GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παγώνω από το κρύο, λιώνω από τη ζέστη, αλλά πιο πολύ τρέμω την ενεργειακή φτώχεια

Γράφει ο Νικόλαος Κλειδής Στις ημέρες μας γίνεται πολύ συζήτηση για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε όλους μας, σε όποιο επίπεδο...

Γράφει ο Νικόλαος Κλειδής Στις ημέρες μας γίνεται πολύ συζήτηση για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε όλους μας, σε όποιο επίπεδο και κάθε ώρα που περνάει καταρρίπτεται και κάποιο δεδομένο... ή και κεκτημένο της προ κρίσεως άνετης και ίσως υπερσπάταλης καθημερινότητας μας.

Από τη διακοπή της αγοράς της αγαπημένης πρωινής εφημερίδας έως και την στέρηση υλικών αγαθών όπως ρουχισμού, αξεσουάρ στην πιο απλή περίπτωση αλλά και στην περικοπή διατροφικών συνηθειών με περιορισμό στα απαραίτητα έως και στον ενεργειακό περιορισμό στη ζέστη, στη δροσιά, στη μετακίνηση η κρίση υπάρχει παντού.

Στη βαβούρα των καυγάδων των μικροκομματικών συμφερόντων στα εγερτήρια ψυχοπλακώματος στα πρωινά πάνελς της τηλεόρασης χάνεται και απουσιάζει η φωνή και η κραυγή μας για την καταπίεση που νιώθουμε από τις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας.

Της βουβής μέχρι σήμερα ενεργειακής φτώχειας η οποία όμως φωνάζει μέσα από τα παγωμένα διαμερίσματα με τους πολίτες ντυμένους σαν κρεμμύδια που δεν ανάβουν τη θέρμανση λόγω υψηλού κόστους, της ενεργειακής φτώχειας που πνίγεται από την αιθαλομίχλη της Αθήνας από την καύση της όποιας ακατάλληλης ξυλείας και όποιων υλικών σε τζάκια και φονικές ξυλόσομπες, της ενεργειακής φτώχειας που κρύβεται στο σκοτάδι της συσκότισης για χαμηλότερο λογαριασμό και της ενεργειακής φτώχειας που παρκάρει στη ζωή μας στα όλο και αυξανόμενα ακίνητα οχήματα στις πυλωτές και στα πεζοδρόμια λόγω της ακριβής βενζίνης….

Η ενεργειακή φτώχεια δεν αποτελεί πλέον απειλή αλλά μία πραγματικότητα στην καθημερινότητά μας είτε διαμέσου της μη κατανάλωσης ενέργειας και καυσίμων αλλά είτε από την σοβαρή απώλεια ενός μεγάλου μεριδίου του πορτοφολιού μας στην αποπληρωμή της.

Τα πάντα σχεδόν έχουν στηθεί με ενέργεια και κινούνται η χρησιμοποιούνται από την ενέργεια στο καθημερινό μας περιβάλλον και η εισαγωγή της ενεργειακής φτώχειας που ζούμε είναι ικανή να διαταράξει με σοβαρές συνέπειες αυτή τη βασική ισορροπία για την οικονομία, την ανάπτυξη και προ πάντων του βοιωτικού μας επιπέδου.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε συνέχεια σχετικής ερώτησης – προτροπής της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού Νίκης Τζαβέλα της ομάδας «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» .

Η πρόταση αφορά την επιδότηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Μία πρόταση που ανοίγει ένα δρόμο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας όπως και άλλωστε ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «το καθοριστικό ερώτημα είναι αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια καθιστώντας την ενέργεια δωρεάν ή εξασφαλίζοντας ότι η αντιμετώπιση της θα γίνει μέρος ενός πακέτου κοινωνικής πολιτικής της Ένωσης».

Επίσης η κα. Νίκη Τζαβέλα τόνισε την αναγκαιότητα προετοιμασίας μίας ανάλογης πρότασης από ελληνικής πλευράς για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου η οποία και θα ασχοληθεί με το θέμα της ενέργειας.

Μία αξιόλογη πρόταση που πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί σε κυβερνητικό και εθνικό επίπεδο σε ένα ενιαίο και ενωμένο μέτωπο ξεπερνώντας τη βαβούρα των καυγάδων των μικροκομματικών συμφερόντων για να μην και πάλι τρέχουμε σε αδιέξοδα και γύρω από τους εαυτούς μας κατόπιν εορτής.

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας από μια ανάλογη ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική θα σταματήσει τις κιλοβατώρες «βδέλλες» και τις αντλίες «ρουφήχτρες» οι ποίες… «αφαιμάσσουν» ή μάλλον κυριολεκτικά… αφευρώζουν το πορτοφόλι μας.

1 σχόλιο

  1. ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΚΑΙ ΠΑΣΠ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ, ΚΑΙ ΔΑΚΕ ΚΑΙ ΠΑΣΚΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ.
    ΑΝΕΡΓΟΙ, ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ, ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΗΜΑΡ. ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΞΥΠΝΑΤΕ. ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΚΥΠΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση