GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Και οι γκρίνιες: Δεν συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, κυβερνάει μια κλειστή ομάδα

Οι ψίθυροι έχουν αρχίσει και γίνονται εντονότεροι στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και για την αποτελεσ...

Οι ψίθυροι έχουν αρχίσει και γίνονται εντονότεροι στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και για την αποτελεσματικότητα της. Και αν δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι στιγμές, παραμονή της άφιξης των τροϊκανών, ίσως τα πράγματα να ήταν χειρότερα.  
Από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός φέρεται οργισμένος με ορισμένους υπουργούς ενόψει της επίσκεψης της τρόικα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαγνώσει πολλές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δράσεων του μνημονίου και λέγεται ότι αρκετοί υπουργοί άκουσαν και «γαλλικά» λόγω της αδυναμίας τους να βοηθήσουν την κυβερνητική προσπάθεια.
Για ακόμα μια φορά παίρνει το «παιχνίδι» πάνω του και προσπαθεί να σώσει την παρτίδα αλλά πόσες φόρες μπορεί να συμβαίνει το ίδιο.
Το ταμείο θα γίνει μετά την αποχώρηση της τρόικα. Ανασχηματισμός εξάλλου έρχεται...
Βεβαία ανοιχτά, πλέον, υπουργοί, βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη συζητάνε για την πορεία του κυβερνητικού σκάφους αλλά και τη στάση του Πρωθυπουργού.
Σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο ουσιαστικά έχει καταργηθεί και οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια κλειστή ομάδα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.
Κάποιοι, μάλιστα, σκωπτικά λένε ότι, ας αναλάβουν και τις ευθύνες απέναντι στη ιστορία για όσα θα καταφέρουν ή δεν θα καταφέρουν.
Υπάρχουν, όμως, βολές και για τη διαχείριση των κυβερνητικών αποφάσεων απατώντας σε αιχμές του Μαξίμου για τη μη συμμετοχή υπουργών στη στήριξη τους, αυτό που λένε κυβερνητικά στελέχη είναι ότι δεν υπάρχει ενιαίο κέντρο και χωρίς επικοινωνιακό σχεδιασμό και αποτελεσματική παρέμβαση, η κυβέρνηση μοιάζει να σύρεται από τα γεγονότα χωρίς κανένα σκοπό και στρατηγική.
Και μάλιστα αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαχείριση του θέματος της Κύπρου. Μάλιστα έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος με μακρά εμπειρία σε κυβερνητικές θέσεις συνομιλώντας με επιχειρηματίες έλεγε: «Όταν ξέσπασε η καταιγίδα της Κύπρου εμείς μπήκαμε στο καταφύγιο και περιμέναμε τις εξελίξεις…δε θα σου βγαίνει πάντα σε καλό αυτή η στάση…».
Πολλοί υπουργοί και έμπειρα στελέχη της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις επισημαίνουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δημιουργήσει το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» στον Πρωθυπουργό και στους στενούς του συνεργάτες που εμφανίζονται να μην αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια στάση απέναντι στους δανειστές μας.    
Παράλληλα απουσιάζει ο επικοινωνιακός σχεδιασμός που θα μπορεί να κατευθύνει καθημερινά την πολιτική ατζέντα, θα «σβήνει» φωτιές εν τη γενέσει τους και κυρίως θα προλαβαίνει πολιτικές γκάφες.
Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ αυτών και κορυφαίοι υπουργοί, παίζουν το παιχνίδι της προσωπικής τους επικοινωνίας αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην κυβέρνηση.
Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνει συσκέψεις με το άγχος να είναι έντονο αν και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να περάσει μια εικόνα αισιοδοξίας.
«Ο χρόνος είναι ελάχιστος. Το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας δεν βγαίνει» ομολογούν πολλοί που ξαφνικά διαπιστώνουν τον όγκο των θεμάτων που πρέπει να λύσουν, ενώ ήδη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, συνειδητοποιούν, ότι μερικοί υπουργοί και υφυπουργοί, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει.
Βέβαια σε τέτοιες συνθήκες το θέμα δεν είναι  ο Πρωθυπουργός να  είναι με το μαστίγιο στο χέρι, αλλά να υπάρχει ένα σχέδιο, οι άνθρωποι και μια στρατηγική υλοποίηση του.  

Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση