GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας...

Του Ηλία Καραβόλια. Στην Αθήνα, χαλάνε το deal Εθνικής- Eurobank επικαλούμενοι μεγέθη που δεν βγαίνουν, ασχέτως αν τα ήξεραν εδώ και κα...

Του Ηλία Καραβόλια.
Στην Αθήνα, χαλάνε το deal Εθνικής- Eurobank επικαλούμενοι μεγέθη που δεν βγαίνουν, ασχέτως αν τα ήξεραν εδώ και καιρό. Στην Κύπρο εμπόδισαν επί πολλούς μήνες την πώληση των δυο μεγάλων τραπεζών σε μη ευρωπαικά συμφέροντα( και όποιος το αμφισβητεί , απλά τον ενημερώνω ότι έτσι έχουν τα γεγονότα ), και με την απειλή της διακοπής ρευστότητας ρήμαξαν μια ολόκληρη χώρα σε λίγες μόνο μέρες( διότι δεν έπρεπε να παράγει , λένε, μόνο τραπεζικές υπηρεσίες! Δηλαδή πρέπει να γίνουν με το ζόρι οι Κύπριοι, εργάτες σε εργοστάσια και αγρότες!) Στην Πορτογαλία προτείνουν στην κυβέρνηση από την επόμενη βδομάδα να δίνει έντοκα γραμμάτια αντί για μισθούς και συντάξεις(!) Στην Ιταλία προσπαθούν να κάνουν τα πάντα ώστε να μην ξαναψηφίσει ο ιταλικός λαός, αλλά να διορίσουν επιτροπή… σοφών, τον Πρόντι ,τον Μόντι ή έναν οποιονδήποτε δικό τους( αρκεί να μην είναι επιλογή της ιταλικής κοινωνίας) Στην Ισπανία ήδη επέβαλλαν στον Ραχόι να αρχίσει ελαφρύ κούρεμα σε ορισμένες τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή του τραπεζικού τομέα σε ευρωπαικό μηχανισμό σωτηρίας( μιλάμε για τουλάχιστον 100 δις τρύπες..)
Αναρωτιέστε ποιοι είναι οι κύριοι αυτοί που αποσταθεροποιούν οικονομίες και διαλύουν κοινωνίες; Νομίζετε ότι είναι οι ‘’πατριώτες’’ Γερμανοί που λόγω πλεονασμάτων και δημοσιονομικής πειθαρχίας ηγεμονεύουν στην δήθεν ‘ ενωμένη’ Ευρώπη και προσπαθούν να αποφύγουν βάρη στους δικούς τους φορολογούμενους; Μάλλον όποιος υιοθετεί αυτές τις εκδοχές, χάνει την ουσία. Και η ουσία είναι ότι όλοι όσοι κάνουν δηλώσεις που σπέρνουν πανικό σε καταθέτες, επενδυτές, επιχειρηματίες, πολίτες δεν είναι τίποτα άλλο παρά πιόνια ενός ισχυρού μηχανισμού κυρίως τραπεζικών συμφερόντων. Πρόκειται για τον ίδιο συνασπισμό συμφερόντων που έφτιαξε το ευρώ πριν κάποια χρόνια, έγραψε υπερκέρδη και πλεονάσματα από την κυκλοφορία του σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους, και φόρτωσε χρέη σε κράτη, νοικοκυριά και επιχειρήσεις , λόγω της παγίδας του φθηνού χρήματος και της δήθεν σύγκλισης των οικονομιών.
Κάποιοι θέλουν να μιλούν για γεωπολιτικά κέντρα και για σχέδια από τα οποία πηγάζουν τα δεινά στις μεσογειακές χώρες. Κάποιοι άλλοι επιμένουν στην απλή εξήγηση: τα εθνικά εσωτερικά ελλείμματα και ο υπερδανεισμός από τις σπάταλες κυβερνήσεις, είναι η αιτία όλων των δεινών( ακούγεται τόσο λογικό άλλωστε). Αλλά καλό είναι όποιος αναζητάει μόνο εκεί την πηγή του κακού, να μελετήσει κάποτε τις διατραπεζικές, τις εμπορικές και τις διακρατικές ροές κεφαλαίων εδώ και 10 χρόνια. Εκεί θα δει πώς και γιατί πιστώθηκαν με φθηνό χρήμα οι τράπεζες του Νότου ώστε να δανείζουν τους ‘απείθαρχους’ μεσογειακούς λαούς για να ψωνίζουν τα βόρειο-ευρωπαικά προιόντα ( και οι κυβερνήσεις τους τα οπλικά συστήματα Γερμανών-Γάλλων) Εκεί θα δει πώς επί 10 χρόνια τα πλεονάσματα των Γερμανών , των Ολλανδών, των Φιλανδών, δεν θα υπήρχαν χωρίς τα ελλείμματα των υπολοίπων ημών στον Νότο. Θα δει επίσης ότι τα επιτόκια στις τράπεζες από την Κύπρο μέχρι την Λισσαβώνα, ήταν υψηλά λόγω φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ με κρατικές εγγυήσεις( εγγυήσεις των λαών δηλαδή) και μαγνήτιζαν τα κεφάλαια, που τώρα υπό την δαμόκλεια σπάθη της δήμευσης και του κουρέματος είναι λογικό να πάνε στην Φρανκφούρτη και την Γενεύη, ενίοτε και με αρνητικό επιτόκιο!
Ζούμε σε εποχές ‘Ακέφαλης Οικονομίας,’ όπως εύστοχα τιτλοφορείται και ένα πρόσφατο βιβλίο αμερικανών καθηγητών. Όμως όλοι αυτοί οι πράκτορες του τρόμου και του πανικού, που στις Βρυξέλλες ακολουθούν τυφλά την γραμμή του Βερολίνου και των συμφερόντων που συνδέονται με το γερμανικό τραπεζικό κατεστημένο, είναι τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας που διαλύει μεθοδικά την Ευρώπη(και ελπίζω επιτέλους να το έχουν συνειδητοποιήσει όσοι απελπισμένα πίστευαν στην ευρωπαική ιδέα, στην κοινοτική αλληλεγγύη, στην Ένωση….)
Και ποιοι κερδίζουν; Αυτοί που κέρδιζαν πάντα. Οι μεγαλο-μεσίτες του χρήματος, που πρέπει να κινείται για να γεννάει προμήθειες και αποδόσεις. Οι μεγάλοι φύλακες σε Ελβετία και Φρανκφούρτη. Κάποιες άλλες μήτρες του κεφαλαίου( Λονδίνο, Ν Υόρκη, Τόκιο) τρίβουν τα χέρια τους εν τω μεταξύ, διότι απλά τυπώνουν χρήμα με το πρόσχημα της κρίσης στην Ευρωζώνη, χωρίς φαντάσματα πληθωρισμού και.... Βαιμάρης. Και τους λέμε και ηλίθιους γιατί θα φουσκώσουν τις οικονομίες τους( έτσι λέει η θεωρία!) Αγνοούμε εν τω μεταξύ ότι επί 4 χρόνια το χρήμα στην Ευρωζώνη συσσωρεύτηκε, αποθησαυρίστηκε, πάγωσε . Δεν το κινούν αυτοί που το έχουν. Και κάποιοι αφελείς ,κυρίως εδώ στην Ελλάδα, νομίζουν ότι ο Σόιμπλε και ο Μπαρόζο, η Μέρκελ και ο Ρεν , σπέρνουν με δηλώσεις πανικό στα τραπεζικά συστήματα ,ώστε να βγει χρήμα από τις τράπεζες και να πέσει στην πραγματική οικονομία ! Όχι βέβαια, δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Δεν τους ενδιαφέρει να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ούτε να σωθεί η Κύπρος. Τους ενδιαφέρει να τρομοκρατήσουν μερικά από τα δις στις ελληνικές, στις ιταλικές, στις ισπανικές τράπεζες, μήπως και αυτά μεταφερθούν στα ασφαλή δικά τους λιμάνια. Τους ενδιαφέρει από δω και στο εξής οι ‘απείθαρχες’ κοινωνίες να καλύψουν τα χρέη τους και τις τραπεζικές τρύπες, πλέον και με τις αποταμιεύσεις, και με τις καταθέσεις, όχι μόνο με την ενεχυρίαση του ιδρώτα και την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των εισοδημάτων. Και ακούγεται τόσο ορθολογικό, τόσο απλό, που ξεχνάμε το ‘γιατί και το πώς’ έγιναν τα χρέη, και πάμε απ ευθείας στο ‘έτσι πρέπει να γίνει’ !
Δεν μας χάρισαν λεφτά οι βορειο-Ευρωπαίοι. Μας τα δάνεισαν . Και πήραν μεγάλο μέρος από αυτά πίσω. Και επειδή μαράζωσαν τις οικονομίες του Νότου, στρώνουν το χαλί για να βάλουν χέρι στα πορτοφόλια μας ώστε να μην χρειαστεί να μας ξανα-δανείσουν( για να πάρουν εν τω μεταξύ πίσω τα προηγούμενα δανεικά) Και εμείς, εξακολουθούμε να ζούμε με την μόνιμη επωδό, το μόνιμο παραμύθι: ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της σκληρής λιτότητας και της υποταγής στους όρους τους. Και τελικά να μην σταθμίζουμε, να μην συζητάμε εάν υπάρχει, για όλες τις κοινωνίες του Νότου, εναλλακτική λύση . Μια προσωρινή στάση πληρωμών εντός ευρώ, και ταυτόχρονο αίτημα επιστροφής από τις κυβερνήσεις στα εθνικά μας νομίσματα. Όλες μαζί οι χώρες, όχι κάθε λαός μόνος του. Ταυτόχρονα, μεθοδικά, συντονισμένα, πριν το κάνουν οι Γερμανοί για τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους….

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση