GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Διαιρεμένη» η ΕΕ για το ουγγρικό ζήτημα

Η Κομισιόν κατηγόρησε ανοιχτά την Ουγγαρία για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και για παραβίαση του κράτους δικαίου, κα...

Η Κομισιόν κατηγόρησε ανοιχτά την Ουγγαρία για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και για παραβίαση του κράτους δικαίου, κατά τη χθεσινή συζήτηση της ολομέλειας της Ευρωβουλής παρουσία του... Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán. Ωστόσο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που ανήκει το κόμμα του Orban, έδωσε στήριξη στην ουγγρική κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών GuyVerhofstadt ζήτησε να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με το Άρθρο 7 της συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει κυρώσεις, όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου, εναντίον κρατών μελών που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τις αξίες της ΕΕ.

«Εάν δεν το κάνει η Κομισιόν, τότε εμείς στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να το κάνουμε», είπε.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Viviane Reding, παρουσίασε τη θέση της Επιτροπής για τις συνταγματικές αλλαγές που ενέκρινε το Ουγγρικό Κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου.

Τόνισε πως ο τρόπος που έγιναν οι συνταγματικές αλλαγές δίνει την εντύπωση πως η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τα 2/3 της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας για να παρακάμψει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτό ίσως θέσει σε κίνδυνο τη βασική αρχή των ελέγχων και ισορροπιών σε μια δημοκρατία, είπε.

Φορολόγηση των πολιτών για τα πρόστιμα κατά της Ουγγαρίας

Η Reding συνέχισε λέγοντας, ότι μια ρήτρα που εισήχθη με τις συνταγματικές αλλαγές, θα επιτρέπει στην Ουγγαρία να επιβάλει adhocφόρους στους Ούγγρους πολίτες σε περίπτωση που καλείται η χώρα να πληρώσει πρόστιμα στην ΕΕ για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η Ουγγαρία είναι ήδη υπό έλεγχο σε δύο διαδικασίες για παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και είναι πολύ πιθανό να δεχθεί πρόστιμα.

«Είναι άραγε λογικό να αναγκάζεις τους πολίτες σου να πληρώνουν κάθε φορά που το κράτος αποτυγχάνει να συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο;», αναρωτήθηκε. Τόνισε ότι πρακτικά οι πολίτες θα δέχονται διπλά πρόστιμα: ένα για το γεγονός ότι δεν θα έχουν κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, και δεύτερον γιατί θα πρέπει να πληρώσουν για αυτό.

Ο Orbán απάντησε ότι οι αλλαγές στο σύνταγμα είναι απαραίτητες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες εξάλειψης της κληρονομιάς από τον Κομμουνισμό της Ουγγαρίας. euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση