GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ: Ο πρώτος μεγιστάνας των ΜΜΕ

Σαν σήμερα, στις 29 Απριλίου του 1863, γεννήθηκε ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ. Γνωστός για τη σκανδαλοθηρική δημοσ...

Σαν σήμερα, στις 29 Απριλίου του 1863, γεννήθηκε ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ. Γνωστός για τη σκανδαλοθηρική δημοσιογραφία και τη δίψα του για ...
εξουσία, ενέπνευσε τον Όρσον Ουέλς στην ταινία του «Πολίτης Κέιν».

Ο Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ παραμένει γνωστός ως ο φιλόδοξος εκδότης που κατάφερε να γίνει ο πρώτος μεγιστάνας στην ιστορία των ΜΜΕ. Στα 23 του κιόλας χρόνια, έγινε διευθυντής της εφημερίδας San Francisco Examiner, την οποία απέκτησε ο πατέρας του ως εξόφληση ενός χρέους από τζόγο.

Αφού τη μετονόμασε σε Daily Examiner, προσέλαβε ταλαντούχους δημοσιογράφους-συγγραφείς της εποχής, όπως ο Μαρκ Τουέιν. Εισήγαγε στη δημοσιογραφία την «τεχνική» του εντυπωσιασμού με τη δημιουργία καυστικών άρθρων - τις περισσότερες φορές αναληθών και παραπλανητικών - που αφορούσαν σκάνδαλα, εγκλήματα και σεξ. Με τον τρόπο αυτό ανέβασε την κυκλοφορία της εφημερίδας του από 77.000 φύλλα σε 1.000.000 φύλλα ημερησίως.

Γιος εκατομμυριούχου ιδιοκτήτη φάρμας από την Καλιφόρνια, κατάφερε να πολλαπλασιάσει την περιουσία του επιτυγχάνοντας μεγάλο κέρδος από τα σκανδαλοθηρικά φύλλα του, που είχαν μεγάλη επιρροή στην κοινή γνώμη και στους πολιτικούς κύκλους. Η επιρροή του ήταν τέτοια που λέγεται ότι τα αναληθή και υπερπατριωτικά δημοσιεύματά του στάθηκαν αφορμή για το ξέσπασμα του ισπανοαμερικανικού πολέμου το 1898. Διετέλεσε, επίσης, και ο ίδιος μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1902-1904).

Τη δεκαετία του 1920, ο Χιρστ ήταν, μεταξύ άλλων, ιδιοκτήτης 20 καθημερινών και 11 κυριακάτικων εφημερίδων σε 13 πόλεις, έξι περιοδικών, ενός ειδησεογραφικού πρακτορείου και μιας εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών «επίκαιρων». Η ζωή του Χιρστ ενέπνευσε τον Όρσον Ουέλς στην ταινία «Πολίτης Κέιν».

Η ταινία αποτελεί μια βιογραφική αναφορά της ζωής και της πορείας του μεγιστάνα των ΜΜΕ. Εστιάζει στην αλαζονεία και την απληστία του όσο και στην εσωτερική πτώση του. Η ταινία είχε μεγάλη αποδοχή από το κοινό και το 1998 ψηφίστηκε ως η καλύτερη όλων των εποχών από το American Film Institute.

Ο Ουλιαμ Ράντολφ Χιρστ πέθανε στις 14 Αυγούστου του 1951.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση