GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η μνημονιακή κατάσταση στο νομό Ηράκλειου. Προτάσεις και αίτια μη αντίδρασης της κοινωνίας»...

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Ηρακλείου Ιωάννη Μιχελογιαννάκη. Μετά από επαφές που είχα με την σεβαστή Αρχιεπισκοπή και τους φορε...

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Ηρακλείου Ιωάννη Μιχελογιαννάκη.

Μετά από επαφές που είχα με την σεβαστή Αρχιεπισκοπή και τους φορείς του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, του Ο Ε Κ, του ΟΑΕΔ, της Α & Β ΔΟΥ Ηρακλείου, το Αστυνομικό Μέγαρο, την Δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας, την Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ηρακλείου την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΣΔΟΕ, καταθέτω τα στοιχεία που συνέλεξα όσον αφορά τη μνημονιακή κατάσταση στο νομό Ηράκλειου και την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει.
Καταρχήν ας αρχίσουμε με το επισιτιστικό σκέλος της κρίσης . Ο Δήμος Ηρακλείου σιτίζει 130 άτομα, ενώ παραδίδει και 250 μερίδες φαγητού σε κατοικίες συμπολιτών μας. Η συνεισφορά της εκκλησίας και σε αυτόν τον τομέα είναι μεγάλη. Η ενορία του Άγιου Μηνά προσφέρει 70 μερίδες φαγητού, η ενορία της Αγίας Τριάδoς προσφέρει 80 μερίδες φαγητού, η ενορία του Αγ. Γεωργίου Πόρου προσφέρει 70 μερίδες φαγητού, η ενορία της Αγίας Σοφίας προσφέρει 70 μερίδες φαγητού, η ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου προσφέρει 70 μερίδες φαγητού, η ενορία του Αγίου Ιωάννη Χωστού προσφέρει 70 μερίδες φαγητού, η ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέου Κόσμου προσφέρει 150 μερίδες φαγητού κατά της ημέρες Τρίτη και Πέμπτη. Δηλαδή βλέπουμε ότι περίπου 900 οικογένειες στην πόλη μας εξυπηρετούνται από συσσίτια. Όσον αφορά τη σίτιση στις φυλακές Αλικαρνασσού τα γεύματα πρωινό- μεσημεριανό –βραδινό κόστιζαν 3.20 ευρώ ενώ τώρα κοστίζουν 2.08 ευρώ.
Την ώρα που το 70% των συμπολιτών μας αδυνατεί να είναι συνεπές προς τραπεζικές οφειλές του, τα ερωτήματα των τριών χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν δανειστεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και οι οποίοι έχουν πάρει είτε δάνεια με κεφάλαια του ΟΕΚ, είτε δάνεια με κεφάλαια τραπεζών και επιδότηση του Ο Ε Κ. και αφορούν πολύτεκνους, τρίτεκνους, είναι πολλά. Ποιος διασφαλίζει τα δάνεια αυτά, δεδομένου και του ότι αν δεν πληρωθεί η τρίτη δόση χάνεται η επιδότηση ; Γιατί δίνετε, για άλλη μια φορά η δυνατότητα στις τράπεζες, να εξαπατούν τον ελληνικό λαό και δει τον πολύτεκνο και τον τρίτεκνο καθώς δίνοντας του τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα δάνεια του χάνει την επιδότηση που του παρέχει ο ΟΕΚ. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία το χρέος του ΙΚΑ στους δυο οργανισμούς, από εισφορές εργαζομένων, ανέρχεται στα 3 δις ενώ 500 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα αποθεματικά που είχε ο ΟΕΚ. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που έκλεισαν τους δύο οργανισμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο Ηράκλειο είχαμε το Μάρτιο 2.200 προσλήψεις και 492 απολύσεις, ενώ με το πιστόλι στον κρόταφο είχαμε 748 οικιοθελείς απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή είχαμε 2.200 προσλήψεις και 1300 περίπου απολύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νομό Ηρακλείου από τον 5/2010 έως τον 5/2012 είχαμε 10.000 απολύσεις. Όσον αφορά τις εργασιακές συμβάσεις, πρώτον συλλογική σύμβαση πλέον δεν υπάρχει και δεύτερον από τις κλαδικές το 80% εκπίπτουν, ενώ όσον αφορά τις επιχειρησιακές με τις τέσσερις ΔΕΚΟ δεν ξέρουμε καν αν υπογραφούν. Με την ανεργία από το 2007 έως το 2012 στο Ηράκλειο να παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 680% περίπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρηση Εργασίας στο νομό Ηρακλείου έχουμε περίπου 55.000 εργαζόμενους και περίπου 20.000 εποχικούς και 3% περίπου αυτούς που λέμε δανεικούς. Απ αυτούς αν εξαιρέσεις τους εποχικούς το 50% δουλεύει με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 142 επιχειρήσεις από 18/1/2013 έως 22/1/2013 διαπιστώθηκε ότι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι (αδήλωτη εργασία) ήταν 270 περίπου. Να σημειωθεί εδώ ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δουλεύει με ανεπαρκές προσωπικό και με κομμένα τα επιδόματα. Ενώ οι Ηρακλειώτες που ζουν με εισόδημα κάτω των 4.000 ευρώ ανέρχονται στους 780.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου μέσα στο 2012 είχαμε το κλείσιμο 1.981 επιχειρήσεων ενώ οι ενάρξεις ήταν μόλις 1.493. Δηλαδή παρουσιάζεται ένα αρνητικό ισοζύγιο της τάξεως των 488 επιχειρήσεων. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 είχαμε 372 ανοίγματα επιχειρήσεων ενώ τα κλεισίματα ανήλθαν στα 562, ήτοι ένα αρνητικό ισοζύγιο της τάξεως των 192 επιχειρήσεων. Εάν συνεχιστεί δε ο ίδιος ρυθμός η κατάσταση θα είναι δραματική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρόνοιας, το πολυτεκνικό επίδομα που κόπηκε, στο Ηράκλειο αφορά 3.000 μητέρες, τα προνοιακά επιδόματα δίδονται άνευ οικονομικών κριτηρίων. Το επίδομα παιδικής προστασίας που δίδεται στους συμπολίτες μας , α) που έχουν εισόδημα έως 3.000 ευρώ και ανήκουν σε μονογονεϊκές, β) έχουν αναπηρία 67%, γ) σε φυλακισμένους, δ) που βρίσκονται σε χηρεία, ε) με θάνατο γονέα στ) με στρατιωτική θητεία έως 16 χρονών, ανέρχεται στα 44,10 ευρώ το μήνα. Όσον αφορά τους ανασφάλιστους με βιβλιάριο προνοίας στο Ηράκλειο ανέρχονται στους 2.000 και ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι ραγδαίος. Ενώ όσον αφορά την επιδότηση αστέγων, αφορά μόνο υπερήλικες του ΟΓΑ πάνω από 65 χρονών. Αυτή είναι η προνοιακή πολιτική τους.
Την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που κατέθεσαν δικαιολογητικά το Σεπτέμβρη του 2012 περιμένουν ήδη 8 μήνες ενώ οι διοριζόμενοι αδιόριστοι της 8Κ βρίσκονται σε δίωξη και οι διοριζόμενοι αδιόριστοι της 9Κ δεν διορίστηκαν ποτέ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, το 2011 είχαμε 18 αυτοκτονίες, ενώ το 2012 ανήλθαν στις 27, ήτοι μια αύξηση της τάξεως του 50% περίπου. Όσον αφορά της κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών το πρώτο τρίμηνο του 2012 είχαμε κατασχέσεις συνολικά 1,5 κιλού ινδικής κάνναβης ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν στα 225 κιλά, ήτοι αύξηση 15.000% περίπου.
Μετά από αυτή την τραγική κατάσταση που διαπιστώνουμε σύμφωνα με τα παραπάνω και όχι μόνο, κάνω κάλεσμα στους πολίτες του Ηρακλείου να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που ψηφιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους 10 κάτωθι λόγους :
  1. Η επίκληση οικονομικής κατάστασης δεν είναι νόμος ούτε διάταξη που ξεπερνά το Σύνταγμα
  2. Δεν συντρέχει έκτακτη περίσταση που να δικαιολογεί παρέκκλιση από το Σύνταγμα.
  3. Η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη είναι ανάλογη με τις δυνάμεις του
  4. Είναι αδικαιολόγητα αντίθετος στις αρχές καθολικότητας και ισότητας φόρου
  5. Η βεβαίωση φόρου αποτελεί βασική έκφραση της δημόσιας εξουσίας και κυριαρχία του κράτους που ασκείται αποκλειστικά από όργανα του κράτους
  6. Δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλεται σε ιδιωτικές εταιρίες
  7. Δεν μπορούν οι Ανώνυμες Εταιρίες να γνωρίζουν το ΑΦΜ των ιδιωτών, καθώς υπάρχει καταπάτηση προσωπικών δεδομένων
  8. Παραχώρηση δημόσιας εξουσίας και κρατικής κυριαρχίας σε Ανώνυμες Εταιρίες
  9. Είναι αντίθετος στην φοροδοτική ικανότητα και στην προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, επειδή ο νομοθέτης δεν έχει συνυπολογίσει και το πλήθος των άλλων φόρων
  10. Οι λόγοι που πλειοψήφησε στο ΣτΕ το χαράτσι, ήταν η προσωρινότητα του μέτρου και η ύφεση.

Οι προτάσεις που κάμω ως βουλευτής είναι οι κάτωθι :
  1. Περιουσιολόγιο με βάση φοροδοτική ικανότητα
  2. Αλλαγή πόθεν έσχες
  3. Φυσικά πρόσωπα: όλα με την ίδια κλίμακα .Η κλίμακα θα έχει κλιμάκια. Η τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αφορολόγητου θα γίνεται κάθε χρόνο
  4. Αφορολόγητο :στις 12 .000 θα αλλάζει ανάλογα με το όριο φτώχιας
  5. Αύξηση φορολογίας νομικών προσώπων στο μέσο όρο Ευρωζώνης
  6. Αύξηση φορολογίας μεγάλων επιχειρήσεων
  7. Αύξηση φορολογίας οoffshore εταιριών
  8. Κατάργηση φορολογικών καθεστώτων ειδικών οικονομικών ζωνών
  9. Αύξηση φορολογίας στις τράπεζες
  10. Ελάττωση του ΦΠΑ σε: διατροφή, εστίαση, παιδικές τροφές, ΑΜΕΑ, πολιτισμός, ανανεώσιμες πηγές
  11. Ελάττωση το ΦΠΑ από το 23%
  12. Αύξηση φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας
  13. Κατάργηση χαρατσιών όπως ΔΕΗ, φόρος αλληλεγγύης
  14. Δόση εφορίας αφού εξαιρεθούν ενοίκιο και στεγαστικά δάνεια
  15. Κατάργηση ειδικού φορολογικού καθεστώτος σε εφοπλιστές
  16. Εξορθολογισμός αμέσων και εμμέσων φόρων
  17. Ειδικό φορολογικό καθεστώς για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
  18. Ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους νέους επιστήμονες
  19. Ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους μεγαλοτσιφλικάδες
  20. Σεβασμός στην πολυτεκνία και την τριτεκνία
  21. Αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα άρθρο 99
  22. Νέα φιλοσοφία του Τειρεσία
  23. Φορολόγηση όλων των λιστών
  24. Καπνός η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση σε λαθρεμπόριο τσιγάρων
  25. Καύσιμα: το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτιμάτε στα 3 δις το χρόνο
  26. Παραεμπόριο, στερεί από το δημόσιο 6 δις το χρόνο
  27. Τζόγος, υπολογίζεται ότι ο παράνομος είναι 7 δις
  28. Σκάφη ,περισσότερα από 400 εκ. ευρώ θα μπορέσουμε να εισπράξουμε
  29. Συνολικά τα μη εισπραχθέντα είναι 8,2 δις
  30. Εκκρεμούν στα δικαστήρια περίπου 200.000 υποθέσεις
  31. Βεβαιωμένα στο ΣΔΟΕ περίπου 4 δις .

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο ερώτημα που κάνουν αρκετοί συμπολίτες μας. «γιατί δεν αντιδρά η κοινωνία ;».
Πρώτον, δυστυχώς, είμαστε δημογραφικά γερασμένη κοινωνία ενώ οι επαναστάσεις γίνονται από τους νέους , και δεύτερον, κυριαρχεί ο εκβιασμός περί άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ.
Η απάντηση μου ως προς το δεύτερο είναι ότι, βάση του άρθρου 50 του ΣΕΕ κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από την Ευρώπη μόνο εμείς αν δεν πληρώνουμε τα δάνεια αλλά αυτό θα αποτελούσε διάλυση της Ευρώπης.
Ιδίως η Γερμανία έχει μαζέψει 1 τρις ευρώ και από αυτά τα 727 είναι δεσμευμένα στο λογαριασμό TARGET των κεντρικών τραπεζών άρα μπορεί και να τα έχανε. Αν επίσης διαλυθεί η BAD BANK θα καταρρεύσει όλο το τραπεζικό σύστημα διότι αυτή αποτελούσε το ασφαλές καταφύγιο όλων των κρατών.Η Ελληνική οικονομία είναι το 2,5% περίπου του κράτους οφειλέτη και όμως μπορεί να διαπραγματευτεί τόσα πράγματα βάση των παραπάνω , άρα μπορούμε να ζητήσουμε ένα μορατόριουμ 2-3 ετών αφού και το πρωτογενές έλλειμμα είναι περίπου στο 0. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με το να βάλουμε ειδικούς φόρους και δασμοί σε εισαγόμενα είδη βάση του άρθρου 347 έκτακτης ανάγκης .


Ιωάννης Μιχελογιαννάκης
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου
Μέλος Πολιτικής Γραμματείας Ενωτικού Μετώπου

2 σχόλια

  1. Με τα καθαρόαιμα του σημίτη, με τους ανθρώπους του Χρηματιστηρίου του 1999 πίστευε ο Αντωνάκης ότι θα προχωρήσει η ανάπτυξη; Μετά τις σφαλιάρες από τη Τρόικα Αντωνάκης και Βαγγελάκης ας ετοιμάζονται για ακόμα χαμηλότερα ποσοστά ! Κι αν έρθουν και άλλα μέτρα με καταθέσεις και χαράτσια θα καταντήσουν ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ... Οι απλοί πολίτες πρέπει να αντιδράσουμε, μαυρίζοντας στις κάλπες τις θυγατρικές τους οργανώσεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ. Μόνο έτσι θα αναστηθεί η Ελλάδα, όταν πετάξουμε από το κρατικό κορβανά τα μπλε και πράσινα κομματόσκυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφεις τα αυτονόητα, και συμφωνώ με τις περισσότερες διαπιστώσεις. Δεν συμφωνώ όμως με τις προτάσεις, κυρίως για δύο λόγους.

    1. Με ποιο κράτος θα εφαρμοσθούν οι προτάσεις σου? Με το υπάρχον κράτος καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της.
    2. Με ποια αντιπολίτευση? Κοιτάξτε το κόμμα σας. Δεν συμφωνάτε πουθενά ή διαφωνείτε σε όλα. ´Έτσι είναι η αντιπολίτευση - δυστυχώς - στην Ελλάδα. Που ξανακούστηκε η αντιπολίτευση να αμφισβητεί την δίωξη εισαγγελέα για κακούργημα? Αυτά μόνο στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συμβαίνουν.

    Λοιπόν κάντε προτάσεις για το πως θα φτιάξετε το κράτος των ανικάνων ( που εσείς και το σινάφι σας διορίζατε) και μάθετε να λέτε και ναι εκεί που συμφωνείτε με την κυβέρνηση. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση