GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για τη δική του Ιθάκη ήταν μακρύς και δύσκολος ο δρόμος…

Από την Αναστασία Αντωνοπούλου.  Γεννήθηκε σαν σήμερα, 29 Απριλίου 1863… Πέθανε σαν σήμερα, 29 Απριλίου 1933… Τα 70 χρόνια που ...


Από την Αναστασία Αντωνοπούλου. 

Γεννήθηκε σαν σήμερα, 29 Απριλίου 1863…
Πέθανε σαν σήμερα, 29 Απριλίου 1933…
Τα 70 χρόνια που μεσολάβησαν διένυσε μοναχικά το δικό του ταξίδι προς την Ιθάκη.
Και ευτυχώς ο δρόμος δεν ήταν μόνο μακρύς. Ήταν εμπνευσμένος, αν και τόσο δύσκολος για εκείνον…
Κ.Π.Καβάφης (Αρχείο, Ίδρυμα Ωνάση)
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ήταν ένας ποιητής που από πολλούς αμφισβητήθηκε στην εποχή του. Και μάλιστα η αμφισβήτηση αυτή προερχόταν από κάτι τόσο ασήμαντο μπροστά στο μεγαλείο του έργου του. Στην προσωπική του ζωή.
Φαίνεται πως οι «Βάρβαροι» ήταν πολύ και συχνοί στη δική του ζωή.
Και ίσως τελικά, ήταν και αυτοί ένας από τους λόγους που μεγαλουργούσε η πένα του…

Αν τύχει ποτέ και επισκεφθείτε την Αλεξάνδρεια και σας φέρει ο δρόμος (που ειλικρινά πρέπει να σας φέρει) στο σπίτι που έζησε ο μεγάλος ποιητής – το οποίο έχει πλέον μετατραπεί σε μουσείο- θα νοιώσετε, το λιγότερο, κάπως περίεργα.

Ένα λιτό, ίσως και καταθλιπτικό διαμέρισμα.

Το κρεββάτι του Καβάφη στο σπίτι του- Μουσείο, στην Αλεξάνδρεια
Ένα μικρό παράθυρο με θέα την Αλεξάνδρεια της πραγματικότητας που φυσικά, όπως άλλωστε πάντα η πραγματικότητα, δεν θυμίζει το παραμύθι των ταξιδιωτικών ονείρων μας…

Αυτή ήταν η ζωή του Καβάφη. Αυτή ήταν η έμπνευση του.Ίσως γι αυτό τα έργα του είναι τόσο αληθινά.

Γιατί πηγάζουν από το δύσκολο και κοιτούν το ωραίο που γεννά η επιθυμία και η ανάγκη.Ένας άνθρωπος διαφορετικός, σε μια εποχή που δεν συγχωρούσε τη διαφορετικότητα.

Ένας δημιουργός, σε μια πόλη που δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει το έργο από την προσωπική ή τη σεξουαλική ιδιαιτερότητα…

Μια εποχή που πολλές φορές έμενε περισσότερο στην ομοφυλοφιλία του, παραμερίζοντας την πνευματική ιδιοφυία του…

Και όμως εκείνος επέβαλλε τον λογοτεχνικό εαυτό του. Απλά, με την πένα του.

Με την Ιθάκη του και με τους βάρβαρους…

Και με τόσα άλλα σύνολα λέξεων σε έναν λογοτεχνικό χορό, με μουσική τη ρίμα…

Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου του 1863. Ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί του μεγαλέμπορου βαμβακιού Πέτρου Ι. Καβάφη και της Χαρίκλειας Φωτιάδη.

Παρά την καταθλιπτική και σκοτεινή ατμόσφαιρα η οποία, τουλάχιστον στη σκέψη μας, έντυσε τα δημιουργικά χρόνια της ζωής του, τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο «φως» και με ευημερία. Σε ένα αρκετά πλούσιο σπίτι, ως μέλος μιας γενικότερα ευκατάστατης φαμίλιας.

Μέχρι που το 1870, πεθαίνει ο πατέρας του και μαζί του «σβήνει» και το φως στη ζωή του μικρού Κωνσταντίνου, αφού τα επόμενα βήματα οδηγούν στην οικονομική καταστροφή.

Το 1872 η οικογένεια μετακομίζει στην Αγγλία και ο Κωνσταντίνος σπουδάζει σε αγγλικό σχολείο. Μετά από έξι χρόνια γυρίζουν και πάλι στην Αλεξάνδρεια.

Μόνο που αυτή τη φορά με την οικογενειακή επιχείρηση να έχει πλέον διαλυθεί, η Αλεξάνδρεια είναι μία άλλη πόλη και η οικογένεια του, ζει σε άλλες γειτονιές της.

Κάπως έτσι, μαζί με τα σπίτια και τις γειτονιές, αλλάζουν και τα όνειρα…

Το Γραφείο το Καβάφη, στο σπίτι του στην Αλεξάνδρεια
Αλλάζει το βλέμμα του ανθρώπου…

Ο Καβάφης συνεχίζει τις σπουδές του στο Εμποροπρακτικό Λύκειο «Ερμής», αν και ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει το δικό του δρόμο. Το βλέμμα του έχει ήδη στραφεί στην Ιθάκη- την πνευματική δημιουργία και εκείνος έχει πάρει θέση στην αφετηρία…

Το 1882, η οικογένεια μεταναστεύει και πάλι, αυτή τη φορά με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, όπου καταγράφονται άλλα τρία χρόνια από τη ζωή του…

Μαζί, καταγράφονται και τα πρώτα ουσιαστικά ποιητικά εγχειρήματά του…

Τον Οκτώβριο του 1885, γυρίζει στην Αλεξάνδρεια, εγκαταλείπει την αγγλική υπηκοότητα, παίρνει την ελληνική και ξεκινάει επίσημα το επαγγελματικό ταξίδι του

Δημοσιογράφος, μεσίτης, γραμματέας και τελικά υπάλληλος στο Γραφείο Αρδεύσεων, όπου και θα δουλέψει για 30 χρόνια, φτάνοντας στο βαθμό του υποτμηματάρχη.

Στο μεταξύ, το 1891 εκδίδει σε μονόφυλλο, το πρώτο ουσιαστικά ολοκληρωμένο ποίημα του, με τίτλο «Κτίσται».

Το λογοτεχνικό ταξίδι έχει αρχίσει…

Κ.Π.Καβάφη, «Φωνές»

Στα επόμενα χρόνια ο Καβάφης θα γράψει 154 ποιήματα (στα οποία πρέπει να προσθέσουμε 75 που παρέμειναν ανέκδοτα έως το 1968 και 27 που δημοσίευσε και αργότερα τα αποκήρυξε), σχεδόν όλα στην ελληνική γλώσσα. Σύμφωνα δε με τον ίδιο τα ποιήματά του κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα ηδονικά ή αισθησιακά.

Η λογοτεχνική πορεία του συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι το τέλος. Ένα τέλος που άρχισε να προδιαγράφεται το 1930, όταν αρχίζουν και οι πρώτοι πόνοι στο λάρυγγά του. Τον Ιούλιο του 1932 οι γιατροί διαγιγνώσκουν καρκίνο του λάρυγγα και ο Καβάφης πηγαίνει σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου του γίνεται τραχειοτομία. Τέσσερις μήνες μετά επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και την επόμενη χρονιά, την ημέρα των γενεθλίων του, πεθαίνει. Ήταν 29 Απριλίου 1933…

Δύο χρονιά μετά το θάνατό του, το 1935 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά συγκεντρωμένο ολόκληρο το σώμα της αναγνωρισμένης καβαφικής ποίησης, σε επιμέλεια της Ρίκας Σεγκοπούλου.

Το ιδιαίτερο στην περίπτωση του Καβάφη, είναι ότι παρά το γεγονός, ότι τώρα πια είναι αναρίθμητες οι εκδόσεις των έργων του, αλλά και ο αριθμός των γλωσσών στις οποίες έχει μεταφραστεί, στη διάρκεια της ζωής του δεν εξέδωσε ποτέ ολόκληρο το ποιητικό του έργο, ούτε πραγματοποίησε ποτέ μια κανονικά εμπορική έκδοση.

Όμως όλα αυτά, δεν έχουν πια καμιά σημασία.

Σημασία έχει η ουσία και η ουσία είναι το έργο του.

Τα έργα του Κωνσταντίνου Καβάφη, αριστουργηματικές δημιουργίες πάνω στην ελληνική γλώσσα, μοναδικές καταγραφές του κόσμου γύρω του και της αλήθειας που κρύβεται πίσω από αυτόν, ελπιδοφόρα μηνύματα του πιο σκοτεινού κόσμου…
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και άνθρωποι που δεν τον διάβασαν ποτέ, άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους ποίηση καταλαβαίνουν το δικό του έργο Γιατί ο Καβάφης κατάφερνε να φέρνει την ανώτατη λογοτεχνία στον πιο απλό άνθρωπο.

Γιατί, πολύ απλά για εκείνον μίλαγε.

Μίλαγε για όλους…
Γιατί όλοι τελικά αναζητούμε την Ιθάκη μας…
Το 2013 έχει ανακηρυχτεί επίσημα ως έτος Κωνσταντίνου Καβάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 150 χρόνων από τη γέννηση και 80 από το θάνατο του μεγάλου ποιητή.

Σημειώνεται πως από το νοέμβριο του 2012 ολόκληρο το αρχείο του Κ.Π.Καβάφη αποκτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση. Το αρχείο περιλαμβάνει ποιήματα, αλληλογραφία, φωτογραφίες και κείμενα.

exelixeis.gr

1 σχόλιο


  1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


    Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης , έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η κυβέρνηση δεν σταματάει να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Αφού απέσπασε το “βραβείο αποτυχίας” ενάντια στη φοροδιαφυγή με ΜΗΔΕΝ αποτελέσματα για το 2011 και 2012, σήμερα κατάφερε να κερδίσει άλλο ένα βραβείο.

    Το “βραβείο αναλγησίας”.

    Με την πρωτοφανή σε σφοδρότητα επίθεση εναντίον των τριτέκνων και πολυτέκνων.

    Συγχαρητήρια!!!»

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ, ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ 1 ΠΑΙΔΙ ! ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ 18 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΤΖΗΔΕΣ. ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ! ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ, ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ ΟΛΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση