GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Θάτσερ διχάζει και για το κόστος της κηδείας της...

Εδώ και δέκα ημέρες - ανάμεσα στον θάνατό της και τη δημόσια κηδεία της στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου την Τετάρτη- η Μάργκαρετ Θά...

Εδώ και δέκα ημέρες - ανάμεσα στον θάνατό της και τη δημόσια κηδεία της στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου την Τετάρτη- η Μάργκαρετ Θάτσερ έχει για μία ακόμη φορά εξάψει τα πάθη, επαναφέροντας... το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεκαετία του '80, στην καρδιά της επανάστασης της "Σιδηράς Κυρίας".

Ο βιογράφος της Τζον Κάμπελ είχε χαρακτηρίσει την βρετανίδα πρωθυπουργό της περιόδου 1979-1990 "το πιο αγαπητό και το πιο μισητό, το πιο λατρεμένο και το πιο απαξιωμένο δημόσιο πρόσωπο του 20ού αιώνα".

Η έκταση των αντιδράσεων στον θάνατό της, στις 8 Απριλίου, 23 χρόνια μετά την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Ντέιβιντ Κάμερον, τίμησε στο κοινοβούλιο τη μνήμη μίας "εξαιρετικής γυναίκας", της κόρης του μπακάλη που έγινε βαρώνη του Κέστεβεν και "έσωσε τη χώρα" από την παρακμή.

Ο Κάμερον τροφοδότησε τη διαμάχη στη χώρα προσφέροντάς της επίσημη κηδεία σαν αυτή που επιφυλάχθηκε στην Νταϊάνα και στην βασιλομήτορα.

Οι ίδιοι οι Times δημοσίευσαν δημοσκόπηση της ComRes, σύμφωνα με την οποία, το 60% των Βρετανών δεν εγκρίνουν τις δαπάνες της κηδείας που θα ανέλθουν σε 10 εκατομμύρια στερλίνες. Πόσο μάλλον όταν αφορά μία ορκισμένη εχθρό του κράτους πρόνοιας.

Περί τους 700 στρατιωτικούς των τριών όπλων θα αναπτυχθούν κατά μήκος της πομπής του φερέτρου, που θα είναι καλυμμένο με την Union Jack και θα είναι τοποθετημένο σε κηλίβαντα πυροβόλου που θα σύρεται από έξι άλογα.

Ανάμεσά τους, νεπαλέζοι στρατιώτες Γκούρχας και αλεξιπτωτιστές που δοξάστηκαν στο μεγάλο στρατιωτικό γεγονός της πρωθυπουργίας της, τον πόλεμο των Φόκλαντς.

Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει κινητοποιηθεί για την επιχείρηση True Blue από τον φόβο εχθρικών δημοσίων εκδηλώσεων, ενώ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι ήπιοι επικριτές της ετοιμάζονται να γυρίσουν την πλάτη τους την ώρα που θα περνά το φέρετρο.

Μία βαθμίδα κάτω από τον Τσόρτσιλ

Δύο χιλιάδες προσκεκλημένοι θα παραστούν στην τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, που έχει φιλοξενήσει τις ευτυχέστερες και τις τραγικότερες μεγάλες στιγμές του έθνους.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ έκανε μία εξαίρεση, αποφασίζοντας να παραστεί.

Η μόνη περίπτωση παρουσίας της σε κηδεία πρωθυπουργού ήταν το 1965. Αλλά τότε, ομόφωνα η χώρα πενθούσε για τον θάνατο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

Σύσσωμη η βρετανική κυβέρνηση, πρώην πρωθυπουργοί, ανάμεσά τους και ο Τόνι Μπλερ, πολιτικός κληρονόμος, κατά ορισμένους, της εκλιπούσης θα είναι παρόντες.

Από τις τάξεις των βαρώνων των Τόρις θα παραστούν ο λόρδος Χεζελτάιν και ο λόρδος Χάου, που πρωτοστάτησαν στην εκδίωξη της Μάγκι το 1990.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία η Μάργκαρετ Θάτσερ ήθελε να συρρικνώσει σε μία κοινή αγορά δεν έχουν ενημερώσει ακόμη για τα πρόσωπα που θα τις εκπροσωπήσουν.

Πάντως, οι δύο μεγάλοι συμπρωταγωνιστές που την συντρόφευσαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οΜιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Χέλμουτ Κολ, δεν θα μετακινηθούν μέχρι το Λονδίνο επικαλούμενοι λόγους υγείας. Το ίδιο και η Νάνσι Ρίγκαν, η χήρα του μεγάλου της συμμάχου, του Ρόναλντ Ρίγκαν.

"Στα τσακίδια Μάγκι!"

Παρωχημένες διασημότητες θα παραστούν επίσης στο γεγονός ενισχύοντας την αίσθηση του φλας μπακ. Ανάμεσά τους, η Τζόαν Κόλινς, που διακρίθηκε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο σίριαλ Δυναστεία, η Ντέιμ Σίρλεϊ Μπάσεϊ, γνωστή ερμηνεύτρια των μουσικών θεμάτων πολλών ταινιών του Τζέιμς Μποντ.

Ο Λόρδος Λόιντ Βέμπερ, δημιουργός επιτυχημένων μιούζικαλ, όπως η Εβίτα, η δημιουργός των γνωστών τσαντών που συμπλήρωναν την γκαρνταρόμπα της Θάτσερ Άνια Χίντμαρτς.

Η οργή των θυμάτων της "Πασιονάριας των Προνομίων", όπως την αποκαλούσε ο Ντένις Χίλι του Old Labour θα είναι παρούσα την Τετάρτη πίσω από τους εκκλησιαστικούς ύμνους και τις μελωδίες.

Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι στο κύμα αναβίωσης της αμφισβήτησης εντάσσονται και χιλιάδες νέοι Βρετανοί, που γεννήθηκαν μετά την εποχή Θάτσερ, αλλά απορρίπτουν το κοινωνικό μοντέλο που προώθησε. Αυτοί ανέβασαν στις πρώτες θέσεις του χιτ παρέιντ της εβδομάδα το τραγούδι "Dind Dong! The witch is dead!" (Ντιντν Ντονγκ, η μάγισσα πέθανε) και οργανώνουν για την Τετάρτη πάρτι στο Facebook υπό τον τίτλο "Στα τσακίδια Μάγκι". nooz.gr

1 σχόλιο

  1. O ελληνικός λαός πρέπει να εξαφανίσει πολιτικά τις θυγατρικές παρατάξεις των 3 κομμάτων της συμφοράς μας ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

    Οι μελλοντικοί φορολογούμενοι και άνεργοι νέοι, φοιτητές και σπουδαστές, πρέπει να καταψηφίσουν μαζικά ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και την οργάνωση της ΔΗΜΑΡ.

    Καθηγητές και δάσκαλοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη ΔΑΚΕ, τη ΠΑΣΚΕ και την αντίστοιχη παράταξη της ΔΗΜΑΡ, και να τις καταψηφίσουν στις επόμενες εκλογές για ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Διαλύστε τους κομματικούς μηχανισμούς επιβολής αντισυνταγματικών μέτρων, τους μηχανισμούς εξαθλίωσης των Ελλήνων και των παιδιών μας. Μαυρίστε τους στις κάλπες. Κανένας ελεύθερος άνθρωπος, φοιτητές, εκπαιδευτικός, δεν πρέπει να ξαναψηφίσει ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, αλλά όλα τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια ή άλλα ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Αντισταθείτε και ελευθερώστε την Ελλάδα από τα κομματικά δεσμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση