GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί ανέβηκε η τιμή της φράουλας;

Της Χριστίνας Ταχιάου Πήρα τηλέφωνο το πρωί της Τρίτης φίλο έμπορο λαχανικών για να μάθω τι γίνεται με τις φράουλες. Πωλούνται ή μήπως ...

Της Χριστίνας Ταχιάου

Πήρα τηλέφωνο το πρωί της Τρίτης φίλο έμπορο λαχανικών για να μάθω τι γίνεται με τις φράουλες. Πωλούνται ή μήπως ο κόσμος όντως τις μποϊκοτάρει; «Εσύ τι πιστεύεις;» με ρώτησε. «Ότι υπάρχει κάποια μείωση στις πωλήσεις» απάντησα. «Είσαι πολύ γελασμένη. Όχι μόνο δεν υπάρχει μείωση, αλλά αυξήθηκε και η τιμή τους!» ήταν η απάντηση.Βγήκα τρέχοντας στα δύο σούπερ μάρκετ που βρίσκονται απέναντι από το σπίτι μου. Στο € 1,89 το κιλό στο φτηνότερο, στα € 2,29 στο ακριβότερο. «Φράουλες Ηλείας» - όχι Μανωλάδας στα ταμπελάκια. Ρώτησα τα γνωστά «παιδιά, μήπως παρατηρήσατε μείωση κλπ;», με κοίταξαν με απορία, σηκώθηκα κι έφυγα σαν τη γραφική της γειτονιάς. Πήγα στη λαϊκή. Ήταν γεμάτη λαχταριστές φράουλες κι ο κόσμος να ψωνίζει. Πήγα στο μανάβη της γειτονιάς. «Δεν έπεσε καθόλου η κατανάλωσή τους. Η τιμή τους ανέβηκε, ναι. Σήμερα πήραν 25 λεπτά επάνω» μου είπε. «Αλλά αυτό ρυθμίζεται από τις εξαγωγές» είπε μυστηριωδώς.
Πέρασα από τα «φαρμακεία» μανάβικα, εκεί όπου ξέρεις ότι θα ψωνίσεις ακριβά. «Φράουλες Πελοποννήσου 1,40 το μισό κιλό» ο ένας, «Φράουλες Κατερίνης 1,60 το μισό κιλό» ο άλλος.
Ζήτησα τη βοήθεια παραγωγού από την Αττική, να μου εξηγήσει το μυστήριο της αύξησης της τιμής και των εξαγωγών. Καταρχάς μου επιβεβαίωσε από τους δικούς του πελάτες, τους οποίους είχε ήδη ρωτήσει σχετικά, ότι δεν παρουσιάστηκε καμιά μείωση στην κατανάλωση. Όσο για την αύξηση της τιμής, η εξήγηση είναι η εξής: οι παραγωγοί φράουλας στοχεύουν, εδώ και χρόνια, περισσότερο στις εξαγωγές. Όταν ξεσηκώθηκε ο ντόρος την περασμένη εβδομάδα, θεώρησαν ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα παρασυρθούν από τις φωνές περί μποϊκοτάζ και θα μειωθεί η ζήτηση φράουλας στο εσωτερικό.
Έτσι, ήρθαν σε επικοινωνία με τους μεγαλέμπορους στο εξωτερικό κι έκλεισαν εκεί μεγαλύτερες πωλήσεις. Σαν αποτέλεσμα, οι ποσότητες που προορίζονται για την Ελλάδα μειώθηκαν χωρίς να μειωθεί όμως ανάλογα και η ζήτηση. Και μοιραία οι τιμές ανέβηκαν.
Είπατε κάτι;

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση