GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της δουλείας

Μαθητές σχολείων της Αττικής στέλνουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη σύγχρονη δουλεία -την ώρα που το περιστατικό εκμετάλλευσης μετανα...

Μαθητές σχολείων της Αττικής στέλνουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη σύγχρονη δουλεία -την ώρα που το περιστατικό εκμετάλλευσης μεταναστών στη Μανωλάδα Ηλείας σοκάρει την ελληνική κοινή γνώμη- με έργα που υπογράφουν για την έκθεση «Step2Freedom», που θα παρουσιαστεί στο χώρο τέχνης «Βρυσάκι» στην Αθήνα.
Μαθητές, από 15 έως 18 ετών, από δημόσια σχολεία της Αττικής παρουσιάζουν έργα εικαστικά, βίντεο, ποίηση, ιστορίες, δοκίμια, τραγούδια και χορό, αξιοποιώντας όποια μορφή έκφρασης τους εμπνέει για να στείλουν μήνυμα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
«Μη γυρίζεις την πλάτη σου, θα μπορούσες να είσαι εσύ. Γι’ αυτό το να βοηθάς αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η πρωταρχική σου σκέψη», γράφει στο ποίημά του, στα αγγλικά, ο 16χρονος Νίκος.
Την έκθεση «Step2Freedom», που θα διαρκέσει από τις 19 ως τις 30 Απριλίου, συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία των ΗΠΑ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «No Project» και ο χώρος τέχνης «Βρυσάκι». Αποτελεί δε την κορύφωση μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «No Project» που διεξήχθησαν σε δημόσια σχολεία της Αττικής. Τα εργαστήρια είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σύγχρονη δουλεία και το ανθρώπινο εμπόριο.
Το «No Project» είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία κατά της εμπορίας ανθρώπων που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων στο θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τη ομάδα του «No Project» υπολογίζεται ότι 20-30 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς δουλείας, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. «Το 70% των χρημάτων που διακινούνται στο εμπόριο ανθρώπων αφορά στη σεξουαλική εκμετάλλευση. Ωστόσο, οι περισσότεροι σύγχρονοι σκλάβοι βρίσκονται πίσω από τα προϊόντα που καταναλώνουμε: τη σοκολάτα, τον καφέ, το τσάι, τη γεωργία, τα ρούχα, τα χαλιά, ακόμα και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι όλοι κομμάτι του καταναλωτικού εγκλήματος», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τζούντι Έλενα, μέλος της πρωτοβουλίας.
Η ομάδα του «No Project» στοχεύει μέσα από την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παρακινήσει τους νέους σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν στους τομείς της λογοτεχνίας, της μουσικής, των εικαστικών και των νέων τεχνολογιών, επάνω σε θέματα σχετικά με τις σύγχρονες μορφές της δουλείας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και στη συνέχεια να ευαισθητοποιήσουν και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Τα παιδιά αναστατώνονται όταν ακούν ότι άλλα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και εκφράζουν το θυμό τους με τρόπο σαφή, αλλά όχι κυνικό. Και τελικά η δύναμη και η δημιουργικότητα των παιδιών εμπνέει ακόμα περισσότερα παιδιά», προσθέτει η Τζούντι Έλενα.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «No Project» στα δύο χρόνια της δραστηριοποίησής του έχει πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων διαφημιστικό σποτ κατά της εμπορίας ανθρώπων σε συνεργασία με φοιτητές του πανεπιστημίου της Βοστόνης, εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας, βίντεο με χορογραφία από την διεθνούς φήμης ομάδα χιπ χοπ «Request» και δράσεις με το ελληνικό μουσικό γκρουπ «Lowcast» και την ελληνική χιπ χοπ ομάδα χορού «Ladies N Gents».
Την έκθεση στο «Βρυσάκι» συμπληρώνουν, επίσης, ταινίες κινουμένων σχεδίων φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και αφίσες που φιλοτέχνησαν. Οι φοιτητές με τα έργα τους φωτίζουν πτυχές της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση