GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστολή Απ. Κακλαμάνη προς Πρόεδρο Βουλής Ευ. ΜεΪμαράκη

 Την παρελθούσα Πέμπτη 28/3 ανακοινώσατε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το αίτημα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που δ...


 Την παρελθούσα Πέμπτη 28/3 ανακοινώσατε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το αίτημα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που διερευνά ευθύνες του πρώην υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με... την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» να λάβει και νέα (τρίτη κατά σειρά) προθεσμία κατάθεσης του πορίσματος της.

Όπως, θυμάστε συμφωνήσαμε όλοι να διαβιβαστεί το αίτημα στην Ολομέλεια και εξήγησα τους λόγους για τους οποίους επιθυμώ να τοποθετηθώ εκεί κατά τη συζήτησή του.

Δυστυχώς, όταν, πήγα στην Ολομέλεια, πληροφορήθηκα ότι ήδη και εν τάχει, άνευ συζητήσεως έγινε δεκτό το αίτημα της νέας παράτασης των εργασιών της Επιτροπής. Περιορίζομαι, λοιπόν, να διατυπώσω γραπτώς και συνοπτικώς τις απόψεις μου που δεν κατόρθωσα να εκθέσω στο Σώμα, ελπίζοντας ότι θα προβληματιστείτε κι εσείς, αλλά και όσοι από τους κυρίους και τις κυρίες συναδέλφους θα λάβουν γνώση της επιστολής μου, που παρακαλώ να καταχωριστεί στα πρακτικά του Σώματος.

Οι λόγοι για τους οποίους οι βουλευτές, τουλάχιστον, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων εζητήσαμε και η Βουλή αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία δίωξης κατά του πρώην υπουργού κ.Παπακωνσταντίνου και να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη στοιχειοθέτηση των οποιωνδήποτε ευθυνών του σχετικώς με την υπόθεση της «λίστας», φοβούμαι ότι έχουν ξεχαστεί από ορισμένα μέλη της εν λόγω επιτροπής, που πρωτοστατούν σε πάσης φύσεως ασχημίες εντός και εκτός της αίθουσας των συνεδριάσεών της, όπως συνέβη και σήμερα με την άθλια συμπεριφορά τους προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, εξεταζόμενο ως μάρτυρα.

Δεν είναι, μόνο δική μου διαπίστωση ότι με ευθύνη των μελών αυτών της επιτροπής ευτελίζεται κάθε έννοια κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και θεσμικής υπευθυνότητας. Οι εργασίες της έχουν καταντήσει πλέον ένα πολυθεματικό σήριαλ που καλύπτει τις ανάγκες σε «φθηνό» πρόγραμμα των τηλεοπτικών καναλιών αλλά και σε ελαφρά θεματολογία των αναγκών των θερινών επιθεωρήσεων.

Είναι προφανές ότι αγνοείται η εντολή της Ολομέλειας της Βουλής χάριν άλλων σκοπών είτε μικροκομματικών, είτε προβολής προσωπικής – έστω και αναξιοπρεπούς - λόγω διαμειβομένων ύβρεων, χαρακτηρισμών που διαρρέουν στα ΜΜΕ.

Παραβιάζεται επιπλέον η απόφαση που έλαβε ομοφώνως η Βουλή ότι μέχρι το τέλος των εργασιών της επιτροπής τα μέλη της υποχρεούνται να σεβαστούν το απόρρητο των εργασιών της και να μην εμφανιστούν στην τηλεόραση ή σε άλλα ΜΜΕ.

Δυστυχώς έχει επιπλέον αγνοηθεί και η στοιχειώδης αίσθηση καθήκοντος κάθε δικαστικού λειτουργού. Τα εν λόγω μέλη της επιτροπής έχουν ξεχάσει, φαίνεται, ότι είναι επιφορτισμένα με Εισαγγελικά καθήκοντα και αποτελεί βαρύτατο παράπτωμα για έναν εισαγγελικό λειτουργό και παράβαση καθήκοντος, όταν δεν διαφυλάσσει το απόρρητο των ερευνών του αλλά επιτρέπει ή διευκολύνει τη «διαρροή» του, περιφερόμενος στα ΜΜΕ.

Πέραν όλων αυτών, που είναι αυτονόητα, υπάρχει μείζον θέμα που πρέπει ν’ απασχολήσει όλους όσοι αγωνιούμε για τη γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, ο λαός και θεσμοί μας.

Το «έργο» αυτό της Επιτροπής και η μεθόδευση της επικέντρωσης σε αυτό της κοινής γνώμης που χειραγωγείται από τα ΜΜΕ, τα οποία με τη σειρά τους αξιοποιούν τις «διαρροές» και τον ευτελισμό μιας κοινοβουλευτικής και οιωνεί δικαστικής διαδικασίας, διευκολύνει τη συγκάλυψη και της ερευνούμενης αλλά και σοβαρότερων υποθέσεων.

Αντί της υποτιθέμενης αποκάλυψης κάθε μη νόμιμου χειρισμού μιας «λίστας» ενός υποκαταστήματος μιας τράπεζας με καταθέσεις κατά τη 10ετία του ’90 και το πολύ μέχρι το 2006, όταν κάποιος υπάλληλος της HSBC υπέκλεψε στοιχεία 60.000 καταθετών μεταξύ των οποίων και της «λίστας» αυτής διευκολύνεται, φοβούμαι, εξ αντικειμένου η συγκάλυψη της μεγάλης διαρροής πολλών δις ευρώ νομίμων ή μη καταθέσεων σε πλείστες όσες τράπεζες του εξωτερικού, κατά το κρίσιμο διάστημα 2008-2011. ΔΗΛΑΔΗ, όταν στην Κύπρο τέτοιας μορφής διαρροές κεφαλαίων επιχειρηματιών, πολιτικών, τραπεζιτών κ.ά. ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ήδη, εδώ επί 8 μήνες τώρα το κέντρο του γενικού μας ενδιαφέροντος είναι η «λίστα Λαγκάρντ». Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η αποστολή των συγκεκριμένων μελών της Επιτροπής.

Δικαιούμαι, νομίζω, να κάνω αυτές τις επισημάνσεις γιατί, όπως γνωρίζετε, υπήρξα ο πρώτος που εζήτησα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, όταν με δικό μου, επίσης, αίτημα συγκλήθηκε αυτή για να εξετάσει σχετικώς με τα φημολογούμενα περί ερευνών του Σ.Δ.Ο.Ε. για πολιτικά πρόσωπα, τους πρώην και νυν γενικούς γραμματείς του κ.κ. Κλαδά, Καπελέρη, Διώτη και Στασινόπουλο.

Στο υλικό των καταθέσεών τους, όπως και των καταθέσεων των πρώην και νυν υπουργών Οικονομικών κ.κ. Βενιζέλο, Σαχινίδη, Στουρνάρα και Παπακωνσταντίνου που ακολούθησαν, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η επιτροπή της προκαταρκτικής εξέτασης ελάχιστα φαίνεται και επουσιώδη να έχει προσθέσει ως τώρα αν κρίνει κανείς από την επί …πέντε (5) ημέρες εμφάνιση εκεί του γνωστού κ. Ι.Διώτη. Ουσιαστικώς, απαξιώνεται το υλικό εκείνο της Επιτροπής Θεσμών, επικαλυπτόμενο από τις πρωτοφανείς ασχήμιες στις οποίες έχει διαχρονικά πρωτεύσει η εν λόγω «προανακριτική».

Γνωρίζετε, επίσης, κύριε Πρόεδρε, ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ομοφώνως σχεδόν – με διαφωνία μόνο του εκπροσώπου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης – συμφώνησε με σχετική πρότασή μου και εξουσιοδότησε τον αείμνηστο Αθανάσιο Νάκο, Πρόεδρο της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής και εμένα, να μεταβούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε και να ζητήσουμε να απευθύνει παραγγελία στον Εισαγγελέα κ. Πεπόνη, όπως αποστείλει στη Βουλή την περίφημη αυτή λίστα για να εξετάσει η Επιτροπή ενδεχόμενη σχέση καταθετών που αναφέρονται στη λίστα αυτή με πολιτικά πρόσωπα.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η «λίστα Λαγκάρντ» δεν έχει τεθεί στη διάθεση της επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής!...

Ύστερα από τα σημερινά γεγονότα, που ντροπιάζουν κυριολεκτικά τους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς, σας ζητώ να συγκαλέσετε τη Διάσκεψη των Προέδρων και να συζητηθεί εν συνεχεία το μείζον πρόβλημα στην Ολομέλεια, μόνη αρμόδια ν’ αποφασίσει για τα περαιτέρω σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, χωρίς την ελάχιστη απόκλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση