GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Μαραντόνα στον τάφο του Τσάβες

Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή πρόεδρο Νίκολα Μαδούρο, έναν εκ των δυο βασικών υποψηφίων- ο άλλος είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευση...


Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή πρόεδρο Νίκολα Μαδούρο, έναν εκ των δυο βασικών υποψηφίων- ο άλλος είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες-, ο πρώην ποδοσφαιριστής, προέτρεψε με δήλωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, τους πολίτες της χώρας, να...
«συνεχίσουν τον αγώνα».

«Μας άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε στη Λατινική Αμερική. Μας έμαθε ότι μπορούμε να βαδίζουμε μόνοι μας », είπε ο Μαραντόνα για τον εκλιπόντα πρόεδρο Τσάβες που ήταν προσωπικός του φίλος.

«Αυτός δεν είναι εδώ σωματικά, αλλά θα συνεχίσουμε με τον Νίκολα, θα συνεχίσουμε την κληρονομιά και δεν θα αφήσουμε να μας ποδοπατά κανένας», δήλωσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ζητώντας συγνώμη από την οικογένεια του εκλιπόντος προέδρου, διότι δεν ήταν σε θέση να παραστεί στην κηδεία του.

Ο άνθρωπος που οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986, συμμετείχε επίσης, φορώντας μια κόκκινη φανέλα με τον αριθμό 10, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Μαδούρο στο Καράκας.

Ανοίγουν οι κάλπες αύριο

Οι πολίτες της Βενεζουέλας καλούνται την Κυριακή να ψηφίσουν και να εκλέξουν, το νέο πρόεδρο της χώρας, που ουσιαστικά θα διαδεχτεί τον επί 14 χρόνια επικεφαλής του κράτους, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα. Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ του αριστερού υπηρεσιακού προέδρου, του 50χρονου Νίκολα Μαδούρο και του 40χρονου Ενρίκε Καπρίλες, υποψήφιου της ενιαίας αντιπολίτευσης.

Περίπου 18,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν στα σχεδόν 14.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά βραχύβια, καθώς κράτησε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Σε αυτήν ο Μαδούρο στάθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Τσάβες, ενώ ο Καπρίλες μίλησε για την συνένωση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα αλλά και για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης απέφυγε προσεκτικά την οποιαδήποτε επιθετική κριτική κατά του εκλιπόντος Τσάβες, ο θάνατος του οποίου έφερε πολλούς κατοίκους της Βενεζουέλας σε κατάσταση σοκ.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ουσιαστικά μια επιλογή μεταξύ της παραμονής στην αριστερά ή μιας στροφής προς τα δεξιά. Ο Μαδούρο θεωρείται ως το άνετο φαβορί, αν και φάνηκε να υποχωρεί κάπως η δημοτικότητα του καθώς πλησίαζαν οι εκλογές. Το στρατόπεδο του Μαδούρο βασίζεται στην τεράστια δημοτικότητα που συντηρεί ακόμη, αν και νεκρός, ο Τσάβες, μεταξύ των φτωχών, το τμήμα του πληθυσμού που αγκάλιασε περισσότερο από όλα στα 14 χρόνια της παντοκρατορίας του.

Ο Καπρίλες ρίχνει στο βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του εγκλήματος και του πληθωρισμού, που είναι από τα υψηλότερα ετήσια στον κόσμο, καθώς το 2012 έφτασε στο 27,6%, παρότι τα δημόσια ταμεία συντηρούνται από τα δισεκατομμύρια δολάρια που αντλεί η χώρα με το πετρέλαιο.

Η Βενεζουέλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο αργού πετρελαίου, και έχει ωφεληθεί από τη σημαντική αύξηση της τιμής. Όταν ήρθε ο Τσάβες στην εξουσία το 1999, ένα βαρέλι πετρέλαιο κόστιζε περίπου 8 δολάρια. Τώρα, η τιμή ανέρχεται σε περισσότερα από 100 δολάρια, και αναμένεται να παραμείνει εκεί, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση