GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαλύουν τις δομές για τα εξαρτημένα άτομα...

Από τον Στράτο Ιωακείμ. Έχοντας καταλάβει την Κεντρική Υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ από τις 19 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού δίνουν...


Από τον Στράτο Ιωακείμ.

Έχοντας καταλάβει την Κεντρική Υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ από τις 19 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού δίνουν τη μεγάλη μάχη της επιβίωσης τόσο των ιδίων και των οικογενειών τους, όσο και των προγραμμάτων για τα εξαρτημένα άτομα, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει...
η ελληνική κοινωνία και τα οποία αφορούν στη φροντίδα των 8.500 εξαρτημένων που έχουν στην ευθύνη τους και άλλων 3500 που βρίσκονται σε αναμονή. Ο ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε από άκρη σ’ άκρη της χώρας με περισσότερες από 60 μονάδες, ενώ μηδένισε τη λίστα αναμονής σε όλες τις πόλεις (εκτός Αθηνών) από δύο εργάσιμες ημέρες έως τέσσερις εβδομάδες. Παράλληλα, αξιολογήθηκε πρώτος στην πανευρωπαϊκή αξιολόγηση της παροχής φαρμακευτικής θεραπείας σε τοξικοεξαρτημένους (μελέτη EQUATOR 2012), ξεπερνώντας ακόμα και τη Γερμανία.

Όλα αυτά πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων από μια Πολιτεία που αδιαφορεί για τα εξαρτημένα άτομα και εφαρμόζει μέτρα τύπου «Θέτις». Έτσι, εξαρτημένα άτομα από το Κέντρο της Αθήνας, μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας χωρίς τη θέλησή τους, καταγράφηκαν και εξετάσθηκαν χωρίς τη θέληση τους και σύμφωνα με την αστυνομία «τους χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες νερού και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι»… Τρόικα και μνημόνια εδώ και τρία χρόνια το μόνο που υπολογίζουν είναι αριθμοί, αγνοώντας παντελώς πως σε αυτή τη χώρα ζουν άνθρωποι με ανάγκες, ειδικά στις δομές υγείας που καθημερινά συρρικνώνονται. Στο πλαίσιο αυτό, η τρικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να «εξορθολογήσει» τους οργανισμούς αυτούς, περικόπτοντας δαπάνες και στραγγαλίζοντας ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος.

Πως έφθασαν τα πράγματα μέχρι εδώ…

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ «στο πλαίσιο της συνολικής κατάρρευσης του χώρου της Δημόσιας Υγείας, η Πολιτεία με τη συστηματική υποχρηματοδότηση και τις επιλογές των εκάστοτε διορισμένων Διοικήσεών του, οδηγεί τον ΟΚΑΝΑ ουσιαστικά σε μια πορεία αυτοκατάργησης». Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τους εργαζομένους:

•Έχει ανασταλεί η λειτουργία της κινητής μονάδας • Οι προληπτικοί εμβολιασμοί έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης εμβολίων • Δεν γίνονται ουροληψίες λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων • Η φύλαξη και η καθαριότητα των δομών του Οργανισμού έχουν μειωθεί σε 4 ώρες την ημέρα λόγω κόστους • Η μεθαδόνη οριακά διασφαλίζεται, καθώς δεν έχει γίνει ο διαγωνισμός για την προμήθειά της εδώ και ενάμιση χρόνο • Η λίστα αναμονής στην Αθήνα αριθμεί 3.500 άτομα, ενώ η χρήση ουσιών διαρκώς αυξάνεται • Αναλώσιμα για τη λειτουργία των υποστελεχωμένων προγραμμάτων δεν υπάρχουν • Έχει ξεκινήσει διαδικασία απόσυρσης ιατρικών μηχανημάτων • Οι προμηθευτές αρνούνται να συνεργαστούν με τον ΟΚΑΝΑ, γιατί δεν ξέρουν αν θα πληρωθούν • Ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων παρακρατούνται, αλλά δεν αποδίδονται • Παρακρατούμενες δόσεις από τη μισθοδοσία των εργαζομένων που αφορούν δάνεια που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι δεν αποστέλλονται στις τράπεζες • Υπερωρίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, γιατί «έτσι θέλει» η αρμόδια υφυπουργός.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες από τον Σεπτέμβρη του 2011 για τους εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ ισχύουν τα εξής: • Εξυπηρετούν υπερδιπλάσιους ασθενείς • Οι μειώσεις των αποδοχών τους κατά μέσο όρο φτάνουν στο 50% • Οι συνάδελφοι των ιδιωτικών συνεργείων φύλαξης και καθαριότητας λόγω της μείωσης του ωραρίου τους, που συμφωνήθηκε μεταξύ των εργοδοτών τους και της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, αμείβονται με 250-300 ευρώ μηνιαίως • Οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ αμείβονται ως ανειδίκευτοι αγροτικοί γιατροί. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας περικόπτει τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ στα 18 εκατομμύρια ευρώ, που οριακά αρκούν για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Η «μάχη» που δίνουν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, συνεπικουρούμενη από τους συναδέλφους τους στα Κέντρα Πρόληψης, στο 18 Άνω και το ΚΕΘΕΑ είναι για: • Αύξηση του προϋπολογισμού σε επίπεδα τέτοια που θα διασφαλίζουν όχι μόνο τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, αλλά και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη • Δημόσια και δωρεάν προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης • Αποφυγή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης • Ειδικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας του AIDS στους εξαρτημένους σε εθνικό επίπεδο • Επαρκή στελέχωση των προγραμμάτων με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων, (ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης/καθαριότητας, γιατροί με μπλοκάκι, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ.) • Απαλλαγή των εργαζομένων από τα δήθεν χρέη που προκύπτουν από την έκθεση των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το υπουργείο Υγείας

Τον τελευταίο μήνα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εργαζομένων και του υπουργείου Υγείας είναι πυκνές. Στην τελευταία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας που έγινε στις 18 Απριλίου, ο κ. Καλλίρης ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του επιπλέον επιχορήγηση 4,5εκ. για τον ΟΚΑΝΑ για το έτος 2013. Επέμεινε ότι πρέπει να μειωθούν όσο γίνεται τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού και στην παρέμβασή των μελών του Δ.Σ. ότι δεν μπορεί να υπάρχει περαιτέρω μείωση, ανέφερε ότι κάποια ανελαστικά έξοδα θα μπορούσαν να περάσουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σχετικά με τα χρέη του 2011 (περίπου 10.800.000 ευρώ) επισημάνθηκε ότι θα εξοφληθούν, αφού προχωρήσει το μητρώο δεσμεύσεων (τέλη Ιουλίου 2013), ενώ σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσει και η ρύθμιση των υπόλοιπων χρεών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Για το θέμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (σ.σ. απαλλαγή των εργαζομένων από τα δήθεν χρέη που προκύπτουν από την έκθεση των ελεγκτών του ΓΛΚ) και στην επισήμανση του Συλλόγου ότι τη Δευτέρα 08/04 υπήρξε εμπαιγμός από τη μεριά του υπουργείου, ανέφερε ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Τέλος, για το θέμα με τις υπερωρίες που δεν υπογράφει η υφυπουργός, τόνισε ότι αυτή η γραφειοκρατεία (σ.σ. από τον ΟΚΑΝΑ προς το υπουργείο και αντίθετα) είναι αδιανόητη και πρέπει να δοθεί και σε αυτό άμεση λύση.

Χάσμα στις συζητήσεις μεταξύ εργαζομένων και υπουργείου

Η «ΑττικήFreepress» βρέθηκε στον Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, καταγράφοντας την αγωνία τους για το δικό τους μέλλον, αλλά και των θεραπευόμενων. «Έχουμε μεγάλη διαφορά για το πώς αντιλαμβάνονται στο υπουργείο Υγείας την προσφορά του ΟΚΑΝΑ και το πρόγραμμα κατά των ναρκωτικών», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιάννης Κακλαμάνης, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αναφερόμενος στη διαρκή πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι περί απολύσεων, τόνισε πως το θέμα δεν κλείνει ποτέ και θα είναι κάτι που θα συνεχίσει να απασχολεί, χωρίς να μπορεί να δώσει κάποια ξεκάθαρη απάντηση από τη μεριά του. Παράλληλα, επεσήμανε πως σε ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ και έχει να κάνει με την προμήθεια υλικών, συνεχίζεται να υφίσταται πρόβλημα, καθώς προμηθευτές αρνούνται να δώσουν υλικά αν δεν εξοφληθούν. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως ευελπιστεί ότι θα διευθετηθεί το θέμα άμεσα, μετά τις εξαγγελίες του υπουργείου.

Η Όλγα Βαμβακούρη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, τόνισε στην «Α»: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητα του ΟΚΑΝΑ. Ο προϋπολογισμός του για το τρέχον έτος είναι 18 εκατ. ευρώ, όταν 17 εκατ. ευρώ είναι μόνο η μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτή η κατάσταση μας δημιουργεί ανασφάλεια τόσο για τις θέσεις εργασίας μας, όσο και για τις 8500 θεραπευόμενους που εξυπηρετούμε στα προγράμματά μας. Ήδη έχουμε μειώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και αν πάμε ακόμα παρακάτω, θα τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των ανθρώπων που ακολουθούν το πρόγραμμα».

Σε ερώτηση που απευθύναμε στον κ. Κακλαμάνη σχετικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που βαίνουν μειούμενες και ειδικά μετά την εξαγγελία για καταβολή μόνο 4,5 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους εργαζομένους, ο κ. πρόεδρος έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος. «Ήδη η κινητή μονάδα του ΟΚΑΝΑ έχει παροπλιστεί. Καταβάλλουμε προσπάθειες να τεθεί και πάλι σε λειτουργία, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι όπως μερικά χρόνια πριν. Είμαστε αναγκασμένοι να τη λειτουργούμε λιγότερες μέρες και λιγότερες ώρες». Συνομιλώντας με την γιατρό που βρίσκεται στην κινητή μονάδα, μάς είπε πως πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς η χρησιμότητα της είναι απαραίτητη. «Αντιμετωπίζαμε 35 με 40 περιστατικά τον μήνα. Τα ασθενοφόρα του ΕΣΥ δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό για να παρέχουν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών σε εξαρτημένα άτομα και η συμβολή μας είναι καίρια για να σωθούν ζωές». Η γιατρός σημείωσε σχετικά με το ωράριο ότι «η μονάδα θα λειτουργεί πρωινές ώρες (08.00-16.00) και μόνο τις καθημερινές. Είναι σα να λέμε σε όσους ασθενούν πως απαγορεύεται να πάθουν κάτι εκτός ωραρίου…!».

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στον ΟΚΑΝΑ αφορά στο μηχάνημα αιμοληψιών που η εταιρεία το πήρε πίσω καθώς υπήρχαν χρωστούμενα. Επίσης, ουροληψίες γίνονται μια φορά κάθε εξάμηνο από μια φορά τον μήνα που γινόντουσαν, τα φάρμακα θα αντικατασταθούν με φθηνότερα, ενώ η φύλαξη και η καθαριότητα έχουν και αυτά μπει στο «πρόγραμμα των περικοπών». Σχετικά με τα προγράμματα μεθαδόνης, οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να συνεχίσει κανονικά η διακίνηση και δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε έλλειψη. Όπως μας διευκρίνισαν, οι ποσότητες παραγγέλνονται από το υπουργείο που έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη. «Ανησυχούμε πως θα κλείσουν μονάδες και θα μειωθούν θέσεις εργασίας», μάς επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων, διαβλέποντας πως η κατάσταση που δημιουργείται θα ωφελήσει τους ιδιώτες. Τέλος, ο Σύλλογος Εργαζομένων ζήτησε από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να πάρει θέση στα φλέγοντα ζητήματα που τον απασχολούν, ενώ προαναγγέλθηκε μεγάλη συναυλία την ερχόμενη Τετάρτη στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αναφορικά με το πρόγραμμα «ΘΕΤΙΣ», που εφαρμόζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Κακλαμάνης το κατήγγειλε ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση