστίαση με προσοχή σε στόχους πάνω από 6 μέτρα.
Τι είναι ο κερατόκωνος; Θεραπεύεται;
O κερατόκωνος είναι μια ανωμαλία του κερατοειδούς. Δηλαδή ένα σπυράκι στην σφαιρική επιφάνεια του διαφανούς τμήματος του βολβού. Αυτή η ανωμαλία συνήθως ξεκινάει από κάποια αστιγματική διόρθωση και μεγαλώνει. Η εξέλιξη είναι ανώμαλη και πρέπει όποιος έχει κερατόκωνο να κάνει τακτικά τοπογραφίες του κερατοειδή, ώστε να βλέπει την εξέλιξη της όρασης του. Η θεραπεία γίνεται μόνο με φακούς επαφής. Η διόρθωση μπορεί να γίνει με ημίσκληρους φακούς επαφής και εφαρμογή από ειδικό οπτικό. Ο άλλος τρόπος είναι με την χρήση ειδικών μαλακών κερατοκωνικών φακών από ειδικό εφαρμοστή. Με την χρήση η όραση μπορεί να είναι φυσιολογική και τις περισσότερες φορές η διόρθωση να είναι 100%

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση