GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καλά νέα από το Ισραήλ

Με επιτυχία στέφθηκαν οι χθεσινές επαφές των Υπουργών Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο Ισραήλ, που στό...

Με επιτυχία στέφθηκαν οι χθεσινές επαφές των Υπουργών Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο Ισραήλ, που στόχο είχαν την ενίσχυση της...
συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων και στα θέματα ενέργειας.

Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στον τομέα της ενέργειας δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.

Ύστερα από το δείπνο που παρέθεσε στους κυρίους Λακκοτρύπη και Κασουλίδη, ο κ. Σαλόμ τόνισε ότι οι δύο χώρες θα κάνουν ό,τι μπορούν για περαιτέρω ενίσχυση των πολύ καλών σχέσεων τους.

Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρισμού. Θα προχωρήσουν, επίσης, είπε, στο σχηματισμό κοινής ομάδας διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων, ώστε οι δύο χώρες να αλληλοβοηθούνται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Σαλόμ βεβαίωσε ότι η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ δεν πρόκειται να επηρεάσει τις καλές σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των επαφών του στο Ισραήλ.

Είναι υπό συζήτηση, είπε, συμφωνία για συνεκμετάλλευση κοινών κοιτασμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ, πρόσθεσε ότι αρχίζει παράλληλα στρατηγικός διάλογος για την ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι έλαβε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις από όλους τους συνομιλητές του ότι η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ δεν σχετίζεται με τις καλές σχέσεις και προθέσεις του Τελ Αβίβ απέναντι στην Κύπρο.

Σε σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ κατέληξε

ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος είχε συνάντηση με τους Ισραηλινούς υπουργούς Τουρισμού και Εμπορίου.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε συμφωνία για προώθηση κοινών τουριστικών θεματικών πακέτων, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός.

Θα μπορούσε είπε ο Λακκοτρύπης να γίνει ένα πακέτο για επίσκεψη στους Αγίους Τόπους και στα Βυζαντινά Μοναστήρια της Κύπρου.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για περαιτέρω συζήτηση του ζητήματος που αφορά τους ανοικτούς αιθέρες και σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς του Ισραήλ να προωθήσει επίλυση της εκκρεμότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα.

Συμφώνησαν επίσης στη σύσταση ειδικών ομάδων για επεξεργασία και προώθηση, που αφορούν τα υπουργεία Τουρισμού και Εμπορίου, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου.

Οι κύριοι Κασουλίδης και Λακκοτρύπης είχαν χθες το απόγευμα στα Ιεροσόλυμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκαθάρισαν προς τους δύο Υπουργούς πως μια από τις επιλογές που μελετούν είναι η Κύπρος να αποτελέσει διαμετακομιστικό σταθμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Ισραήλ στις αρχές Μαίου.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο συνεχίζονται οι διεργασίες για επίτευξη συμφωνίας συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των δυο χωρών,

η οποία επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την επίσκεψη Αναστασιάδη.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση