GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοινοί κανόνες για τον υπολογισμό του αριθμού των κατοίκων των ευρωπαϊκών κρατών

Ένα σχέδιο κοινών κανόνων που θα διέπουν τον τρόπο που τα κράτη μέλη της ΕΕ συλλέγουν και συντάσσουν τα στοιχεία για τον πληθυσμό τους εγ...

Ένα σχέδιο κοινών κανόνων που θα διέπουν τον τρόπο που τα κράτη μέλη της ΕΕ συλλέγουν και συντάσσουν τα στοιχεία για τον πληθυσμό τους εγκρίθηκε από το ΕΚ την Πέμπτη. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για τον υπολογισμό της ειδικής πλειοψηφίας στις ψηφοφορίες του Συμβουλίου καθώς και για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων των κρατών σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τώρα θα ξεκινήσουν οι ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα δεδομένα με τους "συνήθως διαμένοντες", δηλαδή με τους ανθρώπους που είχαν ή σχεδιάζουν να έχουν ως τόπο κατοικίας ένα κράτος μέλος για τουλάχιστον 12 μήνες. Στόχος της Επιτροπής είναι να διασφαλισθεί ότι κάθε άτομο θα μετριέται μόνο μία φορά.
Η νομοθετική πρόταση θεσπίζει κοινούς κανόνες ώστε τα κράτη μέλη να συγκεντρώνουν υψηλής ποιότητας στοιχεία για τον πληθυσμό τους, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν μετά στον καθορισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών, τον υπολογισμό της ειδικής πλειοψηφίας στις ψηφοφορίες του Συμβουλίου, καθώς και στη θέσπιση των δικαιωμάτων των κρατών σε κοινοτική χρηματοδότηση. Σήμερα, κάθε κράτος μέλος έχει τις δικές του μεθόδους για τον καθορισμό και την σύνταξη δημογραφικών δεδομένων και στατιστικών στοιχείων τα οποία και μετά δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο εισηγητής του εν λόγω νομοθετικού ψηφίσματος, Csaba Sógor (ΕΛΚ, Ρουμανία), καταψήφισε την πρόταση ψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι τιμωρεί τις χώρες της ΕΕ που έχουν πολλούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Μία τροπολογία που κατατέθηκε για να εξασφαλίσει ότι τα δεδομένα δεν θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ειδικής πλειοψηφίας στις ψηφοφορίες του Συμβουλίου, απορρίφθηκε από την ολομέλεια.
Ρήτρα αναθεώρησης
Το κείμενο της πρότασης ψηφίσματος προβλέπει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει στο ΕΚ και στο Συμβούλιο, κάθε πέντε έτη, μία έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο των κανόνων αυτών.
Επόμενα βήματα
Παρά το γεγονός ότι το ΕΚ ενέκρινε την τροποποιημένη πρόταση ψηφίσματος, η ψηφοφορία επί του νομοθετικού ψηφίσματος αυτού καθ' αυτού για τη θέσπιση των κανόνων αναβλήθηκε, κατόπιν αιτήματος της Προέδρου της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Pervenche Berès (Σοσιαλιστές, Γαλλία), ώστε να υπάρξει χρόνος για τις ανεπίσημες συνομιλίες με το Συμβούλιο, με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση
Διαδικασία: Συναπόφαση, πρώτη ανάγνωση
Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ
Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ
http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/texts-adopted.html
Ιστοσελίδα του εισηγητή, Csaba Sógor (ΕΛΚ, Ρουμανία)
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/39724/CSABA_SOGOR_home.html
Νομοθετικό Παρατηρητήριο 
http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2011/0440(COD)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση