GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Μαξίμου αναζητάει τη χαμένη ενιαία στάση της κυβέρνησης

 Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί με τη δοκό του Κυπριακού παραδείγματος στην πλάτη, ενόψει ...

 Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί με τη δοκό του Κυπριακού παραδείγματος στην πλάτη, ενόψει της επιστροφής της τρόικας, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η νούμερο ένα προϋπόθεση αυτή τη στιγμή για να μην εξοστρακιστεί το πρόγραμμα προσαρμογής, είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα.
Ο πρωθυπουργός διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως είναι παραπάνω από αναγκαία η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και η εμφάνιση ενιαίας στάσης απέναντι στην τρόικα για ευνόητους λόγους, την ώρα που Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης μέσω διαρροών θέτουν τη δική τους ατζέντα λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Στο Μέγαρο Μαξίμο δεν συζητούν θέμα ανασχηματισμού αυτή τη στιγμή, καθώς θεωρούν ως προτεραιότητα τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και για να λάβει η κυβέρνηση κάποια μέτρα αντίβαρα απέναντι στις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει το επόμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου πριν καθίσουν στο τραπέζι οι τρεις αρχηγοί, να αμβλυνθούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν στο εσωτερικό της τρικομματικής, ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες το βράδυ συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟ και της ΔΗΜΑΡ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε το Φίλιππο Σαχινίδη και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις απαιτήσεις των δανειστών και συζήτησαν τα σημεία όπου μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τριών κομμάτων.
Ο κ. Στουρνάρας -σύμφωνα με πληροφορίες- παρουσίασε το πακέτο των προτάσεων που θα καταθέσει στην τρόικα για τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Το θέμα στο οποίο αφιερώθηκε περισσότερος χρόνος είναι το χαράτσι της ΔΕΗ - με τις γνωστές διαφωνίες από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να παραμένουν, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και άλλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κλπ.).
Στο τραπέζι έπεσαν επίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλες, οι ρυθμίσεις δόσεων, αλλά και ανάσες που πρέπει να δωθούν στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους.
Στο τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις αυτές, να ενημερώσουν τους αρχηγούς τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν την προσεχή Τετάρτη στη σύσκεψη των αρχηγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια που έχουν να κάνουν με ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών ιδιοκτητών, με το βασικότερο να προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 10-15% για ακίνητα που δεν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενδεχομένως και με ένα πλαφόν στην επιφάνεια του ακινήτου.
Παράλληλα για να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι «κάτι κινείται» τόσο μεταξύ των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, όσο και μέσα στην κοινωνία, η γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, εξέδωσε ενημερωτικό με τις κυβερνητικές δράσεις το τελευταίο διάστημα, όπως τη θέσπιση 35.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, την αντιστροφή του ισοζυγίου ανεργίας/απασχόλησης, την αύξηση στις εξαγωγές κατά 17%, την σύνταξη από τον πρώτο μήνα στους δημοσίους υπαλλήλους και το πλεόνασμα 362 εκ. ευρώ στους ΟΤΑ.
Σε ένα άλλο επίπεδο, απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην κυβέρνηση θεωρούν και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει σοβαρή ζημιά στην ελληνική οικονομία.  

Πάνος Ρασσιάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση