GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Να επιτραπεί η πώληση τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές

από το Γραφείο Τύπου Να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση τυροκομικών προϊόντων, σε συνέχεια παλαιοτέρων παρεμβάσεών του, επιδιώκει με τρ...

από το Γραφείο Τύπου Να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση τυροκομικών προϊόντων, σε συνέχεια παλαιοτέρων παρεμβάσεών του, επιδιώκει με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης... στο σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Με την εν λόγω τροπολογία «επιτρέπεται η πώληση τυροκομικών προϊόντων σε λαϊκή αγορά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 852/2004 και 853/2004 και έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την επισήμανση».

Στα άρθρα 2 και 3 του Προεδρικού Διατάγματος 51/2006 καθορίζονται «οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των λαϊκών αγορών» και τα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται η μεταβίβαση, ανανέωση και η έκδοση νέας άδειας εμπορίας, όπως για παράδειγμα αυγά, άνθη, καλλωπιστικά φυτά και άλλα πολλά. Τα τυροκομικά προϊόντα δεν εμπεριέχονται στην κατηγορία των προϊόντων του άρθρου 3.

Όπως επισημαίνει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε και βάσει της απάντησης του ΕΦΕΤ σε επιστολή του για το εν λόγω θέμα: «η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις των Κανονισμών 852 και 853 του 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Απαιτήσεις υγιεινής για κινητούς ή και προσωρινούς χώρους».

Όσοι από τους πωλητές είχαν εκδώσει άδεια για την πώληση των εν λόγω προϊόντων, βάσει της παλαιότερης νομοθεσίας, καλούνταν να εφοδιαστούν με δαπανηρό εξοπλισμό όπως φορτηγά - ψυγεία με βιτρίνες λαϊκών αγορών κλπ. Με τον ισχύοντα όμως, νόμο, όσοι είχαν άδεια πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μπορούν πλέον να την ανανεώσουν, να τη μεταβιβάσουν ή να εκδώσουν νέα καθότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εντάσσονται στα προϊόντα προς πώληση στις λαϊκές αγορές.

«Με την παρούσα τροπολογία» όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «αίρεται η απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων αυτών στις λαϊκές αγορές, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις των Κανονισμών 852 και 853 του 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Απαιτήσεις υγιεινής για κινητούς ή και προσωρινούς χώρους».
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σ/Ν: «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις»

Άρθρο…

1.Στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Π.Δ. 51/2006 (Α΄53), το οποίο τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 116/2008 (Α΄179), προστίθεται εδάφιο ιε) ως εξής:

«ιε) Τυροκομικών προϊόντων. Επιτρέπεται η πώληση τυροκομικών προϊόντων σε λαϊκή αγορά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 852/2004 και 853/2004 και έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την επισήμανση. Ειδικότερα κατά τη μεταφορά και πώληση θα πρέπει να τηρούνται οι απαιτήσεις του Κεφαλαίου III του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) 852/2004.

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται, επιπλέον των δικαιολογητικών που προβλέπονται στις παραγράφους 4,5 και 6 του παρόντος άρθρου, τα δικαιολογητικά για την έκδοση, ανανέωση και μεταβίβαση των αδειών του παρόντος εδαφίου, καθώς και η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου.»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στα άρθρα 2 και 3 του Προεδρικού Διατάγματος 51/2006 καθορίζονται «οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των λαϊκών αγορών» και τα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται η μεταβίβαση, ανανέωση και η έκδοση νέας άδειας εμπορίας, όπως για παράδειγμα αυγά, άνθη, καλλωπιστικά φυτά και άλλα πολλά. Τα τυροκομικά προϊόντα δεν εμπεριέχονται στην κατηγορία των προϊόντων του άρθρου 3. Η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις των Κανονισμών 852 και 853 του 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Απαιτήσεις υγιεινής για κινητούς ή και προσωρινούς χώρους.

Όπως αναφέρεται στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς 852/2004 και 853/2004, θα πρέπει τα γαλακτοκομικά προϊόντα να έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη από τον ΕΦΕΤ εγκατάσταση και να φέρουν στη συσκευασία τους τις απαιτούμενες ενδείξεις επισήμανσης και τον αντίστοιχο κωδικό αριθμό έγκρισης. Τα γιαούρτια και τα επιδόρπια που παράγονται σε εργαστήρια τροφίμων αδειοδοτημένα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία μπορούν να πωλούνται απευθείας στον καταναλωτή χωρίς αριθμό έγκρισης. Επιπλέον θα πρέπει να τηρείται η αλυσίδα ψύξης και να παραμένουν συνέχεια στη σωστή θερμοκρασία και, εάν τα γαλακτοκομικά προϊόντα διατίθενται στην αγορά συσκευασμένα δεν υπάρχουν περαιτέρω απαιτήσεις. Σε περίπτωση όμως που οι πωλητές τεμαχίζουν τα τυριά τους θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις των 852 και 853/2004 Κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όσοι από τους πωλητές είχαν εκδώσει άδεια για την πώληση των εν λόγω προϊόντων, βάσει της παλαιότερης νομοθεσίας, καλούνταν να εφοδιαστούν με δαπανηρό εξοπλισμό όπως φορτηγά - ψυγεία με βιτρίνες λαϊκών αγορών κλπ.

Με τον ισχύοντα όμως, νόμο, όσοι είχαν άδεια πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μπορούν πλέον να την ανανεώσουν, να τη μεταβιβάσουν ή να εκδώσουν νέα καθότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εντάσσονται στα προϊόντα προς πώληση στις λαϊκές αγορές.

Με την παρούσα τροπολογία αίρεται η απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων αυτών στις λαϊκές αγορές, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις των Κανονισμών 852 και 853 του 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Απαιτήσεις υγιεινής για κινητούς ή και προσωρινούς χώρους

Ο προτείνων Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση