GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΙΝΗ ΖΑΧΑ: «ΕΦΥΓΕ» ΤΟ... «ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ»

Η τελευταία εμφάνιση της το 1989 στην Θεσσαλονίκη... Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης.  Φώτο από το αρχείο του.  Καλοκαίρι του 1989. Από...

Η τελευταία εμφάνιση της το 1989 στην Θεσσαλονίκη...

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης. 
Φώτο από το αρχείο του. 
Καλοκαίρι του 1989. Από τις πρώτες μεγάλες παραγωγές μου, η μεγάλη βραδιά των αναμνήσεων στις 9 Σεπτεμβρίου στο θέατρο «Λυκαβηττού». Συναυλία για τα 25 χρόνια της Καίτης Χωματά στο τραγούδι. Ολο το «νέο κύμα» εκεί και μαζί τους σχεδόν 7000 θεατές!
Στα πρώτα καθίσματα η φίλη της Καίτης, η τραγουδίστρια και συνθέτης Νινή Ζαχά. Λίγο μετά το τέλος της συναυλίας η Νινή μου προτείνει να οργανώσω μια συναυλία στην πατρίδα της. Ο Δήμος Θεασσαλονίκης είχε αποφασίσει να τιμήσει την Νινή στo πλαίσιo των 24ων «Δημητρίων» για την 50χρονη προσφορά της στο τραγούδι, για την προσφορά της στην πόλη που γεννήθηκε.
Ετσι ξεκίνησε η γνωριμία μου με την Νινή Ζαχά. Ανέλαβα τότε εκείνη την συναυλία που έγινε στις 22 Οκτωβρίου του 1989 στην αίθουσα τελετών του «Αριστοτέλειου» Πανεπιστημίου.
Μια συνεργασία.. «περιβόλι».. Η Νινή ήταν ένας κεφάτος, ζωντανός, ενδιαφέρον άνθρωπος και πάντα θα θυμάμαι εκείνη την ξεχωριστή επικοινωνία που είχαμε οι δυό μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα τηλέφωνα της.. «Εδώ Νινές Ζαχές» μου έλεγε και αυτό γιατί επέμενα να της μιλώ στο πληθυντικό!!
Σήμερα το πρωί βλέποντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είδα ότι χτες η Νινή «εφυγε».. Εγώ και ο φίλος μου ο μουσικός ο Κώστας Νικολόπουλος δεν προφτάσαμε τελικά να κάνουμε ένα αφιέρωμα για εκείνη.. Χρόνια το κουβεντιάζαμε..Όμως τα μικρά τα ασήμαντα, οι ασήμαντοι άνθρωποι μας κρατούν μακριά από αυτά που πραγματικά αξίζουν και που θα έπρεπε να είχαμε ασχοληθεί..
Η Νινή Ζαχά γεννήθηκε το 1931 στην Θεσσαλονίκη. Κόρη του συνθέτη Κώστα Ζαχαρόπουλου, έκανε την πρώτη «ημί-επαγγελματική» εμφάνιση της στο πλευρό του, σε μια συναυλία στο κινηματο-θέατρο «Παλλάς» της Θεσσαλονίκης. Σε αυτά τα πρώτα βήματα της στην σκηνή της είδε ο μεγάλος συνθέτης ο Αττίκ που ζήτησε από τον πατέρα της να την πάρει στην Αθήνα. Εκείνος αρνήθηκε. Τρία χρόνια αργότερα το 1939 κάνει την πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση στην «Μάντρα» του Αττίκ στην Αθήνα. Τραγουδούσε, έπαιζε πιάνο, κιθάρα, χόρευε κλακέτες. Ηταν το «παιδί θαύμα» εκείνης της εποχής!
Το επόμενο καλοκαίρι εμφανίζεται και πάλι στην Αθήνα στην «Οαση». Στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και εμφανίζεται σε πολλά «στέκια» της πόλης. Το 1945 αρχίζει μεγάλη περιοδεία σε όλο τον κόσμο που κράτησε οκτώ χρόνια! Από την Βιέννη το 1950 στέλνει στην Ελλάδα μια μελωδία που γίνεται δίσκος με τον Τόνη Μαρούδα και τον Τζίμη Μακούλη. Τίτλος του τραγουδιού «Απόψε σαν και πριν» με στιχουργό τον Γιώργο Φερμάνογλου.
Πρώτη μεγάλη επιτυχία της το «Κοντά στο τζάκι» το 1953.
Η Νινή θεωρούσε σημαντικούς σταθμούς στη καριέρα της, την συνεργασία της με τον Αττίκ, Χάρη Φλέμιγκ, Κατερίνα Βαλέντε, Νίκολας Μπράδερ, Σάρα Λεάντερ, Τζίμη Μακούλη [στην Γερμανία] και την Δανάη.
Και πιό πρόσφατα την συνεργασία της με τον γνωστό κονφερανσιέ Γιώργο Οικονομίδη, την Μαρινέλλα, τον Γιάννη Πάριο, τον Τόλη Βοσκόπουλου, τον Γιώργο Μαρίνο, την Τζένη Βάνου και βέβαια την Αλέκα Κανελλίδου που ήταν η βασική ερμηνεύτρια της.
Ποιος δεν έχει σιγο ψηθυρίσει τα τραγούδια της; «Κοντά στο Τζάκι», «Ενας ταχυδρόμος», «Ένα φλέρτ», «Στων ματιών της τις θάλασσες», «Εγώ θα σ αγαπώ και μη σε νοιάζει», «Φύγε λοιπόν», «Μα εγώ αγαπάω μία», «Μη μ αγγίζεις μη», «Δεν είναι έτσι η αγάπη», «Εγώ θέλω να ζήσω», «Αλλοίμονο μας», «Και τώρα τι έχεις να πης», «Η αγάπη είναι παιχνίδι», «Εδήλωσα τρελός», «Ηρθες μα δεν ήσουν όπως τότε», «Καμιά μα καμιά», «Κάνε μου λιγάκι μου..», «Οτι και να πεις η ζωή είναι ωραία» κά
Αν δεν κάνω λάθος η συναυλία μας το 1989 στην Θεσσαλονίκη ήταν η τελευταία εμφάνιση της στην σκηνή. Δυό χιλιάδες θεατές γέμισαν ασφυκτικά της αίθουσα τελετών του «Αριστοτέλειου». Οι εκδηλώσεις των συν πατριωτών της, θυμάμαι συγκίνησαν την Νινή, που δακρυσμένη είπε ότι αυτή η βραδιά ήταν «η σημαντικότερη στιγμή της ζωής της» αγκαλιάζοντας τον τότε Δήμαρχο Ντίνο Κοσμόπουλο που την «έπνιξε» στα λουλούδια!
Την Νινή, όπως διαβάζω στις σημερινές εφημερίδες θα την αποχαιρετήσουν οι φίλοι της αύριο Τετάρτη [17/4] στις 5.30 το απόγευμα στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου..
Καλό ταξίδι αγαπημένες μου.. «Νινές Ζαχές»!!
http://www.youtube.com/watch?v=Opp7vg-86Zs&feature=share&list=PLEC32E810EB45C2F5

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση